A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A Tetra Pak bemutatja a rögzített kupakokkal ellátott italoskarton dobozokat Magyarországon

A Tetra Pak innovatív megoldásaival nemcsak a fogyasztóit, de a természetet is óvja, fenntarthatósági célkitűzéseit pedig a környezetvédelmi törvénykezéseknek megfelelően alkotja meg. Ezzel összhangban idén több vezető italgyártóval együttműködve, rögzített kupakokkal ellátott italoskarton dobozos csomagolásokat vezet be több ország piacán, köztük Magyarországon is, ezzel téve eleget az Európai Unióban 2024 júliusában hatályba lépő, Egyszer Használatos Műanyagokról szóló irányelvnek.

A Tetra Pak számára alapvető cél, hogy modern és biztonságos csomagolásokat hozzon létre, így téve elérhetővé mindenki számára a megfelelő minőségű élelmiszereket. Mindemellett a vállalat rövid és hosszú távú működése során egyaránt a fenntarthatóságot és az újrahasznosítást helyezi a középpontba. Az új, rögzített kupakok bevezetésének célja, hogy a kupakok a termék felbontása után rögzítve maradjanak a csomagoláshoz, ezzel csökkentve a műanyag hulladék mértékét, megelőzve, hogy a kupakok elkülönülve a környezetbe kerüljenek. Mivel a kupak a csomagolás része marad, így az italoskarton esetén, a kartondobozzal együtt szelektálható és elhelyezhető a sárga jelölésű hulladékgyűjtő kukákban. Ezzel könnyebbé válik a termékek helyes szétválogatása és újrahasznosítása. Az új, rögzített kupakokkal ellátott csomagolásokat már több európai országban vezette be a cég, többek között Írországban, a Baltikumban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. Bevezetésük jelentős lépés, hiszen lehetőséget biztosít a fogyasztóknak, hogy még környezetbarátabb csomagolásokat használhassanak. A Tetra Pak a rögzített kupakokkal ellátott csomagolásainak piacra dobásával elsők között tesz eleget az új, uniós SUP (Single Use Plastic), vagyis Egyszer Használatos Műanyagokra vonatkozó szabályozásnak, melynek értelmében minden Európai Unióban működő italgyártónak, kiskereskedőnek, gyártónak és importőrnek kötelessége 2024. júliusig áttérni a rögzített kupakkal ellátott italos termékekre.

Marco Marchetti, a Tetra Pak csomagolóanyagokért, értékesítési és forgalmazási megoldásokért felelős alelnöke az újításokról így nyilatkozott: „A több országban történő bevezetéssel, 2022 végéig Európában mintegy 300 gyártósort teszünk alkalmassá a rögzített kupakkal ellátott csomagolások gyártására. Figyelembe véve az értékláncban szükséges változás mértékét, az ehhez hasonló korai együttműködések felgyorsíthatják az ital – és élelmiszeripar alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átállását.”

A Magyarországon elsőként bevezetésre kerülő HeliCap™ 26 Pro rögzített kupak a Tetra Gemina® Aseptic csomagolásokon található majd meg. Ez a megoldás segít a szemetelés megelőzésében, mivel használata során a kupak végig a csomagoláshoz van erősítve. A továbbfejlesztett termék 190 foknál is nagyobb szögben nyílik, és 26 mm átmérőjű kiöntő nyílással rendelkezik, ezáltal megkönnyíti a folyadékok kitöltését, és lehetővé teszi a csomagolások kényelmes használatát. A rajta található biztonsági gyűrűnek köszönhetően pedig arról is megbizonyosodhat a fogyasztó, hogy vásárlás előtt az italos doboz nem került felbontásra. A kupak csavarzáras mechanizmussal nyitható, visszazáráshoz pedig csak vissza kell pattintani a kupakot a helyére. A kupak tervezésekor a Tetra Pak a fenntarthatóságot is szem előtt tartotta, így az új záróelem növényi alapú változatban is elérhető. A Tetra Pak Tetra Gemina® Aseptic csomagolásán található HeliCap™ 26 Pro kupak 85%-a növényi (cukornád) alapú műanyagból készült, ezzel is hozzájárulva a szénlábnyom csökkentéséhez, s maximalizálva a csomagolásban található megújuló, ellenőrzött forrásból származó anyagok arányát. A kupak szigorú paraméterek alapján lett tesztelve és legyártva, így környezetbarát tulajdonságai meghaladják az Egyszer Használatos Műanyagokról szóló (SUP – Single Use Plastic) uniós direktívában rögzített elvárásokat.

Julia Luscher, a Tetra Pak marketing alelnöke megjegyezte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy számos ügyfelünknek biztosíthatunk rögzített kupakkal rendelkező csomagolásokat, melyek őket is segítik abban, hogy megvalósítsák fenntarthatósági törekvéseiket. Számításba véve vásárlóink igényeit és a különböző piacokon végzett kutatások során összegyűjtött fogyasztói trendeket, az új, rögzített kupakokat úgy terveztük meg, hogy kényelmet biztosítsanak. Ennek köszönhetően a kupakok többek között könnyen nyithatóak és újra lezárhatóak a későbbi igénybevételig, miközben gondosan meghatározott paraméterekkel rendelkeznek a zökkenőmentes kiöntés és használat érdekében.”

Marchetti hozzátette: „A világ legfenntarthatóbb kartondobozának megalkotása felé tartunk, amely kizárólag felelősségteljesen előállított, megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készül, és amely maga is teljes mértékben újrahasznosítható és szén-dioxid-semleges. Fokozatosan fejlesztjük az alternatív megoldások létrehozásáért felelős munkálatainkat a csomagolási portfóliónk olyan területein, mint a rögzített kupakok, hogy csökkentsük a környezetszennyezést, miközben növeljük kartondobozaink megújuló alapanyagainak részarányát.”

„Összesen mintegy 400 millió eurót fektetünk a rögzített kupakos megoldások fejlesztésébe és bevezetésébe, beleértve a tavalyi 100 millió eurós, a franciaországi châteaubriant-i üzemünket érintő beruházást, hogy felgyorsítsuk új megoldásunk gyártását. Azáltal, hogy több projektfolyamaton keresztül zökkenőmentesen dolgozunk, illetve 40 különböző csomagolás típust fedünk le rögzített kupakokkal, arra számítunk, hogy az új záróelemekből év végéig több, mint 1,5 milliárd darabot fogunk tudni értékesíteni.” – mondta lezárásként Marchetti.

Tetra Pak

- Hirdetés -

Sign&Display