A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A legmagasabb igényeknek megfelelő nyomdai festékek

A német Marabu cégnek egyedülálló tapasztalatai vannak a szita-, tampon és digitális nyomtatási technológiák komplex gyártási folyamattá történő egyesítésében – melynek köszönhetően a festékgyártó kiváló partnere lehet a fejlesztésben azon cégeknek, amelyek következő lépéseiket az ipari nyomtatás felé kívánják megtenni. Az ipari gyártásban ugyanis a nyomtatás egy nagyon bonyolult folyamatnak csupán egyetlen részét képezi, és ez a nyomtatási tevékenység folyamatos digitalizálódáson megy keresztül. A Marabu számos olyan ipari megoldást kínál, amelyekben alkalmazza a szita, tampon és digitális nyomtatási folyamatok egyéni erősségeit.

Okos nyomtatási megoldások az autóipari beszállítóknak

Az autók kilométeróra felületei tradicionálisan szitanyomással készülnek. Azonban a műszerfal felületek digitalizációja is folyamatosan zajlik, ezért egyre több digitális kijelzőt használnak a hagyományos műszerfal elemek helyett. Az alkalmazás változik, és ezzel együtt az ahhoz szükséges nyomdai festék is. Széleskörű megoldásainak köszönhetően a Marabu képes választ adni az ipari nyomtatási alkalmazások területén jelentkező sokrétű változásokra, és azok összetettségére a felületek, formák és alapanyagok tekintetében. Legyen szó akár UV szárítású és oldószeres alapú szita és tamponnyomtatásról a hagyományos műszerfal elemek esetében, mint a nyomógombok, vagy kezelő karok, vagy éppen speciális szitanyomó festékekről az üvegből, vagy műanyagból készülő kijelzőkhöz. Az okostelefonok és tabletek érintő képernyőinek nyomtatásához szükséges anyagokhoz hasonlóan a Marabu ezen a területen is kínál alkalmas, nagy fedőképességű festékeket, mint a Mara Glass MG3C és az Ultra Glass UVG3C. A járművek belső terének fennmaradó része is komoly feladatot kínál, számos különféle nyomtatott felületével, amely alkotóelemek készülhetnek alumíniumból vagy műanyagból is. A matt alumínium díszcsíkokat, vagy a csillogó logó emblémákat dombornyomással látják el, átfúrják, vagy formázzák a nyomtatás után.
Olyan szitafesték sorozatok, mint a MaraPoly P, a MaraPur PU, vagy a MaraCure HY olyan kétkomponensű réteget képeznek a matt kontrasztos felületekhez, és csillogó effekt hatásokhoz, amelyek ideálisan alkalmasak ezen erőteljes kémiai és mechanikai követelményeknek. A MaraMold MPC viszont alkalmas a közvetlenül a hátoldalról befecskendezett műanyag részeknél a film-injection-moulding során és meggyőző eredményt mutat a beöntött anyaghoz való kiváló tapadása és magas mechanikai erőssége révén.

A Marabu TampaFlex TPF, TampaStar TPR, TampaPure TPU és TampaPol TPY tamponnyomó festékeit a járművek motorburkolatainak jelöléséhez, funkcionális gombjaihoz ajánlják. A szigorú festék tolerancia szintek ezen termékekre érvényesek. A nyomtatott jelöléseknek ellenállónak kell lenniük a hőmérséklettel szemben, és olyan klimatikus feltételek között, mint, gőz, forró olaj, horzsolás, és tisztító kémiai anyagok.
A Marabu UV szárítású digitális festékei szintén alkalmasak a járművek utasterében használt öntött alkatrészeik nyomtatására. A kültéri alkalmazásokhoz többnyire az oldószer alapú digitális festékeket használják, különösen a repülőgépgyártásban – a járműipar mellett. Ezen a területen a Marabu olyan megoldásokat fejleszt, amelyekkel lehetséges a repülőgépek 2D és 3D burkolataira történő nyomtatás.

