A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A színek találkozása

Nincs is jobb módja az ősz fantasztikus világába való belépésnek, mint az öröm és a munkába vetett optimizmus. Több szín – ez volt a kreatív és egyben üzleti szlogenje az idén szeptem ber 26–29. között immár 40. alkalommal megrendezett belgrádi Grafima kiállításnak, a grafikai, papír és kreatív iparágak nemzetközi seregszemléjének.

Több indoka is volt annak, hogy idén ellátogattunk a belgrádi Grafima kiállításra. A regionális szakmai kiállítások manapság komoly útkeresésben vannak. Az immár egyértelmű: nem képesek és nincs is értelme versenyre kelniük az olyan nagy nemzetközi vásárokkal, mint a FESPA, a Drupa, vagy éppen a Viscom, hiszen az új gépek bemutatóit, illetve a gépgyártók legnagyobb választékát ezeken az eseményeken mutatják be. Ezért érdekes, hogy egy az ex-Jugoszláv országokat és részben a balkáni régiót lefedő szakmai kiállítás milyen megközelítéssel viszonyul ehhez a helyzethez és milyen tartalmat kínál kiállítói és látogatói számára, amelyre a szakma képviselői is azt mondják: Igen, ezért megéri ide utazni!
Az már csak egy kulturális és történelmi kitérő, hogy Belgrádot ’leánykori’ nevén Nándorfehérvárnak hívták, amely város volt a középkori Magyar királyság kulcsa és kapuja, melynek földrajzi vonatkozása természetesen továbbra is adott. Egy említés erejéig megragadva az alkalmat: éppen idén júliusban ünnepeltük a nándorfehérvári diadal 562. évfordulóját, hiszen 1456. július 4. és 22. között a hősies magyar várvédők, Hunyadi János serege és Kapisztrán János vezetésével aratták hazánk történelmének egyik, ha nem a legnagyobb győzelmét.

40 év történelem és a jelen

A számok makacs dolgok, ráadásul önmagukért beszélnek, ezért jobb is, ha mindjárt ezekkel kezdjük rövid Grafima tapasztalati beszámolónkat. A Grafima kiállítást 1979 óta rendezik meg folyamatosan. Az idei kiállítás szakmai fő támogatója az Epson volt. A kiállító cégek száma 70 volt, melyből 9 külföldről érkezett. A teljes kiállítói terület 3.500 m2 volt, a kiállítás négy napja alatt összesen 7.000 érdeklődő látogatott el az eseményre. Érdekes megfigyelni a Grafima online aktivitását, hiszen www.sajamgrafima.rs címen található hivatalos weboldaluk mellett üzemeltetnek egy https://www.facebook. com/Grafima-584017548306057/ profilt, illetve létrehoztak egy, az üzleti ügyfeleknek szóló weboldalt is http:// grafima2016.talkb2b.net/ címmel. A szervezők a Grafima kiállítást a grafikai, papíripari és kreatív iparág üzleti találkozójának szánják, melynek résztvevői naprakész betekintést nyerhetnek a legújabb nemzetközi technikai fejlesztésekbe a grafikai iparon belül a könyv és lapkiadás, a layout tervezés, a hirdetés, a papírgyártás, pre- és postpress és sok egyéb kapcsolódó iparág területére. És tényleg számos nyomdaipari gép, eszköz és felszerelés került bemutatásra éppúgy, mint nyersanyagok és nyomathordozók, de rengeteg kész termék is. A szoftverek területén is minden márka képviseltette magát, legyen szó akár design tervező, vagy RIP termékekről. A kiállítói összetételt szemlélve találkoztunk nemzetközi gyártó bran dekkel, importőrökkel, de export cégekkel és természetesen nyomdagép disztribútorokkal egyaránt. Képviseltették magukat nyomdaipari vállalkozások, tervező stúdiók, és alapanyag gyártók, illetve forgalmazók is. Az esemény főszponzora az Epson volt, amely szinte az idei Fespa-n használt standjának másolatát hozta el Belgrádba, ahol bemutatták kompakt, energiatakarékos, precíz fejlesztéseik eredményeként megszületett nyomtatóikat, LCD projektoraikat üzleti és otthoni felhasználásra egyaránt, illetve elektromos és kristály oszcillátoraikat is.

