Nyomtatási sebesség vagy nyomtatási minőség: Melyik a fontosabb?

Nyomatkészítés során a minőség kérdése kulcsfontosságú. Milyen minőséget kell előállítanom, milyen minőségre számít az ügyfél, melyik a megfelelő minőség? A válasz ezekre a kérdésekre nem mindig az, amire számít. Nyomtatás a sebesség előtérbe helyezésével a munka elutasításának vagy újranyomásának kockázatával jár, gyártás minőségi beállításokkal a nyomtató kapacitásának lekötését jelenti, szükségtelenül hosszú ideig.

Igazán jó lenne, ha villámsebességgel tudnánk nyomtatni, és mégis kristálytiszta lenne a minőség, de a valóság nem így működik, legalábbis nem most. Valójában a termelékenységi beállítások választása a minőség helyett nem mindig rossz – látni fogják, néha jobb nagy mennyiségeket nyomtatni, mint ultra éles minőségben.

Először is, mit értünk minőség alatt?

Nem minden a nyomtatón múlik

Akár a felbontásra, a DPI-re, a féltónusos szűrésre vagy a cseppméretre fókuszál, amikor nyomtatási minőségről beszélünk, akkor a nyomtató egy kép pontos és tiszta visszaadásának képességére utalunk.

Egy vállalkozás tulajdonosaként figyelembe kell vennie más tényezőket is, amelyek a minőség kategóriájába tartoznak. Az öntapadós vinil felvitele redőződés vagy hólyagosodás nélkül történt? A nyomtatott kimenet kiállja az idők próbáját fakulás vagy kidörzsölődés nélkül? A dolgozója tudja pontosan követni az ügyfél utasításait anélkül, hogy hibákat vétene vagy nyilvánvalóan egyszerűsítene?

Az Ön által kínált szolgáltatást figyelembe véve lehet, hogy sok ügyfélnek nincs olyan éles szeme a színhűséget illetően. Ők valószínűleg nem fognak észrevenni egy eltömődött festékfúvókát, ha nem hívják fel rá a figyelmüket. Nem érdekli őket a festékcseppek mérete, amíg Ön eleget tud tenni az elvárásaiknak. Ők csak jó termékeket akarnak egy megbízható cégtől, megfelelő időben és versenyképes árért.

Minőség vagy sebesség

Gyakorlatiasan szólva, ha a nyomtatott terméket egy bizonyos távolságból történő megtekintésre tervezték – pl. bannerek vagy óriásplakátok esetén –, akkor a fotografikus stílusú reprodukció és az egyenletes színtónusra való fókuszálás indokolatlan – munkától függően még néhány kisebb csíkozás is beleférhet. Ezek a termékek nagy sebességgel és nagy mennyiségben nyomtathatók, miközben az árak az ügyfél számára versenyképesek maradnak, és a nyomtatóeszköze termelési kapacitása is maximálisan ki van használva.

Néhány alkalmazásnál, pl. hirdetések építkezések kerítéseire, amelyek a gyártásban egy kiegészítő fázist igényelnek, a nyomtatási sebesség még kritikusabb, és még valószínűbb, hogy a minőséget feláldozza a vállalkozás nyereségességének fenntartása érdekében. Ha a vinilt laminálni kell és egy merev táblára kell felvinni, a munkára fordított idő minden előllítandó panellel meghosszabbodik.

Emiatt egyre több vállalkozás vált UV-LED rendszerekkel történő közvetlen nyomtatásra, amikor nagy formátumú munkát kell elkészíteni merev felületekre, pl. habosított kartonra, alumínium kompozitra vagy hullámos műanyagra. Ennek egyik előnye az, hogy a gyártási sebesség növekedése mellett Ön magasabb nyomtatási minőséget kínálhat prémium árért anélkül, hogy a termelés lelassulna.

Ez különösen akkor hasznos, ha kiállítási standokhoz és eseményekhez kell paneleket nyomtatni, amelyeket valószínűleg több ember is közelről szemügyre fog venni.

 Milyen tényezők befolyásolják a minőséget?

  1. HARDVER

Nyomdai szolgáltatóként az Ön vállalkozásának a lelke a nyomtató, és ez egy fontos beruházási döntés, amit meg kell hoznia. Kiváló minőségű, megbízhatónak tartott és hosszú élettartamú nyomtatófejeket kell keresnie, amelyek mindig biztosítják a nyomtatófúvókák megfelelő és pontos működését.

Meg kell vizsgálnia a készülék általános képminőségét is, és meg kell győződnie arról, hogy megfelelő-e a hordozó kezelése, és hogy a helyén marad-e, amíg a nyomtató dolgozik.

  1. FESTÉK

A festék minősége fogja meghatározni a nyomtatott képek általános minőségét és azok tartósságát is. Ha folyamatosan konzisztens eredményt szeretne elérni állandó újrakalibrálás és váratlan meglepetések nélkül, akkor kifizetődő, ha csak a berendezése gyártója által tanúsított festéket használ. Olcsóbb fesékekkel pénzt takaríthat meg ma, de a hosszú távú hatás katasztrofális lehet az Ön által nyújtott szolgáltatás későbbi minőségére és vállalkozása hírnevére nézve.

