Bőrdíszműves apróságok UV LED nyomtatással

Kétségtelenül eredeti: személyre szabott bőrdíszműves tárgyak gyártásával mutatta meg a kreativitás új szintjét egy brit mikrovállalkozás. Az angliai Northamptonshire-ben működő Holdall & Co családi cég nyomtatással állítja elő egyedi termékeit, amelyek alapanyaga kizárólag helyben kikészített bőr. A klasszikus iparosmunka, a dombornyomás és a modern UV LED megoldások párosítása különleges eredményt hozott: egy megfelelő nyomtató csatasorba állításával variálhatóvá vált a bőr színe, miközben tetszőlegesen tervezhető a felrajzolt mintázat is.

Raimonda Navickaite és partnere 2012-ben indította be a vállalkozást, olyan magas minőségű bőrtermékek gyártásával, amelyekhez tradicionális mestermunkára – vagyis a szigetországban élő utolsó iparművészek valamelyikére – és egy Mutoh XpertJet 461UF LED UV nyomtatóra volt szükség.

Fotó: Mutoh

A kínált áru sajátosságaiból adódóan törvényszerű volt, hogy dombornyomott monogramok, gravírozott egyedi minták tömegére kapnak megrendelést, de aztán egyre szaporodtak a mind színesebb, mind összetettebb dizájnigények. Ekkor vált megkerülhetetlenné a fentebb írt munkaállomás telepítése, illetve a géphez illő gyártói szoftver, a Digital Factory UV RIP elsajátítása.

A választásukat az is motiválta, hogy gyermekes szülőként (otthon kialakított műhelyben) még fokozatosabban kell törekedniük a biztonságra és a minimális karbantartást igénylő, tiszta, szagmentes megoldásokra. Miután megjárták a poklot egy olcsó, de nagyon problémás és festékpazarló készülékkel, azonnal beleszerettek az XpertJet 461UF teljesen zárt rendszerébe. A gépet nagyon egyszerű tisztán tartani (alkalmanként öt perc), könnyen cserélhető benne a festéktartály, és elképesztően alacsony hibaaránnyal működik. Utóbbiról talán mondani sem kell, hogy mekkora előnyt jelent, ha az ember olyan ritka és drága nyersanyaggal dolgozik, mint a bőr.

Fotó: Mutoh

A japán gyártó nyomtatója új kreatív energiákat és lehetőségeket szabadított fel a cégnél: a kis példányszámú ajándékok mellett most már sorozatban készíthetnek vállalkozások számára fellogózott termékeket is. Kevés szemrevalóbb megoldást látni: kézzel készített, kisebb méretű tárgyak (pl. kábelkötegelők, karkötők, alátétek, poggyászcímkék, telefontöltő matricák vagy szalvétagyűrűk) új színek hozzáadásával, egyedi mintázattal – köszönhetően a tradíció és a high-tech találkozásának.

Gábor János, Sign&Display