Kis lépésekkel fejlődő nyomdaipari szolgáltató: pincéből indult, ma prémium termékeket gyárt

14 éve kezdődött a Wingmix nyomdai ügynökség története. A vállalkozás sokszor kis lépésekkel bővült, minden lehetőséget kihasználva, folyamatosan fejlődött. Mára jelentős gépparkkal és bevétellel dolgoznak. A növekedési ütemről, beruházásokról és távlati célokról beszélgettünk Gräfl Mónikával, a Wingmix alapítójával és ügyvezetőjével.

„A nyomdászathoz való kötődésem nagyapám révén lett az életem része, aki a pénzjegynyomdánál volt gépmester. Kisgyermekként megismerkedhettem ezzel a világgal, érezhettem a papír és a festék illatát – ezek nagyon megfogtak. Korábban alkalmazottként dolgoztam olyan pozícióban, hogy kapcsolatot ápol­hattam nyomdákkal. Ezek miatt döntöttem úgy 14 éve, hogy elindítom a saját nyomdaipari szolgáltatási vállalkozásomat. Kezdetben egy pincében dolgoztam egyedül, és kiközvetítettem a munkákat az ügyfelek és a nyomdák közt. Néhány hónap leforgása alatt pe­dig sikerült magam mellé felvenni egy munkatársat, így kis lépésben, de elindultunk a növekedés irányá­ba” – mondta.

FOLYAMATOS BERUHÁZÁSOK KORSZERŰ GÉPEKBE

A Wingmix fejlődéstörténetének fontos eleme, hogy folyamatosan olyan berendezésekbe ruháztak be, amelyek az ügyfelek igényeit maximálisan ki tudták elégíteni. A cél egyértelműen az volt, hogy minél több folyamatot házon belül tudjanak végezni, ezzel maxi­malizálni a minőséget és a termelékenységet.

„Költözések és a csapat ugrásszerű bővülése jelle­mezte a kezdeti időszakban a vállalkozásunkat. A befektetések révén pedig egyre komplexebb mun­kákat végezhettünk, amiket nem kellett kiszerveznünk. 2022-ben költöztünk a jelenlegi telephelyünkre, s ezt követően fektettünk be egy EPSON SureColor V7000 UV-LED síkágyas táblanyomó gépbe is” – sorolja.

A Wingmix a 2023-as évet a tesztelésnek és kutatás­nak szentelte. A fejlődéshez pedig úgy látták, hogy olyan nyomtatóra van szükség, amellyel egyedi ter­mékeket lehet gyártani kiemelkedő minőségben. Az EPSON SC-V7000 kifejezetten azon vállalkozások­nak készült, amelyek bővíteni kívánják a termékvá­lasztékukat, emellett pedig a hatékonyságot fokozni. Az LFP center Kft. pedig olyan szakmai hátteret biztosít, ami megbízható szolgáltatást nyújt minden nyomda számára a folyamatos gyártáshoz.

HATÁRTALAN KREATIVITÁS

„Többek között azért is döntöttünk a beruházás mel­lett, mert azt látjuk, hogy az ofszetnyomtatási piac zsu­gorodik. Ilyen környezet mellett az új piacok felé való nyitás szerintem a jó megoldás. A vállalatok ugyanúgy költenek marketingre, de optimalizálják a kiadásaikat – például alaposan kiszámítják, hogy melyik szórólap­ból hány darabra van szükség, és ezek helyett inkább flotta grafikára vagy irodai belső dekorációra költenek. Az új EPSON nyomtatónk esetében – ahogy korábban is – gyors megtérülésre számítok, hiszen olyan egyedi termékeket tudunk gyártani, amelyek kiemelkedő mi­nőséggel rendelkeznek” – hangsúlyozza a szakember.

A táblanyomó gépet egyrészt a hagyományosabbnak számító munkáknál vetik be, mint például dibond lemezek, pvc táblák nyomtatása kül- és beltéri használatra. De a Wingmix mindig az új lehetőségeket keresi a piacon, és nagy lehetőségeket látnak bútor­lapok egyedi nyomtatásában. Egyre több enteriőr stúdió keresi meg őket az életterek egyedivé varázso­lása céljából.

„Teljesen egyedülálló a magyar piacon az új elkép­zelésünk. A bútorgyártók kiszolgálása mellett egyedi kerítésnyomtatást teszteltük le az elmúlt hónapokban, és biztató eredményekről számolhatok be. Az EPSON táblanyomó gépünkkel trapézlemezre nyomtatunk egyedi grafikákat. Olyan unikális eleme­ket vagyunk képesek gyártani, amelyeket az ország­ban sehol máshol nem kaphatnak az ügyfelek. Az UV-LED technológiának köszönhetően pedig külté­ren is tartós nyomatokat tudunk produkálni. Az egyedi kerítések gyártásához rendkívül fontos, hogy olyan metódussal készüljön, ami lehetővé teszi, hogy még az időjárási viszontagságoknak is ellenálljon” – emeli ki.

MEGFONTOLT BERUHÁZÁS

A Wingmix közel egy éven keresztül tesztelte és vizsgálta azokat a táblanyomó gépeket, amelyekkel a későbbiekben dolgozni szerettek volna. Végül a megbízható csapattal és szervizhálózattal rendelkező LFP center Kft. által forgalmazott EPSON SC-V7000 UV-LED nyomtató mellett tették le a voksukat.

„Egyrészt a technikai paraméterek győztek meg. A lakkozás és a fehér nyomtatás voltak a legfonto­sabb tulajdonságok, amelyekkel rendelkező nyomta­tót kerestünk. Másrészt viszont az is nagyon fontos, hogy milyen szolgáltatási háttere van a berende­zésnek. Az LFP center már korábban is bizonyította szakértelmét, ezért a bizalom teljes mértékben megalapozott volt. A rugalmasság, a profi hozzáállás és megoldáscentrikusság ugyanúgy szükséges, mint a magas hozzáadott érték, amit a gép képvisel” – összegzi.

A Wingmix fejlődése példát mutat minden olyan vál­lalkozás számára, amely hosszútávú sikert szeretne elérni az állandó fejlődés és innováció révén. De a siker nemcsak a technológiai beruházásokban és az újításokban rejlik, hanem abban a szemléletmód­ban is, amely az ügyfélközpontúságot és a kreatív megoldásokat helyezi előtérbe. A növekedéshez pedig elengedhetetlenek az olyan partnerek, amelyek megbízható és hosszútávú megoldásokat kínálnak.

Sign&Display magazin