MEGJELENT Gábor Béla – „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől” című kiadvány

A GLÉDA Kft. gondozásában megjelent a KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől kiadvány.

Gábor Béla 1982-ben fejezte be kéziratát „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS” címen. A Szerző leánya – Gábor Judit- kérésére, a könyv „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől” címen került kiadásra.

Az Album három nagy egységből áll.

  • Az első bemutatja, életútja és alkotásain keresztül Gábor Bélát. A kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró, geometria-, és művészrajz tanár, szervezője és teremtője a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező és dekoratőr szakképzésnek.
  • Az album másik nagy egysége a Gábor Béla által készített és 1982. júliusban befejezett KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS tanulmány, a kirakatról és a kiállításról. A tanulmány szakmatörténeti, szakoktatás történeti tartalma, Gábor Béla hagyatékában őrzött fotókból és dokumentumokból válogatott formában jelenik meg.
  • A harmadik egység, a hagyatékban őrzött, 75 éve, 1946 decemberében – Gábor Béla címlap grafikájával – megjelent KIRAKAT és REKLÁM képes folyóirat I. évfolyamának az első száma teljes, 20 oldal terjedelmű betűzött reprintje.

Hogy miért és kinek készült ez a kiadvány? Erre az író Gábor Béla a KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS tanulmány előszavában válaszol:

„…Ez a kis tanulmány azzal a céllal készült, hogy erről a két nagyon szerteágazó szakterületről: a kirakatról és a kiállításról rövid tájékoztatót, összefoglalót adjon azok számára, akiket ez a téma érdekel. A szerző nem a tudomány mélyreható kutató módszerével kívánta megközelíteni a témát, hanem az ismeretterjesztés nézőpontjából. Szempontokat, segítséget kíván adni az eligazodáshoz azokról a hatásokról, melyek bennünket folyamatosan érnek az utcán, a kiállításokon, természetesen a teljesség igénye nélkül. Úgy gondoljuk, hasznos olvasmány lesz ez a tanulmány a szakmában dolgozó fiatalok számára. Örülnék, ha ez a tanulmány – a dekorációs szakterületek alapfogalmainak megismertetésével -, támogatást és lendületet tudna adni a terület dolgozóinak további munkájához.”

Az album utánvéttel, bevezető áron 6.800.-Ft-ért megrendelhető a gleda@t-online.hu email címen, vagy megvásárolható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Múzeum Shopjában.

Gábor Judit
GLÉDA Kft.