A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A nyomdai termelés új megközelítése

Új készülék vásárlása esetén a szélesformátumú nyomtatási rendszereket használó cégek leginkább a termelékenységre és az adott nyomtatóval elérhető hozamra koncentrálnak. A nyomatmennyiségek növekedésével teret nyer az elvárás, hogy meglévő készülékünket olyanra cseréljük, amely gyorsabb nyomtatás mellett alacsonyabb festékfogyasztást garantál.

Létezik azonban más út is! Ha egy csoportban több tekercses nyomtatót üzemeltetünk, amelyet Nyugat-Európában gyártó telepnek vagy farmnak neveznek, több előnnyel is szolgálhat számunkra.

Széles vagy kisformátum?
Bizonyos helyzetekben egy gyorsabb nyomtató megfelelő opció a megnövekedett gyártási igények ellátására.

Mindemellett egy olyan iparágban, amelyet a rövid gyártási idők mellett a felhasznált alapanyagok sokszínűsége jellemez, olyan eszközbővítés lehet a célravezetőbb megoldás, ha számos hasonló nyomtatót vásárolunk.

Számos kutatás eredménye alapján amennyiben egyetlen nyomtatóval dolgozunk, akkor már 65%-os foglaltságtól kezdve számíthatunk szállítási nehézségekre, amely a megrendeléseinknek legalább 5%-át fogja érinteni. Mindez az arány két hasonló termelő készülék esetében nagyjából 85%-ra növekszik, mielőtt komoly problémákkal szembesülünk a szállítási időket illetően. Ha egyetlen nyomtatót használva minden szállítási határidőt be akarunk tartani, akkor komoly kapacitásbeli ráhagyásokkal kell kalkulálnunk. Azon nyomdák számára, amelyeknek folyamatosan nehézségeik akadnak az ideiglenes kapacitáshiányok megoldásával, szintén ismerős ez az elmélet.

Tervezhető
Már abban az esetben is hasznos lehet több hasonló nyomtató üzemeltetése, amennyiben csak egy vagy két különféle alapanyagra nyomtatunk. Számos olyan digitális textilnyomtatásra specializálódott cég működik Portugáliában, Olaszországban és Törökországban, amelyek hasonló nyomtatók tucatjából összeállított ’farmokat’ üzemeltetnek, amelyekben az egyes nyomtatók limitált gyártási kapacitással bírnak. Sok esetben pedig a már használatban lévő modellhez ragaszkodnak újabb gép vásárlásakor, még abban az esetben is, ha annak egy újabb típusa is elérhető. Az egyező módon működő készülékekből felépített üzem ugyanis minimális termelési kiesés mellett optimális tervezhetőséget és kiszámíthatóságot garantál. Az ilyen ’farmok’ kevés alkalmazottal működtethetők. Mivel minden nyomtató ugyanolyan, ezért könnyű az alkatrészellátás, és azok javítása.

Egy olyan digitális rendszer, amely összeköti a rendeléseket a tervezéssel és a gyártással, illetve rálátást biztosít a munkaidő beosztások mellett a gyártási időkre, egyszerűen átláthatóvá és könnyen irányíthatóvá teszi a teljes működést.

