A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

3D nyomtatás végre színesben!

A modellekkel is foglalkozó vállalkozások számára kritikus kérdés a 3D nyomtatás bevezetése és fejlesztése, hiszen tovább fokozza a kreatív energiát és a produktivitást. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor a technológia komplexitása és ára, ami, legyünk őszinték, sokak számára jelenthet akadályt – véli a Large Format Review elemzése. A Mimaki éppen azok számára alkotott megfizethető megoldásokat, akik end-to-end 3D nyomatási folyamat bevezetésére vágynak, a lehető legkönnyebb kezeléssel és működtetéssel.

A tavalyi Formnext keretében bemutatott 3DUJ-2207 berendezést magas minőségű, költséghatékony megoldásként jellemzi a Mimaki, ráadásul adja hozzá a gyártáselőkészítésre, automata korrekcióra, nyomtatás előtti modellezésre alkalmas, felhőalapú 3D Print prep Pro szoftvercsomagot, ami a készüléksorozat bármely más darabjával ugyanúgy kompatibilis. A vállalat megjelentette továbbá az AM Solutionsszal közösen fejlesztett 3DCS-322-es egységet, hogy a felhasználók automatizált és gyorsított utókezeléssel tökéletesíthessék a termékeiket.

Bár a 3D nyomtatást már ma is sok vállalkozó, modellkészítő és kreatív szakember kedveli, túl könnyen elfogadják, hogy a technológia lehetőségei korlátozottak, és nem teszik lehetővé a színes gyártást. Megszokták a módszert olyannak, amilyen, és nem feltétlenül érzik szükségét a fejlődésnek, holott a színes termékek eget rengető változásokat hozhatnak.

A Mimaki új készülékei elsősorban azoknak jelenthetnek megváltást, akik bonyolult modellek és méretarányos figurák vagy gyűjtői darabok, esetleg részletgazdag prototípusok gyártásával foglalkoznak, hiszen a videójáték-karakterek, parfümös palackok és például járműmodellek leginkább kézi festéssel nyerik el végső formájukat. Az időigényes és drága módszerek helyett magas minőségű és színpompás, ezáltal rendkívül értékes 3D nyomatok készülhetnek – ígéri a Mimaki.

Fotó: Mimaki

A kliensek megnyeréséhez eleve színes, részletes terveket kell bemutatni, de a kreativitást szintén fokozza az új technológia, és ne feledjük: a pontos megjelenés kritikus kérdés egy bejáratott brand esetében, tehát már a koncepció készítése során törekedni kell a márkahű színvilágra. Egészen hihetetlen, hogy a 3DUJ-2207-essel mindez megvalósítható, miközben az egész berendezés elfér egy liftben, és könnyen telepíthető irodai környezetbe vagy dizájnstúdióba.

A gép tízmillió árnyalattal dolgozva a legbonyolultabb színösszetételt is megvalósítja, és ha már itt tartunk: az egészségügyben szintén jó szolgálatot tehet, anatómiai pontosságú modellek vagy implantátumok gyártásához, esetleg egyedi bőrtónusok reprodukálásához. Erre a Firenzei Egyetem világított rá, amikor nemrég  az emberi szív tűpontos mását készítette el a hallgatók számára.

Bár a megfizethetőbb áron forgalomba került 3DUJ-2207 valóban remek munkát végez, nagyobb mennyiségek gyártásához érdemes fontolóra venni, hogy a gyártó másik gépére, a 3DUJ-553-ra van szükség, ami fokozott sebességet garantál, viszont nagyobb teret igényel.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display