Új speciális tinta sorozat a háztartásigépek előlapjainak nyomtatásához

A folyamatos digitalizáció eléri otthonainkat is. A háztartási eszközeinket hálózatba kötjük egymással, és már távolról is irányíthatjuk ezeket, mobiltelefonunk használatával. A helyszíni működéshez egyre több ilyen készülék esetében válik szükségessé olyan előlap használata, amelyeknek korábban csak egyszerű kezelő gombjaik voltak. A kapacitív érintőfelületeket mára nem csupán mosógépekhez, szárítógépekhez, mosogatógépekhez és tűzhelyekhez használják, de teljesen automata kávégépekhez, vagy mikrohullámú sütőkhöz is. A Marabu tovább fejlesztette kifejezetten előlapok dekorációs festékeiből álló termékportfólióját. A MaraPanel MPA, olyan speciális új festékcsalád, amely verhetetlenül magas fedőképességű fehéret és egy mély, nem-vezető fekete színt kínál, amelyeket kifejezetten háztartási gépek és számítástechnikai eszközök műanyag felületeire fejlesztettek ki. A MaraPanel MPA termékcsalád dekoratív festékei kiemelkedően magas elektronikus ellenállással bírnak, hogy ne gyengítsék a beviteli rendszer funkcionalitását. A legismertebb készülékgyártók sikerrel tesztelték a festékek párával, gőzzel és tisztítószerekkel szembeni ellenállását. Igény esetén pedig elérhetők olyan különleges lakk termékek, amelyekkel fém-hatású ezüst effektek nyomtathatók. A háztartási gépek esetében a műanyag borítókat gyakran fém házakba integrálják. Ezen a területen kifejezetten hasznos, hogy a Marabu a teljes készülék nyomtatásához kínál festékeket, legyen szó akár olyan egyedi alkatrészekről, amelyek műanyagból, fémből, vagy üvegből készülnek. Az üveg előlapok szintén egyre népszerűbbek a háztartási gépek esetében. Az üveg az elegáns design-t ötvözi a magas felületi ellenállással, karc- és koszállósággal. Az üveg előlapokhoz, és dekoratív célú elemekhez a Marabu a kiemelkedő ellenállóságú, oldószer alapú, kétkomponensű MaraGlass MGL és TampaGlass TPGL festékrendszereit ajánlja. Az UV nyomtatáshoz pedig a remek teszt eredményekkel bíró tinták közül az Ultra Glass UVGL és a nagy kapacitású Ultra Glass UVG3C festékeket ajánlják.

Cold-Peel – digitális transzfernyomtatás textilekhez

A TexaJet DX-DTE pigment gyanta alapú digitális festék kiemeli a transzfer nyomtatási technológia minden előnyét. A nyomtatandó képet CMYK folyamat használatával nyomtatjuk egy speciális burkolatú filmre anélkül, hogy szükség lenne bármilyen bonyolult prepress munkára. A szitanyomtatásra kizárólag a fehér blokkoló felülethez, vagy szükség esetén a ragasztó anyag felviteléhez van szükség. Az így kialakult réteget hőprés segítségével tudjuk felvinni a felületre. A különféle rétegek különösen vékonyak, aminek köszönhetően a végeredmény egy puha tapintású nyomat – ezáltal megőrizve a megnyomtatott póló kényelmét. Ezt a festéket a Mutoh ValueJet 628 nyomtatón alkalmazva, költséghatékony és gördülékeny kis- és közepes mértékű gyártások valósíthatók meg. Az anyag további előnyei a mosással szembeni ellenállósága, és azon képessége, amely által nagy felbontású képeket nyomtathatunk vele, élénk színekkel.

