A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A karbantartás sosem kerül annyiba, mint egy leállás

A közelmúltban egy beszélgetés alkalmával tudtuk meg, hogy a Print Produkció Kft. Mimaki JFX500-asában már csaknem 150.000 négyzetméter van. Ennek apropóján látogattuk meg őket és beszélgettünk gépekről, munkákról, beszállítókról és a megkerül­hetetlen Covid-járvány hatásairól.

A Print Produkcióról már írtunk ko­rábban, amikor néhány éve – Ma­gyarországon elsőként – meg­vásárolták a Nyomdakertől a Mimaki JFX500-2131 síkágyas UV-LED nyom­tatójukat. A gépparkuk azóta is bővült, hiszen a nagy síkágyas nyomtató mellé beállítottak egy Zünd G3 XL3200-as sí­kágyas futószalagos vágógépet is.

Középpontban a vágógép

A táblás anyagok megmunkálása terén a Zünd munkába állításával magasabb fokozatra kapcsoltak a két kiváló gép összhangjának köszönhetően. Habo­sított PVC táblákat, polipropilént, akril-és dibond anyagokat, valamint külön­böző kartonokat, fát, rétegelt lemezt is nyomtatnak-vágnak a párossal.

A tekercses anyagok utómunkáinál sem megkerülhető a svájci vágógép, hiszen a futószalagos kivitelnek köszönhetően az oldószeres gépekről lejövő nyomato­kat is ezen konfekcionálják.

- Hirdetés -

Elnyűhetetlen Mimakik

A JFX500-as 146.500 m2-nél tart, de eddig csak egy fejcserére volt szük­ség, ami ráadásul garanciális javítás volt. A tekercses gépekkel sincsen soha semmi gond, még a régi CJV30- 160-as nyomtató vágó is úgy dolgo­zik, mint újkorában. A munkatársak elmondták, hogy soha nem kapcsol­nak ki gépet a napi takarítási proce­dúra nélkül. A géptermeket is rend­szeresen takarítják, pormentesítik, így kerülik el a nem megfelelő kör­nyezetnek felróható idő előtti elhasz­nálódást.

Kulcskérdés a géppark karbantar­tása és a megbízható szervizháttér

A Print Produkció különös gondos­sággal viszonyul a gépparkhoz. Ke­lemen Csilla elmondta, sosem vár­ják meg, hogy egy géppel probléma legyen, nagy figyelmet fordítanak a rendszeres géptakarításra, a tisz­ta munkakörnyezetre és a megelőző karbantartásokra is. Így velük nem fordul elő, hogy egy nagyobb munka közepén meg kelljen szakítani a gyár­tást. „Teljes mértékben megbízunk a Nyomdaker szervizcsapatában, akik nagyon értik a dolgukat és rendsze­resen átvizsgálják a gépeinket. Ha jelzik, hogy valamilyen alkatrészt esetleg cserélni kell, mi ezeket a ja­vaslatokat mindig megfogadjuk és el is végeztetjük a szükséges cseréket. A karbantartás sosem kerül annyiba, mint amilyen veszteséget egy leállás jelenthet. Az is nagyon kényelmes a számunkra, hogy az oldószeres és UV gépeket is ugyanez a partner szervi­zeli” – mondta Kelemen Csilla.

Fontos az egyensúly

Mostanában megkerülhetetlen téma a koronavírus-járvány hatása. Kele­men Csilla nem borúlátó a közeljö­vőt illetően. A Print Produkció már évekkel ezelőtt elérte azt az üzem­nagyságot, amit a kezdetekkor cél­ként tűztek ki maguk elé. Csak rendes munkaidőben, egy műszakban, hét­végék és éjszakák nélkül dolgoznak. Mindig csak annyi munkát vállalnak, amennyi kapacitásukba belefér és ezeket a vírus miatti visszaesés elle­nére is ki tudják használni. A létszá­mot sem kellett csökkenteni, 7-8 fő­vel most is stabil a csapat.

A Print Produkciónál a járvány során is igazolódott, hogy nem kell minden­áron túlnőni a családias méreteken, inkább az a fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az üzleti szempontok, a munka és a magánéletünk között. Sign

- Hirdetés -

Sign&Display