A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A ragasztás valójában egy komplex folyamat

„Mi az elégedett nyomdász titka?” címmel tartott előadást Jantay Zoltán, a tesa tape Kft. szakembere. Az elégedett nyomdász többek között tesa termékeket használ, mivel azok kiváló minőségű, megbízható és hosszútávú megoldások.

Jantay Zoltán röviden bemutatta a céget: régóta jelen van a piacon, több mint 7 ezer terméket forgalmaz, számos telephelyük van világszerte, és évente nagyjából száz új találmányt szokott bemutatni, emiatt kimondottan innovatív cégnek számít.

„A legnagyobb probléma a ragasztótermékekkel az szokott lenni, hogy nem ragadnak” – vázolta a szakember a probléma gyökerét, majd kifejtette, hogy a tesa milyen ragasztási megoldásokkal szokott dolgozni. „Használunk nyersgumit, amiről senki sem gondolná, hogy remek ragasztó alapanyag. Továbbá alkalmazunk akril- és szilikonragasztót is.” Ezután elmondta, hogy a ragasztás valójában mennyire összetett folyamat, mivel egy ilyen műveletnek számos tényezője van, mint például a ragasztó minősége, a ragasztandó felület érdessége, tisztasága, anyaga, a legkomolyabb nehézségek pedig a ragasztó és a ragasztott felület találkozásakor történnek. Fontos ragasztástechnikai fogalomként előhozta a felületi feszültséget, amely a ragasztónak a felületen való „terülését” befolyásolja. Beszélt a nyomásérzékeny ragasztókról, a ragasztók belső kohéziójáról, aminek megértéséhez a természetben előforduló gyenge kohézióval rendelkező ragasztóanyagokra kért példákat a közönségtől; elhangzott a tojásfehérje és a víz is.

A tesa szakembere rátért a céges termékeik ismertetésére: „Arra szoktunk figyelni, hogy a gyártás során kesztyűs kézzel bánjunk az anyagokkal, mivel a kliséragasztók úgynevezett habosított ragasztószalagok, a hab pedig a gyártás folyamán könnyen megsérülhet” – árulta el Jantay Zoltán, hozzátéve, hogy a cégük a habgyártóktól mindig a tesa szabványainak megfelelően kérik az anyagok legyártását, hogy megfeleljenek a saját maguk által támasztott minőségi követelményeknek. Elmondta, hogy jelenleg hat különböző keménységű, kétféle alaptípusú és hét különböző környezethez kompatibilis kliséragasztót kínálnak a felhasználóknak, emellett a ragasztói flexibilitás fontosságára is kitért.

A hulladék kérdéskörével folytatta előadását, és ismertette, hogy a tesának van egy saját megoldása a flexo-nyomdák részére, amellyel jelentősen csökkenteni lehet a hulladéktermelést: ez az „öntapadós sleeve”, amely azért egyedülálló, mert használatához nincs szükség klisé ragasztószalagra, így jelentős mértékben csökkenhet az ökológiai lábnyom. „Ez egy rétegelt, speciális megoldás, amelyet a tesa a nyomdák által választott alap-sleevekre épít fel” – fejtette ki Jantay Zoltán. A szakember összehasonlította a klisé ragasztószalaggal és az anélkül végzett munka hulladékmennyiségét: a mérések szerint a kliséragasztóval végzett munka során körülbelül 500 kilogrammnyi hulladékot dobtak ki, miközben az öntapadós sleeve-vel csupán 13 kilónyi hulladékot termeltek ugyanazon munka során. Rávilágított arra is, hogy az öntapadós megoldással nemcsak féltonnányi szemetet „spóroltak meg”, hanem a kliséragasztóra szánt összegeket is megtakarították, így minden szempontból költséghatékonyabb a végeredmény. Leszögezte, hogy az öntapadós sleeve gyártásánál is nagyon szigorú előírások szerint dolgoznak, hogy a vevő pontosan azt kapja, amit kért.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -

Sign&Display