Minőségi előrelépés – megoldás a szitasablon készítéshez kapcsolódó technológiai nehézségekre

SAATI LTS direkt lézeres levilágító berendezés a Bolko Promotion-nél – A CSH újabb gépet telepített

Egyre problémásabb beszerezhetőség, növekvő árak, állandó odafigyelést, fegyelmet igénylő kezelés és tárolás. Levilágított filmeket (szitasablont) nagy számban gyártani és gyártatni sosem volt egy leányálom, manapság azonban minden korábbinál körülményesebb és költségesebb feladat. Mi hát akkor a megoldás, ha nem tudjuk vagy akarjuk kivezetni az analóg technológiát a gyártásunkból? Megmutatjuk.

Jóllehet mára a szitanyomás – és úgy általánosságban az analóg nyomtatási technológiák – fejlesztési lehető­ségei a digitalizáció térnyerésével erősen korlátozot­tá váltak, teljesen nem álltak le. A számos, globálisan aktív alkalmazási területnek köszönhetően – mint pél­dául a textilnyomtatás, autó- és üvegipar, nyomtatott elektronikai- és háztartási elektronikai eszközgyártás, reklámajándék gyártás – és a szegmenseket ellátó, megfelelő erőforrásokkal rendelkező szita kellék- és segédanyag-, valamint berendezés gyártók elhivatott szakembergárdáinak jóvoltából folyamatosan tör­ténnek kisebb-nagyobb mértékű, fejlődést támogató technológiai újítások.

Szita üzletágunk egyik fő beszállító partnerénél, az olasz SAATI-nál szívügyüknek tekintik az innovációt és a célpiacok támogatását, melyek mindig is üzleti tevékenységük középpontjában álltak, biztos alapo­kat nyújtva a SAATI növekedéséhez multinacionális vállalatként. Több évtizedes szakmai tapasztalattal fejlesztenek, gyártanak és forgalmaznak világszerte a szitanyomáshoz szükséges emulziók és segédanya­gok mellett magas minőségű technikai szőtt szövete­ket (szita- és szűrőszövetek, kevlár), valamint a gyár­táshoz szükséges kellékeket és berendezéseket.

Az ügyfeleiktől megszerzett tudásukat összegyűjtötték, elemezték és felhasználták a szita gyártáshoz haszná­latos berendezések teljes skálájának megalkotásához. Kínálatukban csúcskategóriás gépek kaptak helyet a szitakeretek felfeszítéséhez, az emulziós réteg felvite­léhez, levilágításhoz és képalkotáshoz, de még auto­matizált keret tisztításhoz is. Ennek a kollekciónak a gyöngyszeme azonban kétségtelenül az LTS sorozat.

SAATI LTS SOROZAT – A LEGMODERNEBB SABLONKÉSZÍTŐ MEGOLDÁSOK

A SAATI LTS nagyfelbontású direkt lézeres CTS képalkotó- és levilágító egységek – felülmúlva más CTS rendszerek eredményeit és a hagyományos módon készített sablonok használatával elérhető eredménye­ket is – egyidejűleg csökkentik a szitasablonok előállí­tására fordított időt, pénzt, valamint az ökológiai láb­nyomot. A SAATI LTS termékcsalád figyelembe veszi a sablonkészítők mai igényeit, szem előtt tartva azokat a jövőbeni kihívásokat, amelyek hatékonyabb és precí­zebb eredményeket követelnek meg.

A 3 különböző méretben elérhető LTS sablonkészítő és levilágító berendezések ezenfelül olyan előnyöket kínálnak a felhasználók számára, mint:

  • Nagyon magas felbontású CTS expozíció, amely képes a legmagasabb minőségi igényű kép típu­sok reprodukálására is.
  • Házon belüli minden PC és Mac grafikai fájl digitá­lis használatának lehetősége szitafilm nélkül.
  • Akár egy teljes méretű vagy több kisméretű kép levilágítására is alkalmas.
  • Fogyóeszköz nélküli használat és alacsony energia­fogyasztás a költségek minimalizálása érdekében.
  • 10 000+ lámpa óra élettartam és egyszerű, ala­csony költségű karbantartás.

A Bolko Promotion – felismerve a film nélküli szitasab­lon gyártásban rejlő lehetőségeket és a technológia al­kalmazásával megszüntethető gyártási nehézségeket – a vállalkozás legutóbbi géppark- és üzletfejlesztés célú beruházása során döntött a SAATI LTS 6080 lézeres levilágító berendezés megvásárlása mellett, mely idén ősszel került telepítésre pécsi telephelyükön.