A jobb minőségű festékek valószínűleg további teljesítmény- jellemzőket is magukkal hoznak, mint pl. színkonzisztencia és optimális száradás, amik gyorsabb befejezést és szállítást tesznek lehetővé.

Ez nemcsak a termelést gyorsítja fel és kínál rövidebb átfutási időket, hanem a véletlen elkenődés vagy szennyeződés kockázatát is csokkenti. Persze az olyan technológiáknál, mint az UV-festék, ez nem annyiraszempont, mivel a festéket a nyomtatókocsiba épített UV-lámpák azonnal megszárítják.

  1. NYOMATHORDOZÓ

Mint a hardver és a festék esetében, a médiára is igaz, hogy azt kapja, amit fizet. Ideiglenes jelzések készítésénél szempont lehet a pénztárca, azonban tartósabb megoldásokhoz, vagy nagy ügyfelek kiemelt munkáihoz megéri olyan hordozóba beruházni, amelyről tudja, hogy a legjobban mutatja a végeredmény . Fontos, hogy a munkához a megfelelő médiát használja, és meg kell győződnie arról, hogy ellenálló lesz-e abban a környezetben, ahová kerül.

  1. KÉPFELBONTÁS

Mindig győződjön meg arról, hogy elég nagy-e a forráskép felbontása, különösen nagyobb méretű munkák esetén. A vektorgrafikák és a szövegek rendszerint minőségromlás nélkül méretezhetők, a raszterképek azonban, pl. a fényképek, rendelkeznek egy felső határral, amely felett a képpontok tisztán látszanak. Utóbbi esetben a legjobb nyomtatási minőség még károsabb lehet, és még szebetűnőbbé teheti a pontatlanságokat.

  1. KARBANTARTÁS

Ne hanyagolja el a rendszeres karbantartás és az időszakos szervizellenőrzések fontosságát. Tízből kilenc esetben egy a nyomtatási minőséggel összefüggő krónikus probléma sokkal inkább a nem megfelelően ütemezett fejtisztítás miatt merül fel, semmint maga az eszköz miatt. Egy gyors és egyszerű karbantartási ciklussal a nyotatófejek és a fúvókák mindig kiváló állapotban tarthatók a termelékenység befolyásolása nélkül.

Egyetlen gép sem örökéletű, és néha a kopás és elhasználódás olyan problémákhoz vezethet, amelyeket saját maga nem tud kijavítani. Ezekben az esetekben jó üzleti érzékre vall, ha egy olyan gyártóval dolgozik, aki jótállást kínál átfogó szervizelési megállapodásokkal, így a termelés nem szakad meg és az ügyfeleinek nem kell tudniuk erről.

  1. KALIBRÁLÁS

Ha nem kapja meg az elvárt minőségi szintet, akkor fennáll az esélye annak, hogy a nyomtato nincs megfelelően kalibrálva. Talán vékonyabb nyomathordozóra váltott, vagy tekercses nyomtatás esetén nehezebbek a tekercsek. Végezzen próbanyomtatást a kétirányú beigazítás ellenőrzésére, és győződjön meg arról, hogy a nyomat profilja megfelelő-e a használt hordozóhoz.

  1. KÖRNYEZETI FELTÉTELEK

Esetenként a tökéletes nyomtatás legnagyobb ellenségének semmi köze a nyomtatóhoz. Nem szokatlan, hogy a nyomdahelyiségben por, papírpor és más szennyeződések lebegnek, és váratlan hatásokat keltenek. Néha ezek a részecskék nyomtatás előtt a nyomathordozóra tapadnak, és néha a nyomtatón landolnak, miután kikerültek a nyomtatóból.

Akárhogyan is, ezek apró hibákat eredményezhetnek, amelyek tönkretehetik a teljes nyomat hatását különösen a nagy egyszínű területeken. Ez elkülhető azzal, hogy a nyomdahelyiséget és a média tároló helységet pormentesen tartja, és gondoskodik megfelelő szellőzésről.

Néha a környezeti hőmérséklet is befolyásolhatja a festékek viszkozitását, ami a nyomtatási minőség ingadozását okozhatja. A hőmérséklet és a páratartalom több statikusság képződésével is járhat, ami befolyásolhata a nyomtatás minőségét. A konzisztencia fenntartásához meg kell próbálnia az átlaghőmérséklet és a páratartalom szabályozását, és kerülnie kell az extrém eltéréseket.

  1. SZAKÉRTELEM

Ha minden úgy működik, ahogyan kell, akkor gyakran az emberi tévedés az, ami a nem megfelelő minőséget okozza. A digitális nyomtatás sokkal felhasználóbarátabbá tette a nyomtatási folyamatot , de megfelelő képzés nélkül könnyen kimaradhat valami, ami szabványon aluli minőséget teremthet.

Ügyeljen, hogy megfelelő képzést biztosítson az összes munkatársa számára, hogy képesek legyenek a várt minőség előállítására megfelelő gyorsasággal. Egyeztessen a gyártóval is, és nézzék meg, milyen oktatási lehetőségeket tudnak felajánlani. Esélyes, hogy a gyártó mutatni tud időtakarékos RIP-funkciókat, és segít egy testreszabott munkahely kialakításában, ami jelentősen gyorsíthatja az általános gyártást és csökkenti a hibákat.

Roland DG