Az „élő galéria” – harc Hongkong elhalványuló neonreklámjainak megmentéséért

A neonreklámok egykor sötétedés után a világító színek kaleidoszkópjává varázsolták Hongkong legrégebbi negyedeit, de a legtöbbjüket fokozatosan eltávolították, néhány szerencsés példányt pedig egy rozoga udvaron halmoznak fel – írja a japantimes.co.jp.

A városban dolgozó hatóságok biztonsági aggályokra hivatkozva megkezdték a neonreklámok eltávolítását.

„Szívszorító hallani az üvegek törésének hangját” – mondta Cardin Chan, aki tagja a Tetra Neon Exchange (TNX) által vezetett műemlékvédelmi kampánynak. Küldetése az egykor több ezret számláló reklámtábla megmentése, amiből mára mintegy 500 darab maradt. A csoport legutóbbi szerzeménye egy érmét karmoló denevért ábrázoló alkotás.

„Szomorú leszek, ha a világító reklámtáblák lekerülnek. Gyönyörű dolgok, nagyon meleg, barátságos színekkel” – mondta Dan Ko, zálogház-tulajdonos. „A város vizuális történelmének szerves részét képezik a neonfények.”

„Az utcák régen egy élő galéria voltak” – mondja Cardin Chan, miközben a Dan Ko zálogházának tetején lévő bonyolult „dupla boldogság” kínai írásjelet ábrázoló motívum megragadta a figyelmét. „Ez egy művészeti alkotás. Nem ócskavas.”

Majdnem egy hónapig tartott, mire meggyőzte Dan Ko-t, hogy őrizze meg a dekorációs elemeket. S reméli, hogy valamikor egy „múzeumi minőségű létesítményben” kiállíthatja őket. „Szomorú, hogy a reklámtáblákat eltávolították. Már nem lehet látni őket természetes élőhelyükön, de otthont adhattunk nekik ahelyett, hogy szemtanúi lettünk volna a szétverésüknek” – összegzi Cardin Chan.

Némethi Botond, Sign&Display magazin