XXL méretű tapéta illesztés nélkül

Február elején egy kamion gördült a Tapétagyár – Triform Neon Kft. – épülete elé, s megérkezett a várva várt nagyformátumú UV nyomtató, ami nem mellesleg kategóriájában az első ilyen Magyarországon. Az 1996-tól működő vállalkozás arra törekszik, hogy a korszerű berendezéseikkel folyamatosan fejlődjenek, és a hazai piac meghatározó szereplői legyenek. Nagy András, a Triform Neon Kft. ügyvezetője osztotta meg lapunkkal a gon­dolatait filozófiájukról, törekvéseikről és arról, hogy milyen irányba vezet az útjuk.

A vállalat 1998 óta foglalkozik a tervezéstől kezdve a gyártáson keresztül a kivitelezéssel is. A 2000-es évek elejétől a reklámberendezések területén tevékenyked­nek, sorozattermékek és egyedi feliratok, egyedi üzle­tarculati elemek megvalósításával. 2007-ben költöztek Gödöllőre, ahonnan jelenleg is ellátják az ügyfeleik igényeit, a telephelyük összesen 3600 négyzetméteres, amelyből 1000 négyzetméteren folyhat a gyártás.

„Folyamatosan bővítettük a gyártási technológiánkat, korszerűsítettük a gépparkunkat, valamint kapacitás­bővítéseket hajtottunk végre” – mutatja be a vállal­kozás legfőbb irányelvét Nagy András. „A gazdasági válság komoly szakemberhiányt eredményezett a szegmensünkben. Ekkor vettük számba, hogy milyen új dimenziókban kamatoztathatjuk az addig meg­szerzett tudásbázisunkat. 2010-re sikerült komolyabb nagyformátumú nyomtatókkal kibővítenünk a gépál­lományunkat.”

VÁLASZÚT ELŐTT

A telephelyük korszerűsítésére 2014-ben került sor, amikor az irodahelyiségek, illetve a meglévő techno­lógiák frissítését végezték el. A beruházás alkalmával fontos válaszúthoz érkeztek: a hagyományos reklám­gyártóipari tevékenységüket fejlesszék, vagy a nyom­daipari irányt erősítsék-e. Végül ez utóbbi mellett tették le a voksukat, ugyanis már ekkor komoly lehetőséget láttak az egyedi tapéták gyártásában.

„A döntésünkben meghatározó szerepet játszott egy akkoriban jelentős projektünk, ahol belsőépítészeti munkákat végeztünk” – indokolja a döntésüket Nagy András. „Ez a megbízatás rendkívüli kreativitást igé­nyelt, amelyben megláttuk azt, amivel foglalkozni akartunk. Piaci lehetőséget találtunk, ahol a falak megszólalhatnak. A felületek olyan típusú dekorálá­sáról van szó, ami az általános kereskedelmi üzletek­ben nem kapható, s nem egyszerű falmatricákról van szó, hanem nagyobb falakon megjeleníthető, akár cé­ges arculat szerinti vagy egyedi elképzelések alapján tervezett dizájnelemek prezentálásáról.”

AMIKOR AZ ÁLOM VALÓSÁGGÁ VÁLIK

„A kezdeti sikerek rávilágítottak arra, hogy jelentős létjogosultsága van annak, amivel mi elkezdtünk fog­lalkozni. Rendkívül dinamikus fejlődést értünk el, a belsőépítészeti-lakberendezői szakma kiemelt érdek­lődést tanúsított a koncepciónk iránt. Az arculati el­képzeléseket tapétaként helyezhetik fel az irodaházak, üzlethelyiségek és magánházak falaira. A Tapétagyár elnevezés is ekkor született, amely magába foglalja a szakmai nívót, hiszen nem csupán egyetlen nyomtató­val kívántunk dolgozni, hanem megfelelő technológiai háttérrel támogatva. Mára már a kisebb projektjeink mellett nagyobbak, sőt, hatalmasak is vannak” – rész­letezi tevékenységüket Nagy András. A bemutatótermük berendezése, dekorálása a szak­mai színvonalat tükrözi. A céljuk az volt, hogy a belső­építészek, tervezők és vásárlók igényes körülmények közt választhatják ki a számukra megfelelő koncepciót.

