Egyedi járműfóliázás autóversenyeken

A legtöbb reklámdekorációval foglalkozó vállalkozáshoz versenyautó-grafikára vonatkozó felkérések csak ritkán érkeznek. Az ilyen jellegű munkák rendkívül vonzók lehetnek az iparág szereplőinek, hiszen kreatív, egyedi külsőt adhatnak a járműveknek. A Signs Of The Times összeállítása alapján sorra veszünk néhány csapatot, amelyek ilyen jellegű munkákat készítenek.

Letisztult, precíz munka

Az RCR Graphics Center grafikai vezetője, Nick Woodward számára a versenyautók dekorációja a munkaterhelésének körülbelül 50%-át teszi ki. A NASCAR Xfinity Seriesben szereplő Bennett Transportation/United Rentals Chevrolet SS autóhoz tervezett és készített az RCR egy teljes fóliát, amelyet az Avery Dennison MPI 1105 SuperCast Easy Apply RS és UC DOL 1360Z Gloss Overlaminate segítségével helyeztek fel a járműre. A vállalat kizárólag Roland márkájú berendezéseket használ, köztük két TrueVisVG2-640-es, egy TrueVis VF2-640-es és egy GR-640-es vinyl vágógépet, valamint egy Neschen ColdLam 1650-es laminálót.

Fény az éjszakában

A Designer Wraps csapata egy olyan projektet vállalt, amelyet kevesen teljesítettek volna maximális minőséggel. A NORMA M30 LMP3 versenyautó Avery Dennison High-Visibility fényvisszaverő fóliával történő beburkolásáról volt szó. Először az Avery Dennison Conform Chrome-ot használták, és a gyártó DOL 1360Z Gloss Overlaminate anyaggal laminálták, később az Avery Dennison V4000 High Visibility Beaded Reflective Filmre nyomtattak, amelyről úgy tudták, hogy nem használható ilyen felületekre. „Az elképzelések ellenére sikerült egyedi és kreatív megoldást alkalmaznunk. A fényvisszaverő vinyl látványos hatást nyújt, ha bármilyen fény éri az éjszakai versenyzés közben” – mondja Sean Tomlin, a vállalat vezetője.

A bonyolult formákat is precízen lefedik

A Full Sail Graphics & Marketing rendkívül precízen fóliázott le egy Polaris RZR-t. A jármű geometriája meglehetősen aprólékos részleteket tartalmaz, ami a legtöbb vállalkozónak kihívást jelenthet. A grafikákat 3M IJ180Cv3 fóliára nyomtatták egy HP 570 Latex nyomtatóval, és 3M Scotchcal 8518 Gloss Overlaminate anyaggal védték, amely kiemelkedő megbízhatóságot nyújt. Peter Brunner, a vállalat vezetője szerint a kihívások ellenére a csapat rendkívül élvezi a versenyautók fóliázását, mivel a bonyolult formatervek látványos megoldásokat szülnek.

Változatos munkák gyönyörködtetik a kivitelezőket is

Az AP Graphics ügyfélmenedzsere, Becky Duke elhatározta, hogy azonnal egy új versenyautó-ügyféllel szeretne dolgozni, hogy változatosságot teremtsen a portfóliójukban található szokásos flottaügyfeleihez képest. Duke elmondása szerint először elvégezték a 2015-ös Radical SR3 RSX versenyautó helyszíni felmérését, ezáltal pontos méréseket kaptak az egyedi sablon elkészítéséhez. Miután jóváhagyták a tervet, eltávolították a meglévő grafikát, és a 3M Color Change, 3M Wrap Film 2080-G55 Gloss Lucid Yellow és 3M 2080 Matte Charcoal vinylt vitték fel a járműre.

Minőségi nyomtatás, minőségi anyagok

Az Atchley Graphics, amely már egy másik vállalkozása keretében együtt dolgozott az Axell Racing csapatával, megkereste őket egy egyedi tervezésű grafikával az Axell Porsche versenyautójukra. A digitális terepszínű variációt HP Latex géppel nyomtatták 3M IJ180Cv3 fóliára, majd felvitték a járműre. A logókat és az egyéb applikációkat 3M 680CR fényvisszaverő fóliára és egy GBC laminálóanyagra nyomtatták. Az Atchley munkatársai több órás gondos munka során különböző szerszámokkal vitték fel a grafikákat.

Grafika a verseny szerelmeseitől

Travis Stevenson helyi versenyautó-tulajdonos/versenyző megkereste a sport szerelmeseit és a Quality Designs Ltd. tulajdonosait, Geoff és Shannon Orlickot, hogy az iMOD Series versenyautóját grafikákkal lássák el, és ők azonnal kaptak a lehetőségen. Az Aurora Graphicstól vásárolt clip artok segítségével Photoshopban megtervezték az ezüst, lila, fekete és fehér grafikákat, majd Avery Dennison MPI 1105 SuperCast fóliára nyomtatták őket egy Roland SOLJET Pro 4 XR-640 berendezés segítségével. A grafikákat különálló panelekre applikálták, hogy Stevenson csak ezt követően szerelje össze az autóját.

Némethi Botond, Sign&Display magazin