Bárki belevághat a világítóreklám gyártásába

A Nyomdaker már két évtizede kínál világítóreklám-megoldásokat, raktárukban minden elérhető, ami e szegmens kiszolgálásához szükséges.

A piac fejlődéséről és aktuális kérdéseiről beszélgettünk Kulcsár Györggyel, a Nyomdaker üzletágvezetőjével.

A display szerkezetek szinte teljes kínálatát megtaláljuk a választékukban, most viszont inkább a kül-és beltéri világítóreklám-rendszerekről szeretnénk kérdezni.  Milyen jellemző állomások voltak e terület fejlődésében? Felidézné olvasóinknak a kezdeteket?

Mivel széles formátumú nyomtatókat, nyomtatható anyagokat, akril-és egyéb műanyag reklámhordozó táblákat, színes-és nyomtatható fóliákat már széles körben értékesítettünk és a reklámdekorációs cégek meghatározó többsége az ügyfelünk volt, logikus döntés volt belevágni.
A fejlődéstörténet egy érdekesebb témakör. A 90-es években volt egy nagy boom, rengeteg világítótábla és felirat készült. A „retró” neon feliratokat fokozatosan felváltották a frontlit táblák, ponyvák és olyan világítódobozok, amelyekben fénycsövekkel vagy különböző égőkkel világították meg a jellemzően plexi külső felületeket.

A LED-ek, bár korán megjelentek és elérhetőek voltak, elterjedésüket több tényező is akadályozta. Nem ismerték a táblakészítők, kezdetben drágák is voltak ezek a fényforrások, de a reklámdekoros cégeknek sem volt érdekében váltani, ugyanis állandó, tervezhető bevételeik voltak a karbantartási díjakból. A változást a megrendelők igényei hozták: gondozásmentes, kis fogyasztású, nagy fényerejű, minőségben új, a vállalkozások szintlépését is mutatni képes megoldásokat akartak.

A szerkezetek is változtak. Ma már egyre inkább látunk esztétikusan kivitelezett, egyre kisebb mélységű, homogén megvilágítású táblákat és feliratokat.

Ez így volt és folyamatosan változik. A fejlődés iránya egyszerű és logikus, a fényforrások és a dobozmélységek változása kéz a kézben jár. A lencsés LED modulokkal az egyre kisebb dobozmélység és darabszám mellett is lehetséges a homogén megvilágítás. Másfelől azért fejlődik nagyon a LED kínálat, mert a megrendelők egyre kisebb mélységű dobozokat szeretnének. A plexi táblás megoldásokat felváltják a feszített ponyvás displayek, amelyeknél szinte nincsen méretkorlát, a nagy, hosszú felületeket is illesztésnyomok nélkül lehet így kivitelezni. Ilyen frízeket találunk már nagyon sok benzinkúton.
A LED moduloknál nagyjából 4-5 típus vált sztenderddé, ezeket több gyártó kínálatában is megtaláljuk. Az olcsó kínai modulok okozta árversenybe a prémium termékek gyártói is beszálltak: az Agilight és a Samsung prémium moduljaiból már jóárasított, 20-30 százalékkal olcsóbbakat gyártanak kifejezetten a reklámdekorációs piac számára, miközben a belsőépítészeti megoldásaik sokkal drágábbak maradtak.

Milyen összetételű kivitelezők köre? A nagy multikat a nagyobb cégek szolgálják ki és sok kisebb gyártó van jelen a közepes és kisebb megrendelőkért folytatott versenyben?

A multik sztenderdek alapján rendelnek, a dokumentációikban pontosan meg vannak határozva a technológiai elvárások és jellemzően a nagyobb gyártók, kivitelezők indulnak a tendereiken. Ilyenkor a fényforrások száma, fényereje, kiosztása stb. kőbe van vésve, a kivitelező nem változtathat, a megoldáshoz technikai és biztonsági dokumentációkat is kérnek a megrendelők.

A nagyoknál is versengés látható, a hatékonyság növelésére törekszik mindenki, egyre népszerűbbek a gyártó-barát rendszerek. Ez persze különösen igaz a kis-és közepes kivitelezőkre, hiszen a termelési hely mérete, az élő erő, a technológia, az átfutási idők rájuk sokkal nagyobb hatással vannak.
Ezért nagyon népszerű a SingComp hegesztés nélküli kivitelezésre alkalmas rendszerünk, amellyel sokkal gyorsabb és könnyebb egyedi vagy kis sorozatú eszközöket készíteni, jó szívvel ajánlom, mert ezzel az egyszerűen használható rendszerrel és a jól kiforrott világítástechnikai megoldásainkkal bárki belevághat a világítóreklámok gyártásába.

Szeretjük a LEGO-t és az egyszerű, moduláris, könnyen szerelhető dolgokat és a piac is ezeket a keresi. Folyamatosan figyeljük a gyártókat, az új szereplőket, akik praktikus újdonságokat fejlesztenek, amelyekkel megkönnyíthető az ügyfeleink élete. A rendszerszintű megoldásokban nagy lehetőségek vannak, hiszen ezekkel tényleg a legózáshoz hasonló a kivitelezés.

Előre gyártott világítódobozokra gondol?

Vannak előre gyártott dobozok is, de ezek a legritkább esetben felelnek meg az elvárásoknak és kiskereskedelemben elérhetők a végfelhasználók számára.  Inkább az olyan termékekre gondolok, amelyeknél nincs szükség komoly számításokra, a rendszer elemeiből nagyon egyszerűen és gyorsan lehet végterméket előállítani.
A sínek, profilok és világítástechnika mellett hátfalakat, átvilágítható táblákat, színes-és nyomtatható médiát, nyomtatókat, vágógépeket és ragasztási megoldásokat is megtalálnak nálunk a kivitelezők. Gyakorlatilag mindent egy helyen, amire a reklámtábla-kivitelezéshez szükség lehet.

Beltéri eszközök gyártásához is vannak termékeik…

Természetesen, vannak beltéri termékeink is. Most a textiles megoldások iránt növekszik az érdeklődés. A textiles megoldások, amiket évekkel ezelőtt láttunk a nemzetközi kiállításokon, nálunk is népszerűek lettek, egyre több ügyfél keresi ezeket. A textilek kínálatában nem csak szublimációs, hanem oldószeres és UV-LED-es nyomtatókkal nyomtatható anyagokat is forgalmazunk, így a szublimációs nyomtató már feltétele a textiles területre való belépésnek. A feszítőkeret-rendszereink pedig nagyon egyszerűen szerelhetők.

A textiles irányvonal megjelent a mobil displayek között is, az IllumiGo nevű termékünk például egy egyszerűen összeállítható, hordozható, rendkívül praktikus és esztétikus megoldást kínál.

Hamarosan egy új, komplex, beltéri világítós textilkeret-rendszert kezdünk forgalmazni. Ennek a keretprofilokat és LED fényforrásokat tartalmazó rendszernek az az előnye, hogy 55 vagy akár 40 mm-es mélységméretet is elérhetünk, homogén, hátlapról történő megvilágítással.

A rendszer alkalmazási segédletét követve tökéletes végeredményt kapunk és minden eddiginél egyszerűbb és könnyebb lesz a kivitelezés.

Kulcsár György, üzletágvezető

+36 20 464 37 71

gykulcsar@nyomdaker.hu