A TAPÉTAGYÁRTÁS PIACÁNAK BŐVÍTÉSE

Elsősorban különböző vállalatok számára gyártottak egyedi tapétákat. Ám ezen felülemelkedve a lakosság számára is elérhetővé kívánták tenni ezt a szolgáltatá­sukat. Olyan lehetőséget dolgoztak ki, amelynek során akár online formában kapott grafikai elemeket felhasz­nálva készíthetik el a személyre szabott mintázattal el­látott tapétákat. Ekkor már nem volt jelentősége an­nak, hogy az ügyfelük mekkora felületet kíván lefedni, a kis volumentől egészen a grandiózus elképzelésekig lefedték a piacot.

„Óriási szabadságot biztosít a koncepciónk az ügyfeleink elképzeléseinek, hiszen a grafikai technológiának köszönhetően a mintázatok kicsinyített és nagyított formában is tökéletesen jelennek meg” – magyarázza Nagy András.

MINŐSÉGI TERMÉKEK, CSÚCSTECHNOLÓGIÁS GÉPEK

„A lakossági kiszolgálás mellett egyre nagyobb megbí­zásokat kaptunk. Többek között emiatt is szükséges­sé vált a 3,2 méteres latextechnológiájú nagyformá­tumú nyomdagépünk mellé egy hasonlóan korszerű berendezés beszerzése. Az első lépésben olyan Eco Solvent gép mellett döntöttünk, amely rendkívül sok­féle anyaggal képes dolgozni. Ez azért is volt kiemel­ten fontos számunkra, mert a Tapétagyár célja, hogy a belsőépítészeti tervekben megjelenő egyedi dizájnele­meket az adott helyiségen összhangba hozzuk. Ebben az alapanyagfelhasználás is meghatározó szerepet játszik, a teljes enteriőr hangulat-, szín- és grafikai vi­lága megjelenjen a függönyökön, textíliákon, bútoro­kon, valamint minden elemen, ami ahhoz a helyiség­hez tartozik.

A megfelelő gépállománynak köszönhetően ebben az iparágban piacvezetővé vált a Tapétagyár. Az XXL méretű nyomtatott anyagok rendkívüli népszerűség­nek örvendenek, hiszen olyan egybefüggő felületet biztosítanak, amely egyedülálló ebben a kategóriában. A 3,2 méter széles és 50 méter hosszú tapéták előtt nem jelent akadályt a nagyobb falak lefedése.

„A latextechnológia nyomtatási minősége verhetetlen, ám az anyaghasználatban vannak korlátai. Emiatt bő­vítettük a palettánkat az UV technológiával. Az AGFA ANAPURNA RTR 3200i LED berendezés beszerzése mellett döntöttünk, ugyanis számos előnye mellett gyors nyomatszellőzést biztosít. Az elhatározásunkat ráadásul megkönnyítette a gyártó, hiszen a beruházá­sunk előtti napokban kaptuk a hírt, hogy kifejlesztettek egy teljesen új UV festéket, amit mi is használhatunk hozzá. A komplett nyomtató nemcsak Magyarorszá­gon első és egyedi, de Kelet-Közép-Európában is” – büszkélkedik Nagy András.

HATALMAS GÉP ÉRKEZETT

Az ANAPURNA RTR 3200i LED rendkívüli teherbírá­sú, 3,2 méter széles roll-to-roll UV LED tintasugaras nyomtató. Kiváló minőségben nyomtat bel- és kültérre egyaránt, akár 127 négyzetméter/ órás sebességgel. A hordozók tekintetében rendkívül rugalmas – ami mi­att a Tapétagyár érdeklődését is felkeltette –, melynek köszönhetően energia, költség és idő megtakarításával gyárthatnak különböző nyomatokat.

„A fő szempont az volt a nyomtató kiválasztásánál, hogy XXL méretben képes legyen a gyártásra. A latex mellett szükségünk volt egy UV technológiás beren­dezésre annak érdekében, hogy az anyagnyomtatási kínálatunkat bővítsük” – összegzi Nagy András.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

Comments (2)
Add Comment