A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A közeljövő sign trendjei

Az iparág még érzi a pandémia utóhatásait, de újra van miért mosolyogni, hiszen lassan életre kelnek az események, rendezvények, megújulásra vágyó üzletek, amelyek szomjazzák az innovatív megoldásokat. Van-e értelme ebben a szakaszban olyan kialakuló normákról beszélni, amelyek csak a következő pár év során kapnak erőre, vagy inkább mindenki örüljön az óvatos felívelésnek? Mindenképpen az előbbi, még akkor is, ha a programnaptár telítettsége éppen csak súrolja a 2019-es szint hatvan százalékát. A Digital Printer ismert cégvezetők megkérdezésével járt utána a biztató jeleknek, és arra jutott, hogy nagyon izgalmas változások állnak küszöbön.

A MacroArtot vezető Michael Green elégedetten állapította meg, hogy bár a közelébe sem érnek a COVID előtti megrendelésszámnak, sokat tudtak dolgozni közösségi távolságtartással kapcsolatos médiaanyagokon, illetve megnyíló üzletek márkafrissítésén. Ehhez jöttek hozzá új piacok, amelyek felkutatására egyértelműen a járvány vette rá őket, fűzte hozzá az Imagecót igazgató Nathan Swinson-Bullough.

Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a jövőt nehéz lenne megjósolni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is kell szemmel tartani az előremutató folyamatokat. A világ és ezen belül a sign szakma is kezdeti stádiumban lévő, de már világosan látszó új normákkal néz szembe. Ezek között talán nehéz felfedezni a kibontakozó trendeket, mondta Green, de abban mindenki biztos lehet, hogy a fenntarthatóság új kötelezettségek vállalására, támogató kezdeményezések átvételére fogja sarkallni a cégeket. Arra is számít, hogy a felhasználóbarát automatizálás és a hatékonyság ellenőrzése a mindennapok részévé válik, megközelíthetőbbé teszi az ügyfeleket és a web-alapú alkalmazásokat.

Swinson-Bullough kiemelte továbbá azokat a felfutó megoldásokat, amelyek a legizgalmasabb átalakuláson esnek át – ilyen például a 3D nyomtatás és a hőformázás. A fenntarthatóságra törekvést ugyancsak fontos elemnek tartja: a versenyképesség megőrzése érdekében végre is hajtottak egy környezetvédelmi reformot, amivel évi 30 ezer tonnás karbonkibocsátást sikerült megspórolni. Nem elégedett viszont a nyersanyagok kínálatával, mert hiába érezhető a javulás, ha a legnagyobb részük még mindig nem újrahasznosítható. Ezen a területen amúgy jelentős előrelépéseket vár olyan termékek felé, amilyeneket idén nekik is sikerült bevezetni: a szöveteik és az egy darabból álló falborításaik például mind újrahasznosított műanyagpalackokból készülnek. Most a tintákon a sor – tette hozzá.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display