A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A bútorgyártáshoz elengedhetetlen a komplett digitális vágógép

A dán Søren Lund Furniture bútorgyártó vállalatot a kézműves munkákról, a rugalmasságról és a legkiválóbb anyagok használatáról ismerhetjük. A társaság a közelmúltban digitalizálta vágótermét a Zünd technológiájával és szoftverével – adta hírül közleményében a Zünd.

A Søren Lund Furniture-nek immár 1963 óta védjegye a minőségi kézműves munka, a rugalmasság és a legfinomabb anyagok használata. A ’60-as évek óta nem történt jelentős változás a bútorgyárban. A középpontban még mindig masszívan a kézműves munka áll, amelyet helyi szakemberek végeznek. A vállalat elsődleges piaca Dánia, Norvégia, Svédország, Hollandia, Németország, Anglia, Ausztrália és az USA.

A Søren Lund Furniture kanapékat és foteleket gyárt, ezek közül az előbbiek teszik ki a termelés nagy részét. Minden bútordarab rendelésre készül, s számos modell közül lehet választani. A vásárlók igényeik szerint módosíthatják a méretet, a mintát, a színt és a design részleteit. A bútorok kézzel készülnek a Randersben található gyárban.

A tökéletes vágási megoldás bőr és textíliák számára

Ahogy belépünk a gyárba, az első dolog, amit láthatunk, az a Zünd Cutter G3 2XL-3200. A digitális síkágyas vágógép egy Over Cutter Camera – OCC-vel és egy adagolóval van felszerelve a szövettekercsekhez. Ez utóbbi élszabályozással biztosítja a rugalmas, nyújtható textíliák feszültségmentes adagolását a vágógépre. A vágókészülék meghosszabbítása lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a kész részeket kivegye, miközben a gép már a következő sorozatot kezeli. A nagy, 2740 x 3200 mm-es vágási terület nagy bőrök számára is helyet biztosít.

Magas elvárások a vágóeszköz iránt

Jobb anyagkihasználás, a gyártási idő felére csökkenése és a dolgozók fizikai tehermentesítése. Ezek voltak a vágógéphez fűzött elvárások, amikor megvásárolták – és jó úton haladnak a teljesülés felé. „A manuális munka csökkenésével és az anyagmegtakarítással a vágógép ára néhány év alatt megtérülhet, és a több mint 15 éves várható élettartammal a Søren Lund Furniture profitálhat a befektetésből” – magyarázza Lotte Brath termelési vezető. „Korábban a szakembereink egy nap alatt akár három kanapé anyagait is megvághattak kézzel. Ez a szám jelentősen megnőtt a Zünd G3 vágógéppel.”

A Zünd Over Cutter Camera – OCC és a MindCUT szoftver segítségével rögzítik a bőröket, és automatikusan felismerik a megjelölt hibákat. A kezelő ezután kiválasztja a vágandó modellt, és a MindCUT másodpercek alatt a leghatékonyabb módon abszolválja a feladatot. A kezelő képes több modellhez tartozó elemet megjelölni a bőrön. Ez akár 20 százalékkal optimalizálja az anyagok kihasználtságát. Éves szinten több száz vágás esetén a megtakarítás jelentős mértékűvé válhat.

A módszer a dolgozók fizikai túlterheltségét is jelentősen csökkentette. A hosszabbítóasztal szállítószalag funkciója felhúzza a nehéz bőröket az asztalra, így a dolgozók elkerülhetik az emelést és a megterhelő munkapozíciókat.

A Zünd Cutter elősegíti a gyártás helyben tartását

Míg számos bútorgyártó cég kiviszi a termelést az országból, a Søren Lund Furniture büszke arra, hogy Dániában tarthatja a folyamatot, s helyi alvállalkozókat foglalkoztat. Régebben nem jelentett gondot a termeléshez szükséges munkaerőt találni, ám mostanra már más a helyzet. A fiatalokat kevésbé érdekli a bútoriparban való kézi gyártási folyamat, s különösen nehéz a manuális vágáshoz embereket találni. Ha mégis sikeres a toborzás, több évbe is beletelhet, mire kellőképpen elsajátítják a mesterséget.

A manuálisan vágó szakembernek ismernie kell minden egyes modellt és sablont, hogy kitalálja, miként lehet a legjobban felhasználni az anyagot. A vágógépkezelő azonban egyszerűen kiválaszt egy modellt, a többit pedig rábízza a gépre. Minimális betanítással bárki megtanulhatja a berendezés kezelését.

A vágósablonok digitalizálása és biztonsági mentése

Ha körülnézünk a gyártási területen, akkor kartonsablonokkal borított falakat láthatunk, amelyeket a bútorok kézi vágásához használtak. Ezek száma az évek során folyamatosan bővült, és nélkülözhetetlenek voltak a gyártáshoz. Viszont tűz- és lopásvédelmi szempontból biztonságosabbá vált a digitális megoldás. Ezért is járt jelentős előnyökkel a Zünd Cutterre való átállás.

A kézi folyamatról az automatikus vágásra való áttérés részeként digitalizálták a sablonokat. Ehhez a Zünd szoftverét használták, amely automatikusan létrehoz egy vágási görbét a lefényképezett sablonról. Már a digitalizálás pillanatától elérhetővé váltak a vágógép számára, s későbbi használatra is rögzíthetők további elemek.

A magas minőség, a közelség és a támogatás alapvető fontosságú

„A Zünd kiválasztásának egyik oka a kiváló párbeszéd volt. A Zündnek sikerült megfelelnie az igényeinknek azzal, hogy egy meggyőző és kiváló minőségű komplett megoldást mutatott be bőr- és textilanyagok vágására, egyetlen berendezésben egyesítve. Emellett a Zünd dániai, Odderben található bemutatóközpontjában kipróbálhattuk a gépet, és saját magunk tapasztalhattuk meg, hogyan működik az általunk használt anyagokkal. A Zünddel közösen olyan hardver- és szoftvermegoldást választottunk, amely megfelel a jelenlegi elképzeléseinknek, ugyanakkor lehetővé teszi a kapacitás növelését is. Ha az igényeink jelentősen megnövekednek, a gépet egy extra vágóhosszabbítással lehet bővíteni a termelékenység maximalizálása érdekében. Így készen állunk a jövő kihívásaira” – összegzi Lotte Brath.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display