UV nyomtatás – FÁRA?!

Mivel a sign ipar szereplői egyre gyakrabban használják új alternatívaként a fát, a LogoJET megkísérelte UV nyomtatással elvégezni mindazt, amit eddig csak lézeres vágással, gravírozással, kézi festéssel, vinilmatricázással vagy más technikákkal lehetett elérni. A Graphics Pro szerint mostanra nagyon sikeresen alkalmazható megoldások születtek, és kijelenthető, hogy a fa UV nyomtatása nem csak kompakt és gyors, hanem költséghatékony is, ráadásul minden korábbinál jobb felbontást ígér.

A lehetőségek száma szinte végtelen, de a LogoJET elsősorban nyír, tölgy, juhar, cédrus, dió, bambusz vagy rétegelt falemez használatát javasolta, jelezve, hogy a csapatuk számtalan tippet és trükköt dolgozott ki a különböző színtónusú és sűrűségű nyersanyagok nyomtatására. Levezették például, hogy a lakkozott, pácolt, festett, laminált bevonattal rendelkező falapok különösen jól funkcionálnak, hiszen így eltömődik az erezet, és jól kezelhető, egyenletes felület keletkezik.

Rájöttek arra is, hogy az UV festékkel készült emblémát nem károsítja a lézeres vágás, amelynek technikáját kombinálni is lehet a nyomtatással – így adva a terméknek egyedi textúrát és színezést. Egyébként közel ugyanezt a hatást akkor is elérhetjük, ha nem áll rendelkezésünkre lézer, hiszen – némi Photoshop-készséggel megáldva – lézeres vágásra hajazó tónust adhatunk a grafikáknak.

A LogoJET felhívta a figyelmet arra, hogy némelyik anyag túl vékony vagy túl érzékeny a lézeres gravírozáshoz, ami deformálódást, égést okozhat. Ehhez képest az UV nyomtatás a lehető legjobb alternatíva, hiszen lehetővé teszi olyan lemezek használatát, amilyeneket eddig nem lehetett ilyen módon például emblémázni, ráadásul a végeredmény olyan hatást kelt, mintha tényleg lézerrel készült volna.

A technológiát egyre sikeresebben és kreatívabban alkalmazó cég hangsúlyozta: az UV nyomtatott fa elképesztő lehetőségeket tartogat, főleg esküvői dekorációk vagy lakberendezési cikkek készítéséhez, ahol – talán mondanunk sem kell, mennyire – fontos az egyedi megoldások lehetősége. Ugyanez igaz lehet a gyermekjátékok esetében is, emelték ki, hiszen mind népszerűbbek a személyre szabott, például családi emlékeket idéző alkotások.

Gábor János, Sign&Display