A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A LED betűmegvilágítás új trendjei

A technológia elmúlt két évtizedben tapasztalt fejlődése lenyűgöző innovációk tömegét hozta el a sign ipar számára, különösen Európában. A tervezők a legnagyobb örömmel vetik bele magukat a kreatív ötletekbe, hogy minél változatosabban használják a LED-et, és a dizájn szerepe még fontosabb lett a világjárvány hatására. Az online vásárlásból és home office-ból visszatérő ügyfeleket minden korábbinál fontosabb lenyűgözni, akár élelmiszerboltban, akár bankban fogadják őket. Ezeknek a helyszíneknek mostanra többet kell kínálniuk a vásárlás és ügyintézés opcióinál, és kiemelten fontos, hogy már a márkamegjelenítésnél bensőséges hangulatot tükrözzenek. Íme, néhány betűmegvilágítás, amely tökéletesen kielégíti az új elvárásokat.

3. profil

Ez egy körvonalazó háttérvilágítással kiemelt betűstílus, ami jellemzően acélból vagy alumíniumból készül, és távtartással szerelik fel. Akkor a legjobb, ha a megvilágítás nem szóródik, hanem a feliratra mutat, és a diódák nem tükröződnek vissza a háttérről. Többféle konfigurációban is megjelenhet: a klasszikus körvonalazás mellett a kiemelkedő vagy felületbe süllyesztett forma is látványos, glóriaszerű ragyogást eredményez.

5. profil

A betűk körvonala itt élesen kiemelkedik, tehát maga a betű síkja mélyebbre esik a széleknél, így zárva le az éleket. Praktikus okokból alakulhatott ki: a tervezők így kerülhették el, hogy a felirat valamelyik pontján – például hőtágulás miatt – fényszivárgás lépjen fel, bár a technika lényege inkább az előlap stabil megtartása. Elegáns és szép stílus, így a legelterjedtebbek egyike maradt, még ha technikai okok már nem is indokolják a használatát. Az európai díszléc egyébként jellemzően „F”, míg az amerikai inkább „P” profilú.

5s profil

A fentebb írt betűforma kiemelkedő szélek nélküli, nagyszerű változata. Letisztult hatású alumínium csatornabetű, amelyhez lépcsős élkialakítással készítik el a plexi előlapot, így akadályozva meg az akril és a fém találkozásánál fellépő fényszivárgást. Kültérre szánt változataiban a betűtest hátulja felé néznek a szellőzőnyílások, így nappal rejtve marad, éjjel pedig nem látható kiszűrődő belső fény.

8. profil

Valószínűleg ez a legelterjedtebb betűmegvilágítás Európában – különösen repterek és bevásárlóközpontok kedvelik, de gyakran előfordul kiskereskedelmi üzletek homlokzatán is, hiszen nagyon jó láthatóságot biztosít. A minőség optimalizálása érdekében érdemes ügyelni rá, hogy extrudált akril helyett öntött akrilt használjunk a felületeken!

11. profil

Öntött akrilblokkokból kimart betűk, egyenként beágyazott és gyantával lezárt LED-sorokkal. Főleg a prémiummárkák kedvelik, mivel a létező legdrágább alternatíva – ezért cserébe közelről szemlélve is kristálytiszta megjelenésű, ékszerhatású feliratot kapnak az ügyfelek. Ugyanilyen minőséget más technológiával nem lehet produkálni, ráadásul teljesen vízálló, így akár egy medence alját is látványosan feliratozhatjuk vele. További előnye, hogy nagyon kevés karbantartást igényel, hiszen a legjobb minőségű LED-ekkel szerelik, és a lezárás miatt nem szennyezi a belsejét statikus elektromosságból származó por vagy más egyéb.

Gábor János, Sign&Display

fotók: Imaginality Designs, www.signshop.com

 

- Hirdetés -

Sign&Display