Ipari párásítás digitális nyomtatókhoz

Kezdő, vagy kevésbé tájékozott felhasználók nem is tudják mennyire fontos a megfelelő páratartalom a tintasugaras nyomtatók használatánál. Ez különösen igaz a fehér festéket használó DTG és DTF nyomtatóknál. A Signdepot párásítója kiváló megoldást nyújt, ráadásul pénztárca barát.

Miért szükséges a megfelelő páratartalom?

A megfelelő páratartalom elérése nem újdonság a nyomdai szakmában. Sőt alapvetően szükséges. A relatív páratartalom általában 40-60 % között alakul, ami megfelelő közeget képez a papírt felhasználó üzemekben. A megfelelő páratartalom mellett kevesebb a szálló por, az elektrosztatikus töltődés okozta problémák, valamint a papír szerkezetének változása, sérülése.

A digitális nyomdáknál is rendkívül fontos, mert az inkjet nyomtatófejek érzékenyek a páratartalom változásra. A túl alacsony páratartalom esetén fellépő nyomtatófej fúvóka beszáradása visszatérő lehet. A magasabb páratartalom tehát csak jó lehet, segít a probléma mentes nyomtatásnál.

Újabb nyomtatók már beépített páratartalom mérővel is rendelkeznek és letiltanak egy beállított érték alatt.

Mi a megfelelő érték?

Főleg téli, fűtési időszakban nem újdonság a 25 – 30%-os relatív páratartalom, mely nagyon kevés, de sajnos a Signdepot saját tapasztalata is azt mutatja, még mindig sok ügyfél műhelyében ez a mért érték. Ha már 40%-ot sikerül elérni, az megfelelőnek mondható, de 50% legyen a cél érték. A stabil, megfelelő páratartalmat, nem csak az alapanyagok, de a nyomtatófej és papíradagoló egység is meghálálja. Mindez hozzájárul a felügyeletmentes, stabil nyomtatási minőséghez!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hol érdemes mérni és párásítani? Milyen párásító ajánlott?

Ha egy nyomtatónk van, akkor a nyomtató közvetlen közelében. Érdemes a páratartalom mérőt akár a nyomtató tetejére (és azon belül is a nyomtatófej közelében) elhelyezni. A párásítók között árban és műszaki tartalomban nagy különbségek vannak. Léteznek kisebb asztali pár ezer Ft-os modellek, ezek nem alkalmasak. Léteznek ipari, nyomdai, agro, gasztro területeken használt párásítók, ezek ára akár több millió Ft is lehet. A digitális nyomtatáshoz a Signdepot egy ipari, de megfizethető mobil párásítót forgalmaz, mely a nyomtató közvetlen közelébe helyezhető. Ultrahangos párásító lévén nem képződik akkora vízcsepp, mely kicsapódna a nyomtató felületén, zárlatot vagy más problémát okozva. Ettől függetlenül célszerű még is kb. 1 méter távolságra elhelyezni, de a kifúlyt pára nyugodtan irányulhat a nyomtató felé. Ezzel két előny is származik: Az egyik a megfelelő páratartalom gyorsan és célzottan, ott ahol szükség van rá, valamint gazdaságos mivel célzott, nem kell az egész helységet párásítani. Több nyomtató esetén viszont már központi helyre érdemes telepíteni a párásítót, sőt akár többet.

Fehér festéket használó DTF és DTG nyomtatóknál kötelező!

A DTG, de főként a DTF nyomtatók különösen érzékenyek a páratartalomra! Ha csíkozódó nyomatokkal, fúvóka beszáradással küzdesz, akkor ez legyen az első amit leellenőrzől! A DTF nyomtatóknál különösen fontos a stabil, legalább 40% -os relatív páratartalom.

www.signdepot.eu