CNC Beszerzési kisokos

2023. tavaszán a szezon legnagyobb iparági kiállításai előtt állva a piac szereplői fellélegezhetnek, ugyanis a kiállítások piaca tényleg újraindul. A gyártók az elmúlt évek bizonytalanságát követően intenzív fejlesztések­be kezdtek, így most még fontosabb, hogy az újdonságok közül megalapozottan tudjuk kiválasztani azokat a technológiai megoldásokat, melyek a legjobban illeszkednek vállalkozásunkhoz.

Az elmúlt években egyre inkább igazolást nyert, hogy ahhoz, hogy a különböző vállalkozások a dinamikusan változó gazdasági körülményekkel és trendekkel lé­pést tudjanak tartani, rugalmasnak és alkalmazkodó­képesnek kell lenni. A gazdasági környezet dinamiku­san alakítja át a piacokat, ami a gyártók szempontjából megteremti annak a lehetőségét és sürgető igényét, hogy a fő tevékenységük mellett új területeket keres­senek, amellyel több lábon állva biztosíthatják töretlen, sikeres működésüket.

Egy vállalkozás a CNC maró- vagy vágóberendezését általában egy meghatározott feladat ellátására vásá­rolja. Azonban, megfelelő ismeretekkel a gyártó ha­mar arra a következésre juthat, hogy a berendezés új szerszámok bevonásával és szaktudással további felhasználási területeken is alkalmazható. Például, egy olyan cég, aki dobozok belsejébe illeszthető hab betétek marásával és vágásával foglalkozik, úgy is nö­velheti üzleti lehetőségeit, hogy csupán egy kiegészítő szerszám megvásárlásával a kartondobozok kivágását is elkészíti saját magának.

A síkágyas CNC berendezéseket a hagyományos cso­magolóipari alkalmazásokon túl sok más iparág is al­kalmazza, különféle termékek készítésére. Sorba vet­tük, hogy melyek a leggyakoribb és legkevésbé ismert felhasználások, melyekkel ötletet adhatunk az új lehe­tőségeket kereső cégek számára:

  • Csomagolóanyagok gyártása: különféle kartondobozok, fólia vagy papír alapú élelmiszer és italcsomagolások, valamint szállító dobozok.
  • Reklámdekorációs termékek készítése: matricák, POP vagy POS display-ek, reklámtáblák, dobozos betűk és LED feliratok, bannerek és más nyomtatott anyagok kiváló minőségű feldolgozása.
  • Tömítések és szerszámtáska habbetétek gyártása: tömítések, szerszámtáska habbetétek, különböző filc vagy gumis alapanyagok, plexi, kemény műanyagok és többrétegű habanyagok megmunkálása.
  • Kreatív felhasználási területek: másodlagos faipari feldolgozások, MDF lapok frontjának megmunkálása belsőépítészeti célokra, fa anyagokba mart portrék, különböző (akár üveg) felületre kasírozott fólia, vagy textilanyagok vágása.
  • Általános marási munkák: széles körű alkalmazási lehetőségek az autóipar, a faipar és a fémipar számos területén, akár alumínium és fém kompozit anyagok megmunkálása.

A partners Kft. által forgalmazott Kongsberg kivá­góasztalok és AXYZ marógépek rendkívül sokoldalú gépek, amelyekkel a fent felsorolt felhasználásokra mind lehetőséget találunk. Azonban a berendezések hatékony használatához fontos, hogy a gépet kezelő szakemberek megfelelő képzést és oktatást kapjanak. A munkaerő képzése teszi lehetővé akár a cégspe­cifikus kreatív megoldások kifejlesztését, új termékek gyártásának bevezetését és hatékony gyártását, válto­zásokra való reakcióidő minimalizálását, új üzleti lehe­tőségek megtalálását. Amint egy vállalatnál megjelenik a beruházási szándék és a vállalkozás fejlesztése mellett dönt, számos szem­pontot kell figyelembe venni a megfelelő berendezés és beszállító kiválasztásakor.

Szerszámtáska habbetét. (Kép forrása: Partners Kft.)

GÉPVÁSÁRLÁS ELŐTT

Javasolt részletes költség-haszon elemzést végezni, hogy a vállalkozások megbizonyosodjanak arról, hogy ez a beruházás ésszerű és jövedelmező lesz számukra.

Figyelembe kell venni, hogy a berendezés alkatrészei Európából rendelhetők-e, hogy csere esetén a gyártás minél zökkenőmentesebben folytatódhasson.

Mérlegelni kell a hazai szerviz szolgáltatások elérhe­tőségét, valamint azt, hogy milyen garancia és kar­bantartási lehetőségek állnak rendelkezésre a gépek­kel kapcsolatban.

GÉPVÁSÁRLÁS UTÁN

Fontos megjegyezni, hogy a beruházásnak nemcsak a rövid távú megtérülése számít, hanem a berendezések értékállósága is. A Kongsberg és AXYZ márkák jó hírne­vükkel és az állandó fejlesztésekkel biztosítják, hogy a beruházás rövid és hosszú távon is jó befektetésnek számítson.

A berendezések élettartama tovább hosszabbítható, ha rendszeres karbantartással a kopó alkatrészek cse­réléséről és zsírzásról gondoskodunk. A gépek ered­ményes és hibamentes üzemeltetéséhez érdemes a gépkezelők folyamatos képzésére figyelmet fordítani.

A partners Kft. „alkalmazási tréningeket” kínál mind az AXYZ és Kongsberg típusú berendezések kezelésére és képzett csapatával a rendszeres karbantartását végzi közel 120 darab Magyarországon telepített CNC maró-vagy vágóberendezésnek.

A tréningek célja, hogy a felhasználók megismerjék a gépek előnyeit, használatát, karbantartásának el­veit, hogy a gépekkel kapcsolatos problémákat sok esetben maguk is meg tudják oldani. A tréningeknek köszönhetően a vállalkozások még hatékonyabban használhatják gépeiket, és azokkal még több olyan feladatot végezhetnek el, amelyekre korábban nem is gondoltak volna.

Amennyiben bármilyen kérdés maradt Önben, vagy éppen nem maradt további kérdése – forduljon hoz­zánk és kérje karbantartási vagy tréning ajánlatunkat!

partners.hu