A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Átfogó munkafolyamat vezérlés – egyetlen szoftverrel

Kiadványunkban sokszor szó esett már a különböző vágó és maróberendezésekről, amelyek a különféle reklámdekorációs munkák illetve sign típusú gyártások során biztosítják a minőségi végterméket.

Hol kezdődik ezeknek a munkáknak a gazdaságos és hatékony kivitelezése? Erről beszélgettünk az Esko szoftvereit forgalmazó partners Kft-vel.

Partners: A pontos és gazdaságos utómunka minden esetben az előkészítésnél kezdődik. Egy utómunka gép vásárlásakor, legyen szó vágási vagy marási munkákról, fel kell készülni arra hogy ezeket a munkákat előtte pl. egy nagyformátumú nyomtatóval ki kell nyomtatni, ehhez az anyagot megfelelő módon elő kell készíteni illetve a sokféle mintázatú és formájú alakzatokat az adott íven, vagy tekercsen a gazdaságos anyagkihasználást, illetve az alapanyag tulajdonságait figyelembe véve optimálisan kell elrendezni.

Reklámdekorációs munkák illetve sign típusú munkák esetén sokszor igen drága alapanyagokkal dolgoznak a gyártó cégek, főként ha az alapanyaghoz hozzávesszük az előzetes nyomtatás költségét és idejét is, épp ezért nem mindegy, hogy a munkák előkészítésére mennyi időt és figyelmet szánunk.

Az Esko I-Cut Suite szoftvercsaládja ebben nyújt rendkívül hatékony támogatást. Racionalizálja a teljes munkafolyamatot a beérkező PDF fájlok ellenőrzésétől kezdve a kilövések létrehozásán át a nyomtatási és vágási fájlok elkészítéséig.

Sign&Display: Mi történik a fájlok ellenőrzése során? Miért van erre szükség?

Partners: A Preflight segítségével gyártóként a különböző grafikai stúdióktól beérkező PDF fájlokat ellenőrizhetjük. Ezek még egyszeres designok, egy gyors ellenőrzés történik az alapvető minőségi szempontok figyelembevételével. Automatikusan jelenti az esetleges problémákat, megfelelőek-e a színbeállítások, a szövegek le vannak-e görbítve stb. Úgy is fogalmazhatunk, hogy javít vagy szól, hogy hol a hiba, így rengeteg időt és hibás nyomtatást takarít meg.

S&D: Mennyiben más az I-Cut szoftver az egyéb grafikai szoftverekhez képest?

- Hirdetés -

Partners: A hagyományos grafikai szoftverek, mint pl az Adobe Illustrator esetében a legnagyobb kihívást a tipikusan kifutó nélkül érkező anyagokra a kilövéskészítés, a kifutókészítés, a gyártható nyomdai fájl és ezzel együtt a gyártható vágási fájl elkészítése jelenti. Fontos elkülöníteni ezeket a részeket és megtalálni a hangsúlyt a munkafázisok között. Míg egy grafikai stúdió számára elegendő funkciót biztosítanak a grafikai szoftverek, addig egy gyártó számára ennél sokkal több kell, ha valóban a gyors, gazdaságos és minőségi kivitelezést tartja szem előtt.

S&D: Hangsúlyos a „gyártható” kifejezés, de mit jelent ez pontosan?

Partners:  Az előkészítés során a szoftverek esetében az egyik legfontosabb elvárás, hogy információvesztés nélkül lehessen egy adott folyamatot végigvinni, készüljön az egyszeres grafika alapján egy teríték, majd ebből egy nyomtatási és ezzel párhuzamosan egy vágófájl. Eközben kerüljenek fel a megfelelő regisztrációs jelek, a gyártást segítő egyéb információk, pl. vonalkód a munka azonosításához. A különböző munkák – az alapanyagtól függően – eltérő kilövési módot igényelnek, az I-Cut biztosítja, hogy mindig az adott projektnek megfelelő legkedvezőbb kilövés jöjjön létre. Lehetőség van akár több megrendelés együttes kezelésére, ez a drága alapanyagok esetében különösen fontos szempont, hiszen rengeteg anyagköltséget takaríthatunk meg vele. Túlméretes grafikák esetében elvégzi az optimális feldarabolást, kezeli a kétoldalas nyomtatás speciális igényeit, mindezt úgy, hogy végig egy állományban dolgozik az operátor, tehát nincs fájlkonvertálásból adódó információvesztés.

A nyomtatási file könnyen továbbadható az adott nyomtató RIP szoftvere, a vágási fájl pedig Kongsberg digitális kivágóasztal számára. A digitális utómunkához a Kongsberg portfóliójában különböző méretű, egyedi felszereltségű gépek közül választhatunk, szállítószalaggal vagy anélkül, igény szerint tekercsadagolóval, anyagokhoz (fólia, textil, banner, ACM, habosított anyagok stb) igazodó speciális késeszközökkel és marófejekkel. Külön előny, hogy a Layout csomaghoz elérhető az ArtiosCAD standard dobozkatalógusa is, így az elkészült munkákhoz megfelelő doboz is készíthető a precíz, sérülésmentes csomagolás és szállítás érdekében, ami az Ügyfeleknél szintén egy “plusz pont” lehet a minőségi munka megítélésében.

S&D: Milyen változatokban, hogy érhető el a szoftver?

Partners: Az I-Cut Suite – hasonlóan a legtöbb Esko-s szoftverhez – előfizetéssel és örökös lincensz formájában is rendelkezésre áll, moduláris felépítéssel. Az előfizetés ára igen kedvező figyelembe véve, hogy jár hozzá a folyamatos frissítés és terméktámogatás is, magyar nyelven, szoftveres kollégáink által. Érdeklődés esetén szívesen tartunk bemutatót a szoftver működéséről, melyet kollégáinkon keresztül, díjmentesen tudnak igényelni az érdeklődők.

További információ: www.partners.hu

 

- Hirdetés -

Sign&Display