A telepítés részleteiről, a használati tapasztalatok­ról és arról, hogy mi vezette a Bolko Promotion vezetőségét arra, hogy automatizált film levilágító rendszerbe invesztáljanak, Bolkovics Lászlót, a vállalat tulajdonos ügyvezetőjét kérdeztük.

Annak, aki estleg még nem ismeri a cégeteket, hogyan mutatnád be? Mivel foglalkozik pontosan a Bolko Promotion?

Reklámtermékek és textilek emblémázásával 1999- ben kezdtük meg működésünket. Saját emblémázó üzemmel rendelkezünk, ahol a fő erősségünk a szita­nyomás, mely mellett egyéb kiegészítő technológiát is alkalmazunk, van nálunk például tamponnyomás, gépi hímzés, gravírozás, UV nyomtatás is.

Mik voltak az okok, amelyek miatt felmerült a SAATI LTS lézeres levilágító berendezés beszerzése?

Két fő oka volt, amiért felmerült bennünk egy ilyen direkt levilágító beszerzése. A levilágított filmek elké­szítése még házon belül is nehézkes és időigényes,  az archivált filmek szakszerű tárolása pedig körülmé­nyes és nem utolsó sorban helyigényes feladat is. Ezen a téren folyamatosan nehézségekkel küzdöttünk, mert komoly figyelmet és fegyelmet követelt meg a kollégák részéről is, hogy a sablonjaink megfelelően kezelhetők és használhatók legyenek. Megismerve a SAATI LTS rendszerét és látva az elvégzett tesztek eredményeit rájöttünk, hogy az automatizálás mellett egy film nél­küli direkt levilágító minőségi előrelépést is jelenthet számunkra. – Az addig házon belül, inkjet nyomtatóval gyártott sablonjaink minősége össze sem volt hasonlít­ható az LTS gépben használt, 96 db lézerrel nyomtatott sablonok minőségével, ez pedig el is döntötte a kérdést.

Milyen elvárásokkal vágtatok neki a levilágító kiválasztásának? A gépvásárlást megelőző teszteknél mik voltak azok a paraméterek, amelyeket elsősorban vizsgáltatok?

Fontos volt számunkra a könnyű, egyértelmű használ­hatóság, a hosszú gép élettartam, a magas minőség és a minimális szerviz igény. A vásárlást megelőző teszteknél vizsgáltuk a nagy flekkek, vékony vonalak, raszterpontok levilágításának minőségét, a többszínes minták esetén a pontosságot, használhatóságot is.

Melyek voltak azok a döntési szempontok, amelyek miatt végül a SAATI LTS lézeres levilágító rendszert választottátok?

Az előzetes tesztek során minden, számunkra fontos tekintetben kiválóan teljesített: biztosította a minő­séget, élettartamot, pontosságot és az alacsony szer­vizigényt is. Ezen felül olyan extrákhoz is hozzáférést kínált számunkra, mint a szoftveresen állítható 5 különböző felbontás és a vastag, akár 300 micronos emulziók levilágításának lehetősége, köszönhetően a lézer erejének, amely sokkal erősebb, mint egy UV vagy LED lámpa.

Mennyire volt hosszadalmas az LTS berendezés beüzemelése és a betanulási folyamat a kollégáknak/Nektek?

A beüzemelés és az oktatás mindössze két napot vett igénybe, melyet követően kérdések nélkül, egyből meg tudtuk kezdeni a gép használatát.

Az eddigi tapasztalatotok alapján az LTS gép beváltja a hozzá fűzött reményeket?

Mivel kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy gyár­tási folyamatainkat a gép működési elvéhez igazítsuk, így minden úgy működik, ahogy annak működnie kell, elégedettek vagyunk a választásunkkal.

A SAATI LTS lézeres levilágító beszerzése előtt a SAATI HS3 emulzióját használtátok. Volt szükség emulzió váltásra az LTS rendszer beüzemelését követően?

Szerencsére nem volt rá szükség, az emulzió tökélete­sen működik az LTS géppel is.

A SAATI LTS direkt lézeres levilágítók hivatalos magyarországi forgalmazója a CSH Nyomdaipari Kft.

A berendezésekkel kapcsolatos bővebb tájékoztatásért keresd közvetlenül Lauthán Károly kollégánkat a +3620 535 2630 vagy a klauthan@csh.hu elérhetőségeken.

 

CSH Nyomdaipari Kft

2045 Törökbálint, Tó utca 3.
info@csh.hu
+36 23 428 266

www.csh.hu