Filmplakát helyett filmkirakat

Arra keresték a választ a Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum dekoratőr hallgatói, hogy hogyan interpretálható híres filmek és sorozatok hangulata vagy története, ha nem a klasszikus filmplakát keretein belül kell róluk mesélni, hanem egy-egy kirakatinstalláció formájában. Bár a legnagyobb filmeket remekül jellemezheti néhány ikonikusra sikerült sign is, ezek a fiatalok az egész alkotás miliőjét meg tudták jeleníteni a „kirakatokban”.

A térrendezést tanuló diákok kreatív feladata magába foglalta a szabad kézzel és számítógéppel történő megjelenítést – olyan komponálási alapelvek és alapsémák használatával, amelyekből akár végtelen számú variáció készíthető.

A Gesztes Ágnes művészeti pedagógus vezetésével megvalósult, akár kiállításra is alkalmas anyag célja „csupán” annyi volt, hogy a diákok jussanak el a síkban történő tervezéstől a térbeli kompozíciók megjelenítéséig, mert egy ilyen élményszerű kihívás a játék könnyedségével mélyíti el bennük a kereskedelmi, művészeti és közösségi terek berendezésének és dekorálásának minden lépését.

A tanárnőtől megtudtuk, hogy a filmes installációk ötlete a tanulók részéről merült fel. Ő korábban azért nem kért tőlük hasonlót, mert tisztában volt vele, hogy egy tematikus kirakat iskolai keretek között történő berendezése sokórányi előkészületet igényel. Mivel ennek ellenére is lelkes hozzáállást tapasztalt, rögtön támogatta a felvetésüket. A képeken látszik: vastagon megérte!

Bár a technikumban nem rendeztek külön kiállítást a filmes kirakatokból, a róluk készült képek egy részét bemutatták a diákok munkáiból berendezett, összefoglaló tárlaton.

Gesztes Ágnes elárulta: már van ötlet a következő projektre is, ami országokról fog szólni. Itt – a korábbi tapasztalatokra építve – elhagyják a síkban készülő rajzot, és rögtön 3D-ben tervezik meg az installációkat.

Gábor János, Sign&Display