Ezek fogják meghatározni a jövő év tapétáit: milyen új divat érkezhet a falak dekorálására?

Minden évben a nagy festék- és divatcégek bejelentik az „év színét”. Ezek a döntések kétségkívül hatással vannak az emberek választásaira, különösen azokra, akik szeretnék a lakberendezési trendeket követni.  Az év színe természetesen hatással van a tapétaszínekre is, hiszen ha a divatszínnel szeretnénk festeni az egyik szobát, ésszerű ahhoz passzoló, hozzáillő elemekkel rendelkező tapétát választani a megfelelő harmóniáért. A folytonosság mindig fontos a tér tematizálásához.

A Milton&King tapétacég megvizsgálta, milyen tapéta- és színtrendek várhatók 2024-ben az otthonokban, magazinokban és a közösségi média hírfolyamaiban.

Drámai, hangulatos tapéta

A Sherwin William és a Benjamin Moore festékóriások a kékes árnyalatot választották az év színének, melyeket az Upward és Blue Nova fantázianévvel találjuk meg a kínálatban.

De említést kell tennünk a Behr által választott „év színéről” is, amit „Cracked Pepper”-nek hívnak. Ez egy szénszürke és fekete közötti árnyalat, eltérve a megszokott színvilágtól.

Vélhetően ebből a lenyűgöző sötét megjelenésből 2024-ben még többet láthatunk majd. A belsőépítész, Jana Donohoe például reggelizősarkát a Powder Blue színárnyalatban készítette el a Dancing Brolgas mintával. Az épített bútorokat pedig összehangolta a tapétával és a Benjamin Moore Steel Blue festékkel.

Zöld és dzsungel tapéta

Az elmúlt évben ismerőssé vált sötétzöld árnyalatok, úgy tűnik, maradnak a következő évi trendlistán. Legyen szó trópusi dzsungel témáról vagy valami egészen másról, az emberek imádják a mély, buja tónusokat.

Freskók

A teljes elmélyülés igazán népszerű trend volt 2023 második felében. 2024-ben várhatóan még többet láthatunk belőle, mivel eltávolodunk az akcentusfalaktól (olyan fal, amely kiemelkedik a szobából például más színnel) olyan helyiségek felé, ahol minden falat a ház tulajdonosának kedvenc dizájnjával díszítenek. Azonban óvatosan kell alkalmazni a mély és ismétlődő mintákat, mert nyomasztóvá válhat a szoba hangulata. Erre nyújtanak tökéletes választást a freskók motívumai.

Csíkos tapéta

A Los Angeles-i belsőépítész, Peter Dunham szerint a csíkok visszatérnek a divatba (LivingEtc.Com). Nincs semmi forradalmi egy csíkos tapéta tervezésében, mégis a színes csíkos tapéták egyre népszerűbbé válnak.

Tapéta panelekben, keretekben és záróelemekben

A 2024-es trend szerint a tapétát fa lamellákkal fogják kombinálni, és akár zárt elemek hátulján is alkalmazni. Még furcsább trend, melyben a képkeretek üresen a gyönyörű tapétára kerülnek.

A világoskék és mélyzöld színek lesznek várhatóan az év trendszínei, melyek a 2024-es tapétatrendekkel stílusosan variálhatók, és egy sor lehetőséget hoznak otthonainkba.  Az otthoni magazinok és Instagram-bejegyzések arra sarkallnak majd minket, hogy figyeljünk fel a dzsungeltémákra és a hagyományos csíkos tervekkel szembeni szokatlan elképzelésekre. A kreativitás a hétköznapi tapétaalkalmazások határain túllép majd a maximalista dizájnokkal, a fa lamellázással és a záróelemekkel. Azonban végül is a lényeg, hogy melyik inspirálja a tulajdonosokat. Így csak azt mondhatjuk, hogy hajrá új év és új kezdet!

Sign&Display magazin