Mi kell a textilipar fejlődéséhez?

A változás most történik, méghozzá gyorsan. Erre a jelmondatra fókuszálva szervezték meg az ITMA keretein belül az Innovator Xchange rendezvényt, amely a következő témákat feszegette: speciális anyagok, automatizálás, digitális jövő, innovatív technológiák, valamint fenntarthatóság és körforgásos gazdálkodás.

Stabil pénzügyi háttér szükséges

A rendezvény kezdőnapján megrendezett megbeszélésen a textilipar fenntartható átalakításához szükséges finanszírozás minden aspektusát megvizsgálták. Az előadók sorában ott volt az Európai Beruházási Bank, a Good Fashion Fund, az Apparel Impact Institute, az Európai Bizottság Főigazgatósága és az Euratex (Textil- és Ruhagyártók Európai Szervezete) kulcsfontosságú képviselői.

„A textilipar gyorsan változik, és az Európai Unió 2022 márciusában közzétett, a fenntartható és körforgásos textiliparra vonatkozó stratégiája nem csupán egy vízió, hanem új szabályokat, korlátozásokat, előírásokat és szabványokat bevezető jogszabályokat léptet érvénybe” – mondta Dirk Vantyghem, az Euratex igazgatója. „Ennek az ambiciózus programnak a megvalósításához komoly pénzügyi támogatásra van szüksége az érdekelt felek részéről világszerte.”

Az Euratex mintegy 143 000 különálló vállalatot képvisel Európában, amelyek 1,3 millió embert foglalkoztatnak, éves forgalmuk 147 milliárd euró, az EU-ból származó exportjuk pedig 58 milliárd euró értékű. A szervezet rendkívül aktívan képviseli az iparágat a brüsszeli jogalkotók előtt.

Új megközelítés az anyagkutatásban

Parikshit Goswami, a Huddersfieldi Egyetem műszaki textilipari professzora volt a június 10-i Advanced Materials ülésszak fő előadója, aki részletesen beszámolt a folyamatban lévő brit együttműködési projektekről, köztük az ambiciózus, multidiszciplináris Future Fashion Factory projektről.

„Kritikusan közelítettem meg, hogyan kell a fenntarthatóságot az anyagok szempontjából vizsgálni, és mennyire fontos a holisztikus látásmód az anyagkutatásban” – mondja Parikshit Goswami. „Az ellátási lánc egészére kiterjedő együttműködések fontosságát hangsúlyoztam a termékfejlesztés, a rugalmas anyagok használata és a kémia alkalmazása a textíliák funkcionalizálására témakörökben.”

Az automatizálás jelenti a jövőt

Az Automation and Digital Future című ülés fő előadójaként Kevin McCoy, a New Balance Athletics alelnöke felvázolta, hogy szerinte az amerikai cipőgyártó iparban milyen forradalom zajlik, amely nagyrészt az automatizálásnak és a reshoringnak köszönhető.

„A cipőiparban megfigyelhető trendeket a fenntartható nyersanyagok, a teljes mértékben a teljesítményre tervezett textíliák és a funkcionális fonalak új kombinációi viszik előre” – hangsúlyozta Kevin McCoy. „Az adaptív anyagok térnyerését is láthatjuk, a fenntarthatóság szempontjából pedig új megközelítésekkel próbálnak olyan regeneratív anyagokat alkalmazni, amelyek lebontása rendkívül bonyolult volt, mint például a gumi, az EVA hab és a TPU.”

Kinyílik az intelligens textíliák világa

Dr. Jesse S. Jur, az Advanced Functional Fabrics of America (AFFOA) technológiai igazgatója vezette az Innovatív technológiák szekciót június 12-én. A Manufacturing USA Innovációs Intézetben a szakember irányította a textiltechnológiák fejlesztését a védelmi szektor számára.

„Az intelligens textíliák területe kiválóan alkalmas a meglévő termékek értéknövelésére, valamint új termékek kifejlesztésére” – magyarázta Dr. Jesse S. Jur.  „Nagy általánosságban az intelligens textíliákat úgy lehet meghatározni, mint amelyek lehetővé teszik a hatékonyabb funkcionalitást a személy vagy a felhasználó számára. Fontos megjegyezni, hogy az intelligens textíliáknak nem kell aktívnak vagy elektronikával átitatottnak lenniük ahhoz, hogy intelligensek legyenek – passzív megoldásokat is nyújthatnak. Például hőszigetelő anyagok, amelyek szélsőséges hőmérsékleten hatékonyabb mozgást és időfelhasználást biztosítanak a felhasználónak. Ám az aktív vagy elektronikus megoldásokkal bővített alternatívák, mint például a fűtés, kiterjesztik az intelligens textíliák funkcionális képességeit.”

A következő generációs anyagok

A fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás volt az Innovator Xchange utolsó napjának témája. Germán García Ibáñez, az Inditex fenntartható nyersanyagokért és a körforgásos gazdálkodásért felelős vezetője a márkákkal és beszállítókkal a fenntartható gyakorlatok bevezetése és az innovációk kiterjesztésének érdekében folytatott munkájának eredményeit részletezte.

Némethi Botond, Sign&Display magazin