A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A jövő konyhájának alapkelléke lesz a 3D nyomtató?

Miután a tech oldalakat böngészve sorra bukkannak fel a furábbnál furább 3D-nyomtatóval készült tárgyak, felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyit kell még várni ahhoz, hogy valami igazán hasznos dolgot is nyomtathassunk velük? Mármint, ami tényleg megkönnyíti az életünket, például ebédet állít elő.

Nagyon úgy tűnik, hogy – szerencsére – ez a kérdés a kutatókban is felmerült, vélhetően azokban, akiknek a munkájuk miatt kevés idejük marad a főzésre, vagy éppen nem szeretnek főzni. A jó hír az, hogy a nyomtatott ételek készítésében azok is kedvüket lelhetik majd, akiket kifejezetten kikapcsol a főzés, vagy akik a természetes ízeket keresik, mivel a nyomtatóba ugyanazok az ehető alapanyagok kerülnek, amelyeket amúgy is az ételeinkbe tennénk. Fontos viszont hogy a nyomtatót a felhasználó folyamatosan tisztán tartsa, az alapanyagok pedig tényleg megfeleljenek az előírásoknak.

Ha megbarátkoztunk a gondolattal, akkor már csak a kreativitásunk szabhat határt annak, hogy mi legyen a 3D-nyomtatott vacsoránk! Gyakorlatilag bármilyen étel nyomtatható 3D-nyomtatóval, ami pürésíthető – akár igényel további beavatkozást (például sütést), akár nem. Apropó sütés: létezik már olyan eszköz is, amivel a 3D-nyomtatott ételeket lézersugárral ki is süthetjük.

A megfáradt sajtmackó

Az írországi Cork Egyetemi Kollégium kutatói nem egérszerveket, hanem az egerek kedvenc eledelét, sajtot nyomtattak. A 3D-nyomtató fúvókáját folyékony sajttal megtöltve hoztak létre különböző mintákat, például egy sajtmackót. Az így kapott objektumok sajnos nem sikerültek túl esztétikusra, mivel az aeroszolsajt nem a legstabilabb nyomtatóanyag, és a forma hamar kilapult.

Gyönyörű, egyedi csokialakzatok

Vannak azonban más típusú, izgalmasabb ételek is, amelyek 3D-nyomtatással létrehozhatóak: ezek közül talán a leghíresebb a 3D-nyomtatott csokoládé. A csoki nagyszerű nyomtatóanyag, mivel olvadt állapotban jól rétegezhető, az elkészítést követően pedig könnyen megszilárdul. Számos vállalat értékesít 3D-nyomtatású csokoládét, köztük a nálunk leginkább csokiszirupjairól ismert Hershey’s is.

Nyomtatott pizza

A csokoládé mellett egy másik népszerű étel, a pizza 3D-nyomtatására is volt már példa. A lepényt nyomtató eszköz három fúvókával volt felszerelve, amelyek a folyékony tésztát, a paradicsomszószt és a sajtot adagolták (de mi el tudjuk képzelni pesztóval vagy fokhagymás-tejfölös alappal is). Az ilyen formában előkészített pizzatészta öt perc alatt kész volt a sütésre. A kutatók szerint a 3D-nyomtatónak köszönhetően pontosan ellenőrizni tudták a ropogósságot is.

Pürésített étel idősek számára

A német, innovatív ételekkel foglalkozó Biozoon időseket célzó termékcsaládja a SeneoPro nem hagyományos „bébipapit” gyárt, hanem igazi, friss összetevőkből álló, különleges, könnyen rágható ételeket. Ezek akár otthon is könnyedén elkészíthetőek a különböző porokból, de profi séfek is használhatják őket. A termékcsalád célja, hogy minél változatosabb, ízletesebb ételeket állítsanak elő, miközben a pürés textúra miatt a felszolgált menü minden eleme gond nélkül fogyasztható.

Egyéb ehető nyomtatványok

Íme, még néhány jó étel, amelyet szintén lehetséges 3D-nyomtatóval elkészíteni: lepények, kruton, cukorka, gabonapehely.

Mire jó mindez? Először is, az éttermek és pékségek nagy mennyiségű stilizált ételt és süteményt nyomtathatnak a fenti eljárásokat használva, rövid idő alatt. Másodszor, a kutatók által megfogalmazott célok között szerepel az is, hogy az emberek saját otthonukban képesek legyenek ételt készíteni anélkül, hogy főzniük kellene.

Az eredeti cikk a NEW technology magazinban jelent meg.

- Hirdetés -

Sign&Display