Hasznos kísérő programok

A Grafima kifejezetten érdekes és hasznos szakmai kísérőprogramot állított össze, amelyet a következő három különböző tematikai kategóriába soroltak: nyomtatási technológiák, grafikai layout, és hirdetési anyagok. A szakmai programban szerepeltek kereskedelmi előadások/prezentációk, új technológiákat és eredményeket bemutató prezentációk a helyi kereskedelmi szövetségek, oktatási és kereskedelmi szervezetek és akadémiai oktatási intézmények szakmai támogatásával.
Csak néhány eseményt kiemelve a programból, a teljesség igénye nélkül:
Innováció… vagy innováció! – a HP Indigo európai marketing managerének előadásában
Távoktatás és képzési formák – a novi sad-i technikai intézet szervezésében
A kreativitást támogató technológia – Jelena Blečić képzőművész előadása az Epson technikai megoldásairól
Minden, amit nem akartál megtudni a grafikai layout-ról – a novi sad-i technikai intézet szervezésében

A vásáron Kreatív Megoldások Utcája néven létrehoztak egy különálló szekciót, ahol jelenleg még tervezési státuszban lévő megoldásokat mutattak be a grafikai layout területéről. Idén debütált a Grafima kiállításon a Használt Nyomdaipari Gépek kereskedelmi platformja. Ezek a kifejezetten alacsony áron elérhető gépek azokat a kisebb vállalkozásokat célozták, amelyek épp most kezdték meg működésüket.
A kiállítás egyik fő attrakciója volt a regionális jármű fóliázó verseny a horvát Print Magazin szervezésében, mely az Adria/Balkán Wrap Star fantázianevet viselte. Bár a fólia üzletág csak egy az alapanyagok sokaságában, de az élő jármű fóliázás mindig látványos és rengeteg érdeklődőt vonz, akiknek bizonyos hányada pusztán arra kíváncsi, miként lehet átalakítani egy autót, másik részük dekoratőrként pontosan a kisebb nagyobb szakmai trükköket próbálja ellesni kollégáitól.
A Grafima esetében már hagyomány, hogy a kiállításon bemutatott legjobb termékeket számos különféle kategóriában díjazták szakmai elismerésekkel. Szintén említést érdemel, hogy az idei Grafima kiállítással egyidőben és egyazon csarnokban rendezték meg a 26. Nemzetközi Információs és Irodatechnikai eszközöket bemutató Biro Expo-t.
A Grafima kiállítói összesen kilenc országból érkeztek (Szerbia, Horvátország, Bosznia és Hercegovina, Csehország, Olaszország, Portugália, Németország, Kína és Bulgária). Az esemény 7.000 látogatójából 824 regisztrált üzleti látogató volt.
A kiállítók között találkoztunk olyan régi ismerősökkel, mint a Symbol csoport, akik standjukon bemutatták Elitron digitális kivágó asztalaikat, Fuji szélesformátumú nyomtató készülékeiket, illetve Kornit direkt textil nyomtatóikat. A Fortuna Digital standján, a térségben először mutatták be a vadonatúj, forradalmi megoldásokat tartalmazó HP Latex R sorozat nyomtatóját, amellyel bármilyen rugalmas vagy merev alapanyagra készíthetünk nyomatokat, csodálatos színekkel. A Mimaki szintén óriási választékkal képviseltette magát forgalmazójuk a Sitotechnika standján.
Összességében valóban színes, remek hangulatú kiállításként ismertük meg a Grafima-t, amely érdekes kiegészítő programokkal próbálja ellensúlyozni egy regionális szakmai kiállítás helyzeti hátrányosságait.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display