Csomagolás és tároló nyomtatás – megoldások üveg és műanyag tárgyakhoz

Az üveg egy roppant sokoldalú és vonzó anyag, olyan egyedi tulajdonságokkal és megjelenéssel, amelyek képessé teszik ipari alkalmazások széles spektrumában történő felhasználásra. A szitanyomtatás egyik kiemelkedő lehetősége az a dombor, vagy vastag festékréteg, amelynek köszönhetően érezhető különbséget érhetünk el. Az Ultra Glass UVGL festékcsalád kétkomponensű rendszere lenyűgöző a sokoldalú felhasználhatósága, és tapinthatósága révén. Az adott motívumot először előnyomják szitanyomással a tartályra, vagy sima üvegre, majd felülnyomják egy vastag fedőréteggel, amelyet UV fénnyel szárítanak. A magas viszkozitású, átlátszó lakkrétegekkel nagyon finom, magasan strukturált részletek érhetők el a nyomtatott motívumban. Az alacsony viszkozitású, átlátszó lakkrétegek alkalmasak sima rétegek nyomtatására, pl. a motívumban található szélesebb betűk megformázására.
A TampaGlass TPGL festéket kifejezetten a legmodernebb nyersanyagokból alkották meg – 3D tárgyak tamponnyomtatásához. Ez a termék könnyen használható, briliáns eredményekkel, és különösen magas kémiai és mechanikai ellenállósággal. Használható üveg, kerámia, fém, krómozott és lakkozott felületek, illetve hőre keményedő műanyagok nyomtatásához.  A már egyébként is komoly termékcsoport most kiegészült egy 4C folyamathoz használható tintával, a termékek pedig egyaránt használhatók szita és tamponnyomtatáshoz, ezáltal biztosítva kiemelkedő rugalmasságot felhasználóik számára. A legújabb termékkel nyomtathatunk fotó minőségű nyomatokat, olyan 3D üvegfelületekre, mint parfümös üvegek, italos üvegek és poharak. A digitális nyomtatási technológia egyértelműen teret nyer a gyártó szektorban, olyan folyamatok esetében, mint az italos műanyag, vagy üveg flakonok nyomtatása. Ezzel a technológiával óránként akár 36.000 üveg is nyomtatható, egy különleges módszer segítségével akár minden egyes üvegre más design kerülhet (pl. különböző nyelven, módosított design-al, vagy egyedi számozással).  További alkalmazási terület a hirdetési szektor, a beltéri dekorációs szegmens (pl. konyhák és bútorok). A rugalmas digitális nyomtatási technológia a lehetőségek végtelen tárházát kínálja a gyártók számára, és támogatja az új, innovatív technológiák adoptálását.

Érzékeny festék megoldások érzékeny termékekhez

A TampaTex TPX rendszert kifejezetten textilekhez fejlesztették ki, és erőteljes tapadás mellett kiváló fedőképességet kínál, egy hajlékony festékréteggel. Amint azt számos teszt eredménye igazolja, ez a remek tamponfesték alkalmas további, kifejezetten igényes feladathoz is. Ez a különleges gondossággal készített, nagy tisztaságú alapanyagokból készülő sorozat nem csak olyan ruhagyártók szigorú követelményeinek felel meg, mint az Adidas A01 és a Nike RSL, de alkalmas bébitermékek, játékok és csomagolások nyomtatására is. Ennek eredményeként a TampaTex TPX használatával már nem csak pólókra, cipőkre nyomtathatunk, de alkalmas olyan további érzékeny termékek nyomtatására is, mint cumisüvegek, babák, játékok, vagy épp étkezési eszközök csomagolása.
A játékok dekorálásához a Marabu vizes alapú tintákat ajánl, festékpisztollyal és ecsettel vihetők fel a felületre. Ebbe az innovatív, környezetbarát termékcsaládba tartozik a MaquaCoat MAF és a MaquaColor MAC koncentrátumok. A két összetevő gyorsan száradó elegye, a nem abszorbens anyagokra festékszóró pisztollyal, vagy szintetikus anyagú ecsettel vihető fel – és tökéletesen használható játékok dekorálására. Az ajánlott alapanyagok közé sorolhatók a puha PVC, és egyéb olyan anyagok, amelyek a nyomtatást megelőzően megfelelő előkezelésben részesültek. Az alacsony nyomású plazma gondoskodik a kiváló festéktapadásról a poliészter, thermoplasztikus, poliuretán és biopolimer anyagokon. A vizes alapú digitális festékekre szintén nagy a kereslet. A fókuszban leginkább azon termékek vannak, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel, vagy élelmiszerekkel. Az iparág résztvevőivel együttműködésben a Marabu olyan digitális nyomtatási megoldásokat fejleszt, amelyek alkalmasak rugalmas nyomtatásra, mint élelmiszer csomagolások, hullámkarton dobozok, játékok, vagy digitálisan nyomtatott tapéták.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display