A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A környezet ellensége vagy lehetőség a nyomda világában?

Edoardo Elmi beszámolója a 2021-es TAGA Day-ről

“Mit csináljunk a műanyaggal?”  Ez a címe annak a beszédnek, amelyet Edoardo Elmi, a Guandong elnöke és a nyomtatott műanyag hordozók vezető olasz szakértője tartott a legutóbbi TAGA Day alkalmával. Az olasz Grafikusok Egyesülete által évente megszervezett esemény mindig is fontos találkozó és lehetőség volt a nyomdászat világával kapcsolatos kérdések megvitatására.

Ebben az évben különösen fontos, hiszen itt került először bemutatásra a TAGA.DOC.20, a műanyag hordozókra történő UV nyomás tecnikai leírása. A szerkesztés többek között a Guandong munkatársainak, Edoardo Elminek és Damiano Merlonak valamint grafikusok, nyomdászok, festékgyártók és az egyes hordozó típusok gyártóinak kiemelkedő képviselőinek több mint egy éves munkájának az eredménye.

Műanyagra nyomtatni nem egy probléma, hanem egy technika” mondta a TAGA Italia-tól Angelo Meroni, pontosítva azt, hogy alapvető ennek az anyagnak a sajátosságait ismerni, amely a nyomtatás során különös óvatosságot igényel, de ugyanakkor sokrétűsége okán a grafika világában igazán érdekes felhasználási lehetőségeket rejt magában.  A technológia fejlődik, ahogyan azt a TAGA Italia a Guandonggal együttműködve elkészített és a résztvevőknek adott mappája is mutatja. “Mágneses vagy átlátszó, micro tapadókorongokkal ellátott PET, PP keverék, PVC pontragasztóval és levegőztetéssel, csak hogy néhányat említsünk a legújabb fejlesztésű és leginnovatívabb műanyag hordozók közül” kezdte Edoardo Elmi. “Manapság műanyagról beszélni azonban szükségszerűen magába foglalja azt is, hogy a környezet fenntarthatóságáról beszéljünk – ez a téma a mi ágazatunkban is egyre inkább hallatja magát, és ezt szükséges tisztázni”.

Gyakran a környezetszennyezés egyik fő okának tartott műgyanták, amelyeket általában műanyagnak hívunk, a kőolaj feldolgozási – egyébként nem felhasználható – hulladéka, összesen 6,5%-ot tesz ki. Ennek a 1,5%-a kerül csomagolóanyagként felhasználásra, mint a palackok vagy egyéb tárolók, és csupán a 0,1%-át használjuk a vizuális kommunikáció területén a különböző hordozók elkészítéséhez. A maradék körülöttünk van, mindabban, ami megkönnyíti az életünket: háztartási eszközöktől kezdve a textilekig, a nyílászáróktól az elektronikai eszközökig, a tömegközlekedési eszközök részein át egészen a berendezési tárgyakig. És a nem jelentős százalékos arány ellenére is úgy tűnik, hogy az első két kategóriát tartjuk leginkább környezetszennyezőnek. Mi ennek az oka? Ezek ugyanis sokkal szembetűnöbbek azoknak a morálisan vitatható viselkedéséhez képest, akik könnyelműen szétszórják a hulladékot a környezetünkben”.

Edoardo Elmi szerint emblematikus jelentőséggel bír, hogy a legutóbbi Glasgow-ban megrendezett COP 26 (Egyesült Nemzetek éghajlatváltozási konferenciája) során a kibocsátásról és az erdőirtásról beszéltek, mint a globális felmelegedés legfőbb okozóiról, és nem a műanyagról.

A tudományos bizonyítékok lehetővé teszik számunkra, hogy vitatkozhassunk azokkal is, akik ujjal mutogatnak ezeknek az anyagoknak a mérgező voltára. Ellentmondás, ha figyelembe vesszük a műanyag élelmiszeripari felhasználását, ahol kifejezetten könnyedsége, biztonságossága, higiénikussága miatt választják, amelyek tökéletessé teszik az élelmiszerek optimális tárolására.

Ezen kívül potenciálisan a hőre lágyuló műanyagok kategóriájába tartozó anyagok végtelenszer felhasználhatóak és újrahasznosíthatóak. Elég csak a viszkoelaszticitás hőmérsékletére felmelegíteni ahhoz, hogy a kívánt formákra tudjuk őket alakítani. Ez történik a Guandong GreenLife termékskálájának hordozóival is, amelyek nagyon magas százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek. Arról nem is beszélve, hogy a ciklus végére a műanyag kiváló tüzelőanyaggá alakul: valójában égetőkemencék működtetéséhez használt pellet előállítására használják, ezzel elkerülhető a gázolaj felhasználása.”

A műanyag tehát a Guandong elnöke szerint nem ellenség, “hanem a megoldás”. Az anyag nyújtotta lehetőségek száma végtelen, fontos azonban a megfelelő felhasználása és megsemmisítése. Ez olyan téma, amelyről a jobb kollektív tudatosság kialakítás érdekében a mi ágazatunkban is fontos beszélni.

Edoardo Elmi felszólalása a TAGA Day alkalmával illeszkedik a Guandong által Olaszországban és Európában népszerűsített számos kezdeményezéshez a vizuális kommunikációhoz felhasznált anyagok témakörében.

For the press:

Pinkommunication

Cristina Cortellezzi

Laura Premoli

info@pinkommunication.it

 

For the public:

Guandong Italia Srl

SS 415 Paullese Km 10

20049 Caleppio di Settala (MI)

Phone +39 02 89785988

info@guandong.eu – www.guandong.eu

 

- Hirdetés -

Sign&Display