A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A digitális kijelzők átrajzolják a világunkat

Néhány év leforgása alatt megszokottá váltak a rendezvényeken, és a jövőben ellepnek majd köztereket, bevásárlóközpontokat – utóbbiak esetében ráadásul úgy, hogy digitális képen öltöztetik át a vásárlókat. A LED-falak, illetve a tőlük karnyújtásnyira lévő kiterjesztett valóság rövidesen a mindennapok része lesz hazánkban is – jósolta a SignExpo-n nekünk nyilatkozó Sarbó Gergely, a ledfalbérlés.com alapító-ügyvezetője.

Cége leglátványosabb munkája kétségtelenül a MOL Campus építésének egyik fontos mozzanatához kötődik. Amikor a szerkezet elérte a legmagasabb pontját, a tulajdonosok bokrétaünnepet tartottak, és az ehhez kapcsolódó sajtóeseményen egy hatalmas, karácsonyfa méretű bokréta feldaruzását kellett közvetíteni – drónokkal, élőben, egy 20-30 méter magasan kifüggesztett LED-falon. Bár extrém projekt, azért nincs akkora kihívás, mint egy nagyméretű kijelző telepítése a szélviharos Balaton-parton – húzta alá.

Miheztartás végett, hogy mi számít ma nagy LED-falnak Magyarországon: egy 5×3-as méteres már mindenképpen – jellemzően ekkorákat látunk egy közepes méretű fesztivál közepes színpadán. Minden, ami ennél nagyobb, valamilyen szempontból kihívás, hiszen a szerkezet sajátossága, hogy a méret növekedésével felfelé mozdul a súlypont.

A biztonság mindenekfelett

– Az alátámasztást nem lehet a végtelenségig előre-hátra mozgatni, mert az zavarná a megrendelőt vagy a fellépőt, így különböző trükkökhöz folyamodunk – magyarázta az ügyvezető. – Szabadtér esetén a szél okozta terhelés nagyon fontos paraméter: simán történhet miatta baleset vagy anyagi kár. 7×4 méter fölé szabadtéren még sosem mentünk, és ekkorát is először a Balaton Boat Show-n építettünk – idézte fel, hozzáfűzve: a magyar tenger partja nagyon nem kedvez a LED-falak telepítésének, hiszen gyakran fordulnak elő akár 120 km/h-s szélviharok. A Boat Show-n például egy óriási alumíniumkeretbe építették be az elemeket, majd az egész, garzonlakások alapterületéhez mérhető szerkezetet nyolctonnányi súllyal rögzítették.

Ekkora projekteknél persze szigorú előírásokat kell betartani: a kivitelező nemcsak a hatóságoknak, hanem a megrendelőknek is komoly felelősséggel tartozik, és ezt rendre számon is kérik rajta. Sarbó Gergely megosztott magazinunkkal egy szakmai berkekben terjedő történetet, amely szerint egy japán cég annyira komolyan vette az előírások betartását, hogy a Balaton partjára rendelt LED-fal építését a vízről, bérelt jachtról kísérte figyelemmel – nyilván a kivitelező tudta nélkül.

Nemcsak a komplett fal, hanem a benne lévő pixelek mérete is fontos – hangsúlyozta a szakember, megjegyezve: a gyártók ugyan azt állítják, hogy nagyjából annyi méterről érdemes nézni őket, amennyi milliméteresek a benne lévő képpontok, de szerinte érdemes másféllel megszorozni, vagyis a SignExpo-n telepített beltéri fal 2,5 mm-es pixeljei inkább 3-4 méterről mutatnak a legjobban. Ugyanezek a számok arányosan emelkednek, amikor egy kültéri LED-fal 4-5 mm-es képpontjairól beszélünk, és nyilván minél több pixel helyezkedik el minél sűrűbben, annál nagyobb felbontást lehet elérni.

A fordulat évei jönnek

Sarbó Gergely arra számít, hogy hazánkban most már nagyon hamar bekövetkezik a digitális kijelzők, a LED-falak áttörése, és a tempót leginkább a zenei fesztiválok diktálják. Amíg 4-5 éve még luxusnak számított, mára alapvető, hogy minden színpadra kell egy, és ezt a tempót 1-2 éves késleltetéssel le szokta követni a reklámipar is. Úgy véli, nincs messze a Szárnyas fejvadász futurisztikus, kijelzőkbe burkolt világa, hacsak a vizuális és fényszennyezés ellen nem születik valamiféle uniós szabályozás, amit egyébként egyre aktuálisabbnak tart.

Izgalmasnak ígérkeznek az intelligens LED-falak is, amelyekbe kamera költözik, és azonnal személyre szabott termékeket kínálnak fel az előttük megálló vásárlóknak. Ebbe a jövőbe már most betekintést engedtek, a SignExpo-n épített standjukon, ahol a kiterjesztett valóság alkalmazásával vetítettek a látogatók közé kéregető orángutánt, tanácstalan orrszarvút vagy éppen vadászó dinoszauruszt. A további fejlődést a mesterséges intelligencián alapuló kép- és alakfelismerő rendszerektől érdemes várni – mutatott rá az ügyvezető.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display