Globális nyomdaipari trendek: így őrizheti meg versenyképességét egy nyomda

A nyomdaiparban komoly technológiai fejlődés figyelhető meg, változnak a fogyasztói igények, és még inkább a fenntarthatóság irányába fordult ezen ágazat. A csomagolás- és címkenyomtatás iránt fokozódik az érdeklődés, s emellett a digitális nyomtatás is növekedési potenciállal kecsegtet – ez utóbbi terület 2023-2028 között az innováció középpontjába kerül.

A Smithers podcastjében Sean Smyth szakember beszél a The Future of Global Printing to 2028 jelentésről. Az adást fenti linkre kattintva hallgathatod meg.

Az alábbiakban pedig röviden összefoglaltuk a legfontosabb pontokat.

A piac hajtómotorja

A nyomtatott csomagolás jelenti a piac hajtómotorját. Az érték növekedését részben a felhasznált alapanyagok, például karton, fém, üveg, műanyag és hullámkarton áremelkedése okozza. A digitális nyomtatás általában jobban teljesít az analóg alternatívákkal szemben, kivéve a flexónyomtatást, amely Európában és Észak-Amerikában, valamint egyre inkább Ázsiában is népszerű.

A COVID-19 már háttérbe került, új hívószavak jelentek meg

A COVID-19 hatásai már nagyrészt lecsengtek, ám jelentős lenyomatot hagyott maga után, különösen a technológiai fejlődés felgyorsításában. 2023 kulcsszava a fenntarthatóság, a környezeti hatások minimalizálása. Ezen felül egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az agilis ellátási láncok, az árukészletek csökkentése és a változó megrendelési mintákhoz való alkalmazkodás.

Innovációk pörgetik fel a piacot

A digitális nyomtatás és az automatizálás területén jelentős fejlődés tapasztalható. Utóbbi kulcsfontosságú a költségek csökkentésében és a munkaerőhiány orvoslásában. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre inkább beépül a nyomtatási folyamatokba, lehetővé téve a gépeknek, hogy önállóan végrehajtsanak feladatokat, amelyeket korábban szakemberek végeztek.

Munkaerőpiaci hatások

Bár a nyomdaiparban dolgozók száma csökkent, egyes vállalatok már átállnak az automatizált folyamatokra és ezzel együtt a másfajta készségeket igénylő munkakörökre. Az automatizáció növekvő alkalmazása jelentős hatással van a munkaerőpiacra, különösen azon régiókban, ahol elérhető a fejlett technológia.

Szorosabb keretek között

A fenntarthatóság és a környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kap a nyomdaiparban, különösen a csomagolások szegmensében. A fogyasztói igények és a szabályozások egyre inkább a fenntarthatóság felé terelik a piacot. A technológia fejlődése lehetővé teszi a gyártási folyamatok decentralizálását és a környezeti hatások csökkentését.

A globális nyomtatási piac folyamatosan változik és fejlődik, s azok a nyomdák lehetnek sikeresek a jövőben, amelyek elöl járnak a technológiai újdonságok alkalmazásában.

Némethi Botond, Print&Packtech