Hatékony ipari nyomtató produktív háttérrel

Óriási várakozás övezte a hatalmas síkágyas nyomtató érkezését a PLEXPrint Kft. telephelyén, amely komolyabb, nagyszabású munkák elvégzését teszi lehetővé. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen tulajdonságokkal rendel­kezik a Ricoh Pro T7210 UV, valamint bemutatjuk a hozzá tartozó szolgáltatásokat. Ezek ismertetésében Bakó Richárd, a Signdepot Europe Kft. értékesítési szakembere segítette lapunkat.

100 MÉTEREN A LEGGYORSABB

Az új síkágyas nyomtató képes 100 métert lefedni 4 színnel óránként – gyártás módban a lehető leglátvá­nyosabb grafikával. A Ricoh Pro T7210 UV ideális esz­köz, ha kiváló tapadásra van szükségünk és rugalmas festékigényű hordozókra is nyomtatunk. A termelé­kenységet tovább növeli az alapanyagok pontos elhe­lyezését szolgáló pozícionálótüskék, valamint a váku-umasztal – ezek együttesével precízen, gyorsan origóra állítható a matéria. A full bleed nyomtatás kiküszöböli a felesleges vágást, ami tovább csökkenti a munkaidőt.

„Az igazán produktív, ipari léptékű vállalatok számá­ra kínál kiváló megoldást a Ricoh ezen berendezése” – mondja Bakó Richárd. „A kezelése egyszerű, minden olyan funkcióval rendelkezik, ami egy ilyen volumenű gép esetében elvárt, a kialakítása rendkívül masszív. Elképesztő látványt nyújt a masszív géptest, illetve a 12 nyomtatófejjel rendelkező ipari fejkocsi.”

ELKÉPESZTŐ PARAMÉTEREK

Az ilyen ipari volumenű berendezéseknél a legfőbb mérőszám, hogy hány négyzetmétert képes egy óra alatt kinyomtatni. A Pro T7210 UV esetében magas, 100 négyzetméter/órás sebesség is elérhető, ám ha a legalacsonyabban dolgozunk, akkor is 50 négyzetmé­ter/órás tempót diktál. Kiemelkedő a nyomtatófejek minősége is – Piezo Multi-drop Ricoh MH54 –, amelyek a felső kategóriás, három sorban elhelyezkedő rozs­damentes acél nyomtatófejek. Érdemes megjegyezni, hogy kevés gyártó van a piacon akik olyan komplett UV táblás nyomtató rendszert fejlesztenek, ahol a nyom­tatófej és a festék is saját, nem adoptált.

1800×635 dpi nyomtatási felbontásra képes, amely szürke árnyalatos gyártás alkalmával is tökéletes mi­nőséget biztosít, 4-5 szín esetén CMYK+fehér vagy CMYK+lakk, 6 szín használatakor CMYK+fehér+lakk nyomtatási módokban dolgozik. Speciális esetben a fejkiosztás tartalmazza a primer lehetőségét, mely üveg és rozsdamentes acél, és más speciális esetben elengedhetetlen. A műszaki tartalomhoz még hozzá tartozik, hogy két darab energiatakarékos Ricoh UV LED lámpával rendelkezik, mely nagy hatásfokkal fixál­ja a nyomtatott felületet, ezáltal azonnal kezelhető nyomatot kaphatsz.

„Akár vastagabb anyagok nyomtatására is képes, ugyanis 11 centiméterre tudja kiemelni a nyomtatófe­jeket” – hangsúlyozza a gép anyagkezelési sokszínűsé­gét a Signdepot szakembere. „Rengetegféle matériát kezel, a fától kezdve egészen a ponyváig. Ez utóbbit a vákuumos asztalnak köszönhetően tartja meg szilár­dan, amelyet nyolc zónára osztott a gyártó, hogy rög­zítse az anyagokat a teljes nyomtatási területen.”

KÖNNYEN KEZELHETŐ

A Ricoh a különböző fázisokat könnyen kezelhetővé tette, a festéktartályok a rendszer elülső részén talál­hatók, a szoftveres alkalmazásban egyszerű a munka, az automata tisztítóállomásnak köszönhetően pedig hosszútávon biztosít magas minőséget, és hibátlan nyomtatást.

A Color-Gate RIP rendszert kifejezetten a nagyformá­tumú nyomtatás kihívásainak kezelésére tervezték. A fehér alányomás automatikus, hogy a lehető leg­látványosabb terméket hozza létre akár színes felü­leteken is. Az online felületnek köszönhetően azon­nal nyomtatásra kész profilokat kapunk, rengeteg alapanyaghoz. Ez azt jelenti, hogy az operátornak nem kell profiloznia, teszteket végeznie. Színhelyes nyomtatást kaphatsz, és elsőre olyan vizuális élmény érhető el, amely az ügyfél elvárásainak teljes mérték­ben megfelel.

„Számos digitális nyomdában az Onyx RIP szoftvert használnak a gyártáshoz” – magyarázza Bakó Richárd. „Éppen ezért a Ricoh berendezései kompatibilisek az Onyx RIP szoftverekkel is, segítségével növelhető a ter­melékenység, csökkenthetők a költségek és a nyomta­tási minőség is kiemelkedő. Tapasztalatom szerint a gyártás optimalizálható, ha nagyobb nyomdai géppark esetén minden gépen ugyanaz a szoftver fut, így haté­konyabbá válik a munkavégzés.”

DEMÓNYOMTATÁS BUDAPESTEN

A Ricoh nyomtatók forgalmazója a Signdepot Europe és a Ricoh Hungary rugalmas együttműködése kere­tében a PLEXprint Kft. telephelyén, Budapesten instal­láltak egy Pro T7210 UV síkágyas nyomtatót. A demó­gépek esetében számtalanszor felmerül a probléma, hogy nem állandó munkavégzés mellett, a fenntartá­suk kevésbé optimális. A fővárosi helyszín kiváló dön­tés, hiszen az érdeklődők könnyedén elérhetik, a gép folyamatosan dolgozik, ezért szinte bármikor megte­kinthető.

„A beüzemelés és oktatás terv szerint, és gördüléke­nyen történt, hála a részvevők kiváló ismeretének. ” – taglalja Bakó Richárd. „A gyártótól az előzetes külföl­di gyártói tréningek során megkaptuk mindazt az is­meretet, amely szükséges ezen gép üzemeltetéséhez. A magyarországi szervizelést a mi saját szakembergár­dánk fogja biztosítani annak érdekében, hogy bármely felmerülő probléma esetén garantáljuk a mielőbbi új­bóli munkavégzést, és a minimális leállást.”

A Pro T7210 UV táblanyomtatóval így már a Ricoh ös­szes új Pro digitális nyomtatója demózható hazánk­ban. A tekercses latex nyomtatók és DTG pólónyomta­tók a Signdepot bemutatótermében, a T7210 pedig a PLEXprint Kft. telephelyén.

Személyesen a SignExpo 2022 kiállításon találkozha­tunk a Ricoh nyomtatóival a Signdepot vállalattal közös standjukon.

Némethi Botond, Sign&Display magazin