A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A Design Miami kihagyhatatlan látványosságai voltak

A Design Miami – az Art Basel nevű művészeti esemény testvérvására, a dekorációs művészek és -bútorok rendezvénye – minden évben látványos, magasan jegyzett tehetségeket vonz Mid-Beachre. A 2022-es évben a divatvilág legnagyobb nevei közé tartoznak a Bottega Veneta, a Fendi, valamint az avantgárd művész Harry Nuriev és Roberto Lugo. A Vogue összegyűjtötte a legfontosabb érdekességeket.

A hamisítatlan műgyanta székek

Alig másfél hónappal azután, hogy a Bottega Veneta 2023-as tavaszi, milánói bemutatóján a divatvilág néhány neves személyiségét ültethette le Gaetano Pesce új műgyanta székeire, még ki sem hűlt a helyük, már Miamiban is megtekinthetők, illetve megvásárolhatók voltak e bútordarabok. A kollekció elnevezése Come stai?, magyarul: Hogy vagy? Bottega Veneta munkatársa, Matthieu Blazy a projektről szóló könyv előszavában magyarázza el a név keletkezésének történetét. Miután egy délután együtt ötleteltek Gaetano Pesce New York-i stúdiójában, a házigazda egy könyvet adott a tervezőnek. Blazy cserébe megkérte, hogy írja alá. Pesce egyszerű dedikációt firkantott bele: „Szia, Matthieu, Come stai? Gaetano.” A Bottega tervezője úgy gondolta, hogy ez a mondat a lelket is megérintheti: „Nagyon értékesnek gondolom, ha őszintén megkérdezik, hogy vagyok” – írja. „És ez kifejezetten gyönyörű név egy széknek.”

Hagyományos használati tárgyak újragondolása

A Crosby Studios munkatársa, Harry Nuriev a „transzformistának” nevezhető kreációiról ismert, egy szokványos tárgyat vesz, és teljesen újraértelmezi annak eredeti rendeltetését. Szükség van néhány példára, hogy megfelelően szemléltessük? Gondoljunk csak a kék BIC tollakból készült csillárra vagy a kiselejtezett ruhákkal kitömött ottománra. Idén úgy döntött, hogy egy szemeteszsák-kanapét készít, amelynek párnái spandexből készültek, és a járdán eldobott Hefty-zsákokra emlékeztető ökohabbal vannak kitömve. Szemét vagy kincs? Ezt a szemlélő dönti el…

Fekvő nők ihlette nyugágyak

A Fendi Lukas Gschwandtner bécsi művésszel működött együtt, munkájuk eredménye egy vászonból készült nyugágyakból álló sorozat. Az installáció címe Triclinium – ez egy ülő-fekvőalkalmatosság volt az ókori Róma gazdag lakóinak étkezőjében.  (A mai fekvőfotelekhez hasonlítható.) A sorozatot azon ókori nők portréi ihlették, akik ilyen bútordarabon a könyökükre támaszkodva láthatók. A klasszikus ókortól a kubizmusig szinte minden művészeti irányzatban népszerű volt a nőknek ez a fajta megjelenítése (pl. az alvó Ariadne szobra a Vatikáni Múzeumban, Antonio Canova: Pauline Bonaparte mint Venus Victrix, Tiziano: Urbinói Vénusz című művei). Gschwandtner értelmezése nemcsak a szimbólumot aktualizálja napjainkra, hanem tiszteleg Róma örök városa előtt is – a Fendi alapításának helyszíne előtt. Gshwandtner anyagválasztása is kapcsolódni kíván az olasz divatházhoz. Korábban már sokszor dolgozott vászonnal, többek között a kritikusok által is elismert Pillow Portraits nevű kreációja esetében, és rokonságot fedezett fel a Fendi által használt, toile-minták (általában idealizált vidéki életképeket és különféle romantikus természeti képeket ábrázol, finom, kézzel rajzolt technikával) nyomtatására alkalmas szövettel, a kalikóval.

Az új Hommemade dizájnstúdió

ASAP Rocky amerikai, harlemi rapper újraértelmezte a Gufram (ikonikus bútorgyártó és ipari formatervező cég) kaktuszát, a Shroom CACTUS®-t, amelyet 1972-ben terveztek. Most jellegzetes zöld árnyalatban, kézzel festett gombákkal díszítve jelenik meg. A tárgy egy a sok közül, amit a zenész készített: a szakvásár lehetőséget teremtett számára, hogy bejelentse új, Hommemade nevű dizájnstúdióját is.

A legszebb stand a kiállításon

Idén a Tuleste Factory nyerte el a vásár kiemelkedő standjának járó díjat, köszönhetően a kék szín teljes spektruma felfedezésének. Látható volt itt többek között egy áttetsző műgyanta dohányzóasztal, amely ugyanazt az élénk vízi varázst idézi, mint a búvárkodás a mély óceáni vizekben.

Graffitis metrókocsik mint dekorációs elemek

A graffitis metrókocsik miniatűr másolatai vajtartóként szolgálnak, a rozsdás víztornyok pedig kávéfőzőként Roberto Lugo innovatív „bodega” üzletében. Lugo arról ismert, hogy a hagyományos kerámiaformákat utcai művészetre hangolja. Egy bögrét például a delfti porcelánokról ismert kék minták díszítenek, de a művész csavart a dolgon, a klasszikus motívumokat, amelyeket a holland aranykor kerámiáin találhatunk, pénzeszsákokkal helyettesíti.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display

BEZÁR

Iratkozz fel hírlevelünkre!

SIGN&DISPLAY MAGAZIN

Ahol a szakma találkozik! 

Heti hírlevél a reklámdekoráció és a nyomdaipar világából, ajándék E-magazinnnal!

Feliratkozás:

A "Feliratkozom" gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi irányelveket és feliratkozom a hírlevélre!

BEZÁR

Köszönjük, hogy feliratkoztál!