A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A Canon támogatja az autista művészek önkifejezését

Digitális nyomatokkal támogatja az autista művészek önkifejezését a Canon Magyarország, az Autistic Art Alapítványon keresztül. A civil szervezet rendszeresen jótékonysági árverésekre bocsátja a fiatal művészek alkotásait.

A Canon két éve működik együtt az Autistic Art Alapítvánnyal, amely 2006 óta segíti az autizmussal élőket a rajzzal való önkifejezésben. Céljuk a rendkívüli vizuális képességekkel rendelkező autista művészek támogatása, akik a kortárs képzőművészet eszközével mutathatják meg azt a különleges világot és szemléletet, amiben élnek.

„A 24-36 éves kor közötti alkotók közül csak nagyon keveseknek van tudatos kapcsolódása ezekhez az alkotásokhoz. Minden autista rendelkezik bizonyos kivételes képességgel, de csak minimális azoknak a száma, akik ezt vizuálisan, ebben a formában szemléltetni tudják” – mondta Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Az Autistic Art az elkészült művekből dekorációs és használati tárgyakat bocsát jótékonysági árverésre minden évben, melyek közül egyre több talál gazdára. Emellett az alapítvány ugyanezen művészek alkotásaival egész évben kínál különféle, mindennapokban használható tárgyakat, melyeket az Autistic Art webshopján keresztül bármikor meg lehet vásárolni, illetve meg is lehet tekinteni Budapesten, a Bartók Béla úton nyílt Galériában.

Az Autistic Art a befolyó összeget az autizmussal élő alkotók otthonainak fenntartására, és az ott élők támogatására fordítja. Az aukciók keretén belül ezen rajzok mellett megjelennek a kortárs műalkotások is, amelyekre szintén licitálhatnak a támogatók. Az idei árverésen mintegy 74 millió forint gyűlt össze.

„Szeretnénk azt az üzenetet közvetíteni, hogy az aukciókra nemcsak azokat várjuk, akik vásárolnak vagy licitálnak, ugyanolyan szívesen látjuk azokat is, akik alternatív módon, kis összegekkel szeretnék támogatni az alapítványt. Mindezért cserébe egy olyan helyre érkeznek hozzánk, ahol jól érzik magukat, és ahol a támogatás érzése mellett egy művészeti élménnyel lesznek gazdagabbak” – mondta el Kovács Henrietta.

A tavaly ősszel tartott jótékonysági aukción egy a Canon által „formába öntött” – 36 négyzetméternyi falfelületet díszítő – tapéta talált gazdára, melynek művésze a fiatal autista, Réti Kristóf volt.

A Canon egyik alapelve, hogy segít azoknak, akik másoknak segítenek; a cég 2022 óta nyomtatókkal és nyomtatási technológiájával járul hozzá ahhoz, hogy a legjobb minőségű digitális nyomatok készüljenek a különleges művészek munkáiból.

„10 darab Canon Pixma nyomtatót adományoztunk az alapítványnak, az országban működő otthonok napi nyomtatási munkáit segítendő. A sok kreatív alkotás láttán, melyekkel adományt gyűjtenek, felmerült a további közös alkotás ötlete, amely a Canon széles formátumú nyomtatási technológiájának segítségével figyelemfelkeltő, hatásos, új termékkel gazdagíthatja az aukciós tételek színes sorát. A 2023-as árverésre egy selyemkendőre került alkotás egyedi, rétegesen nyomtatott változatát készítette a Canon, mely a licitáló nyertes falát díszíti immár” – mondta el Oláh Viktória, a Canon Magyarország marketing és kommunikációs vezetője.

Az autizmust az orvostudomány fejlődési rendellenességként definiálja, mely az adatok szerint a világon minden 68. embert érint különböző formában. Magyarországon mintegy 150 ezer autista él. Az autista emberek másképp érzékelik a világot és másként is viszonyulnak hozzá, ahogy teszik ezt embertársaik felé is. Furcsa, de éppen az informatika nyelvén fogalmazták meg a legtalálóbban: az autizmus nem egy rendszerhiba, hanem egy, a szokásostól eltérő másik operációs rendszer.

További információk:

https://www.instagram.com/autisticart/

https://www.facebook.com/autisticartalapitvany

https://shop.autisticart.hu/

- Hirdetés -

Sign&Display