A megrendelések átrendezése
Amennyiben sok különféle alapanyagra nyomtatunk, egy több hasonló nyomtatóból álló géppark erre is megoldást nyújthat. Először is a nagy mennyiségű megrendeléseket könnyedén, megszakítás nélkül tudjuk kinyomtatni, a kisebbeket pedig ugyanezen idő alatt el tudjuk készíteni egy második, vagy harmadik nyomtatón. Vagy az összes megrendelést el tudjuk osztani több nyomtató között. Ha elérhető egy teljes nyomtató flottánk, akkor bizonyos nyomtatókat dedikálhatunk egy bizonyos alapanyag nyomtatásához – ezzel elkerülhetjük az egy nyomtatón történő folyamatos alapanyag cserét. Gyakorlatban mindez sokkal kevesebb hulladékképződést eredményez, és kevesebb operátort igényel, akik ezáltal több rendszert is képesek felügyelni. Ezt a megközelítést többnyire web2print, illetve nagyobb nyomdai szolgáltatók alkalmazzák. Mindez azonban csak akkor lesz működőképes, amennyiben az automatizációs és workflow megoldások is tartják a lépést a gépparkkal.
Egyre több nyomtatóra alkalmazható
Néhány aktuális fejlesztés használható megoldássá teszi a géppark kialakítását az 1,6 méter széles, tekercses nyomtatók szegmensében is. Elsőként azért, mert az ebben a szegmensben jelenleg használható legnehezebb (átlagosan 40 kg-os) tekercsek tömege egyre növekszik, a festékrendszerük pedig megszakítás nélküli nyomtatást tesz lehetővé, még festékcsere közben is. A második érv a továbbfejlesztett rendszer – hiszen nyomtatás közben egyre kevesebb a meghibásodás, ezért már nincs szükség folyamatos felügyeletre.
A múltban a kapacitásbővítés egyet jelentett azzal, hogy 3,2 m széles nyomtatóra váltottunk, amelyen két tekercset nyomtattunk egyidőben.

Több 1,6 m széles nyomtató használatával hasonló kapacitást érhetünk el, mindezt sokkal rugalmasabb gyártási struktúrával. Persze arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a közepes, vagy nagy volumenű 3,2 m széles nyomtatókhoz mérten az 1,6 m-es tekercses készülékek festékköltsége magasabb. Ha megtehetjük, hogy nagyobb mennyiségű festéket vásárolunk, egyrészt nagyobb kedvezményt kapunk a listaárból, másrészt többéves kedvező szervizmegállapodást is köthetünk. A nyomtató flottánk birtoklásának valós költségeit megvizsgálva néhány nem várt eredményt kaphatunk.

Szükséges előfeltételek
A fentiek megvalósulásához elengedhetetlen néhány előfeltétel, mint például a már említett automatizáció, amelynek a megfelelő szinten kell lennie ahhoz, hogy valós idejű információkat kaphassunk a rendszer működéséről. Folyamatosan figyelnünk kell a gyártási folyamatot annak érdekében, hogy lássuk, egy adott m2-nyi nyomtatáshoz szükséges alapanyag mennyiséget hatékonyan használtunk-e fel.

Kifejezett előnye egy 1,6m-es nyomtatókból álló gépparknak, hogy a szükséges utómunka gépek is könnyen kezelhető méretűek maradnak. Egy gyors vágógép, vagy lamináló könnyedén tartja a lépést nyomtatóinkkal.

Nagyobb méretekre is igaz
Amennyiben a 3,2 m-es, nagyobb méretű nyomtatási szegmensben tevékenykedünk, egy gyorsabb nyomtató megvásárlása előtt érdemes fontolóra vennünk több hasonló nyomtató rendszerbe illesztését. A gyorsabb ugyanis nem mindig jobb is, különösen akkor, ha több különféle alapanyagra is kell nyomtatnunk.

Robotok
Az alacsony vagy közepes termelési volumenek esetében több síkágyas nyomtató összekapcsolása egyelőre nem kézenfekvő megoldás, mivel az ilyen nyomtatók többnyire nagyobb mértékű emberi munkaerőt igényelnek az anyagok ki- és betöltéséhez.
Pontosan ezért az automatizált anyag ki- és betöltés egyre nagyobb teret fog nyerni az eljövendő évek során, hiszen ezáltal akár meg is négyszerezhetjük termelésünk sebességét.

Végül
Azok, akik számos hasonló nyomtatót használnak az egyre növekvő megrendelések kielégítésére ahelyett, hogy mindig lecserélnék készülékeiket gyorsabb modellekre, a rugalmasság lehetőségét érik el, és nem feltétlenül több befektetéssel. Ennek azonban vannak elengedhetetlen előfeltételei, amelyek közül a legfontosabb, hogy megvalósítsuk a szükséges wokflow automatizálási lépéseket és folyamatosan figyeljük a rendszer működését.

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display