A szervezők lemondják a 2022. január 11-14. között tervezett Heimtextil szakvásárt

Az elmúlt két hétben kiéleződő németországi járványhelyzet és az ezzel járó korlátozások tükrében a szervezők lemondják a január második hetére tervezett Heimtextil szakvásárt. A Messe Frankfurt az ágazati szereplőkkel karöltve vizsgálja, hogy a Techtextil/Texprocess vásárpároshoz kapcsolódóan új lehetőséget lehet-e kínálni 2022 nyarán a Heimtextil kiállítóinak és látogatóinak, és ha igen, akkor milyen formában.
A későbbre ütemezett rendezvényeket, mint például az Ambiente, a Christmasworld, a Creativeworld, a Paperworld és a Frankfurt Fashion Week seregszemléket a jelenleg tervezett időszakban megtartják Frankfurtban.

A világjárvány alakulásának előre nem látható és egyre növekvő üteme miatt, valamint a leginkább befolyásoló tényezők kölcsönös és halmozódó hatásmechanizmus miatt, és a pandémia igen rövid idő alatt Németországban tapasztalt rendkívüli kiéleződése és romlása miatt, továbbá a 2021.12.02-án a német tartományi miniszterelnökök értekezletén hozott határozatok alapján már nem tartható a Heimtextil szakvásár közvetlenül az új év elejére, január második hetére eső időpontja. Ezért a szervezők a lakástextilek, valamint a közületi textíliák vezető nemzetközi szakvásárát lemondják. A Messe Frankfurt vásártársaság az ágazati partnerekkel együtt megvizsgálja, hogy a Heimtextil szakvásárt lehet-e, és ha igen, akkor milyen keretek között a Techtextil és a Texprocess seregszemlékkel közösen 2022. június 21-24. között megszervezni.

Nemzetközi szakvásárként a Heimtextil már kezdettől fogva a tavaszi vásárszezon nyitánya, az első nagyszabású nemzetközi szakvásár Németországban közvetlenül a karácsonyi ünnepeket és az új évet követően, amelyre 135 országból érkeznek kiállítók és látogatók. A rendkívül rövid időn belül exponenciálisan gyarapodó fertőzések, az ezzel járó, egyértelműen a seregszemlét rendező vásártársaság hatókörén kívüli számos fejlemény és határozat jelentős mértékben rontotta a Heimtextil mint nemzetközi jelentőségű, nagyszabású szakvásár rendezésének feltételrendszerét az évnek ebben a korai időszakában. Ilyen fejlemény mindenekelőtt az, hogy Németországot kiemelten kockázatos területnek nyilvánították, ami utazási figyelmeztetésekkel és  nemzetközi, valamint interkontinentális utazási korlátozásokkal jár, elsősorban  Indiában, Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, illetve kötelező karantént írnak elő a Németországból visszatérő szakembereknek, holott a 2G szabályok (oltottak és gyógyultak) továbbra is érvényesek Németországban.

Szintén közrejátszik ebben a fertőzésszámok további emelkedése, valamint az ezzel együtt járó nyomatékos kérés többek között a Robert Koch Intézet részéről, hogy a lehető legszükségesebbre szorítsuk a kontaktusokat, ezáltal pedig lemondjunk minden nagyobb szabású rendezvényt. A Heimtextil kiállító és látogató vállalatainak jelentős része ezen szabályok  miatt a gondossági kötelezettség és az egészségügyi kockázatok való védelem jegyében megtiltja az utazásokat és vásárlátogatásokat a munkatársainak. Világszerte nagyon gyorsan csökken a hajlandóság az utazásra.

A további tavaszi szakvásárok, az Ambiente, a Christmasworld, a Creativeworld és a Paperworld tervezését és lebonyolítását ezek a fejlemények nem befolyásolják. Ezeket a szakvásárokat a későbbi, január végi ill. február közepi rendezésük miatt a jelenleg tervezett időszakban rendezik. A frankfurti vásárközpontban rendezett legnagyobb nemzetközi részvételű szakvásárához, a Heimtextil-hez mérten a jóval kisebb nemzetközi kisugárzással rendelkező Frankfurt Fashion Week a jelenlegi állás szerint szintén megrendezhető. Az érintett hatóságokkal és a szakmai partnerekkel folytatott szoros együttműködés keretében a vásártársaság folyamatosan vizsgálja és értékeli a rendkívül gyors ütemben változó környezetet.

Magyarországi képviselet
BD-EXPO Kft., Máté Szilvia, képviseletvezető

Tel.: 1/346-0273
office@bdexpo.hu
www.messefrankfurt.hu