A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A fényfestés új szintje

A Pixel Artworks minden idők egyik legkomplexebb immerzív fény- és hangjátékával keltette életre a gibraltári Szent Mihály barlangot. Az angol-montenegrói céget a helyi kormányzat által megbízott Wright Tech Media választotta ki a munkára, kezdetben konkrét elképzelés nélkül. Csak annyit tudtak, hogy innovatív és látványos turistacsalogatót szeretnének valamelyik nevezetességükhöz. A barlang fénybe öltöztetését ezután már a későbbi kivitelezők ajánlották, arról győzve meg a döntéshozókat, hogy a közönség számára felejthetetlen utazást lehet benne kialakítani, miközben kihangsúlyozzák a városállam természettörténetét.

„A kijelölt cél Gibraltár turisztikájának újraélesztése, és úgy éreztem, hogy ebben csak valamilyen nagyon vizuális, technológiai alapú megoldással lehet szintet lépni” – magyarázta a Wright Tech Media igazgatója. Christian Wright hozzátette: „Amikor megláttam a Pixel Artworks néhány kísérleti projektjét, azonnal felhívtam őket, hogy megmozgassam a kreativitásukat egy teljesen egyedi helyszínnel.” Magát a cégvezetőt és csapatát is meglepte, hogy a Pixel szakemberei milyen gyorsan felismerték a barlangban rejlő lehetőségeket, és azt, hogy a helyiek által elképzelt történetet hogyan érdemes fényfestéssel elmesélni.

Az immerzív hang- és fényjáték Az ébredés címet kapta, és úgy helyezi új megvilágításba a barlang szépségét, hogy közben bemutatja Gibraltár sziklába olvadt természettörténetét. A belső falak egyenetlenségei komoly kihívást jelentettek, nem beszélve arról, hogy a magas minőséget mind a négy évszakban elvárja a megrendelő – sugallta a nehézségeket Steve Richley, a Pixel Artworks produkciós menedzsere. „Rengeteg tesztet hajtottunk végre, hogy megértsük a barlangi környezet korlátait és összetettségét: meg kellett ismernünk az optimális fény- és hangerőt, illetve a visszhangzást”, fűzte hozzá.

A megfelelő tervezéshez részletes 3D szkennelést végeztek a barlangban, majd a disguise egyik korábbi fényprojektjének felhasználásával és a Zelig Sound hangosításával felépítették a show-t. Persze a technikai eszközök telepítése nem volt egyszerű, hiszen a helyszínen egy rossz mozdulattal is kárt lehet tenni a természet több millió éves munkájában. A másik kritikus szempont, amit a Wright Technek meg kellett oldania, maga a technika megóvása – egyrészt a barlang nedvességétől és páratartalmától, másrészt a területen szabadon rohangáló berber makákóktól. Mindehhez speciálisan kialakított burkolatokat, vinilcsomagolásokat és páncélozott kábelcsatornákat alkalmaztak.

A végeredmény egy semmihez sem hasonlítható, 360 fokban kivetített produkció lett, amely a barlang központi, Katedrális termében a legélvezhetőbb. A lélegzetelállító fényshow a félsziget geológiai formálódását szemlélteti: sok millió év története ez, a mikroszkopikus üledékektől a kolosszális mészkő- és földlemezek mozgásán át a tektonikus erők és rendkívüli természeti események formálta mai megjelenésig.

Gábor János, Sign&Display

Videó: GBC News

- Hirdetés -

Sign&Display