A textilipar kihívásai: Itt az idő, hogy fenntartható és minőségi termékeket használjunk

A textilipar számos kihívás előtt áll, amelyek közül csak néhányat kiemelve látható, hogy óriási szükség van a megbízható beszállítókra. Többek között ilyen a fenntarthatóság, a technológiai változások – gondoljunk csak a digitalizációra és az automatizációra – és a gyorsan változó divatipar, amelyre a gyártóknak minél előbb reagálnia kell.

A Soletex az AKA tulajdonában álló törökországi tex­tilgyár, amely csúcstechnológiás gyártósorral rendel­kezik, amely 2006 óta üzemel az ügyfelek maximális kiszolgálása érdekében. A szublimációs textíliák határtalan lehetőségeit kínálják fenntartható mó­don, azaz környezetbarátabb formában a PVC alapú termékekhez képest. A technológia rendelkezésre állását mi sem bizonytja jobban, mint hogy 2021-ben mutatta be a „greener” termékcsaládot, amely 100 százalékban műanyag palackokból újrahasznosított fonalból készült. Magyarországon már 2009 óta kapható a Soletex textil márka az AKA Digital Média Kft. kínálatában. Ezen összefoglalóban a széles termékportfóliót mutatjuk be.

ISMERT MÁRKA A ZÁSZLÓANYAGOK TERÜLETÉN

A Soletex széles körben ismert a magyar zászlógyár­tók körében. Az AKA Digital Média nyilvántartása szerint 2009 óta összesen 1.544.420 négyzetméternyi alapanyagot értékesített ezen a területen. De nézzük meg, hogy milyen típusú textíliákról van szó, hiszen négyfajta zászlóanyag is megtalálható a portfólióban.

Standard. E termékcsalád közvetlen digitális vagy transzfer szublimációs kivitelben kapható.

Air-mesh. Elsősorban a strandzászlókhoz használják leginkább a nyári szezonban.

Long-life. A nevéből eredően hosszú élettartamot biztosít az erős kötésszerkezetnek köszönhetően.

Recycled. Az újrahasznosított zászlóanyag, amely ha­sonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a standard, ám nyomtatás során jobb színeredményt mutat.

Az AKA Digital Média kínálatában a nagyméretű zászlóktól kezdve az egészen különleges projek­tekhez is megtalálhatók a legmagasabb minőségű alapanyagok.

MENNYI SELYMES PUHASÁG

A szatén textíliák széles választékával rendelkezik az AKA Digital Média, a kínálatában megtalálhatók többek között a protokoll zászlókhoz a divat- vagy rajongói sálakhoz alapanyagok. De a sor nem zárul be, hiszen merevebb felületű anyagokból is betára­zott, amelyeket leginkább nyakkendő vagy kis méretű asztali zászlók készítéséhez alkalmaznak.

ÁTVILÁGÍTOTT LÁTVÁNYOSSÁGOK

Az átvilágítható szövetek területén olyan innovációkat kínál az AKA Digital Média, amelyekre még a piacon jól ismert márkák sem képesek. A textilnyomtatás során kiemelt figyelmet kell szentelni arra, hogy az anyag hogyan fog reagálni a vágási és varrási folyamatra. Elég csak arra gondolni, hogy a legjobb minőségben nyomtatott grafika a varrás során meg-

gyűrődik. A Soletex átvilágítható termékei folyamatos minőséget garantálnak, s még a vágási és varrási műveletek során sem rongálódik.

A black-back textíliák a vásárokon, illetve rendezvé­nyeken népszerű, ahol rollup vagy pop-up rendszere­ket telepítenek. Az AKA Digital Média két különböző megoldást nyújt, így külön a szublimációs technológi­ához és az UV, valamint latex eljárásokhoz.

A nagyméretű kültéri telepítésekhez készült textíliák óriási előnye a PVC bannerekkel szemben, hogy kön­nyű szerkezettel és környezetbarátabb anyagösszeté­tellel rendelkeznek.

TRADICIONÁLIS VÁSZON

Az egyik legrégebb óta forgalmazott termék a magyar piacon a természetes tapintású, 100 százalékos pamutvászon, amelyek oldószeres és UV nyomtatók által feldolgozhatók. A trendeknek megfelelően matt és fényes felületben is megtalálható az AKA Digital Média polcain. A széles választékban a prémium felhasználásra – például művészeti kiállításokra vagy múzeumokba szánt, kiváló minőségű vászon – szánt alapanyagok is fellelhetők. Emellett a 100 százalékban poliészter vászonszövet új és kedvezőbb árú változata a közelmúltban került az AKA Digital Média választé­kába, amelyek inkább az alacsony költségvetésű pro­jektek esetében – például promóciós vagy ajándéktár­gyak gyártásához – jelentenek kiváló megoldást.

ÍZLÉSES ANYAGOK A BELSŐÉPÍTÉSZET TERÜLETÉN

Napjaink egyik legélénkebb és legígéretesebb iparága a belsőépítészet. Mivel hatalmas területet foglal ma­gába – például üzletek, irodák, szállodák és otthonok – a gyártók számára óriási lehetőséget jelent.

Az AKA Digital Média kínálatában négy fő termék található e szegmens számára.

Bútor. Klasszikus bútortextilek, amelyek tapintása és színhatásai meghatározók.

Sötétítő függönyök. Puha tapintást, lágy esést és egyedülálló felülettel rendelkezik a szublimációs nyomtatáshoz.

Textil tapéta. Egyedi grafikákkal ékesíthető a helyi­ség falazata, amely illeszkedik a bútorok és a függö­nyök dizájnjához.

Szőnyeg. Ezen szatén-fényes anyagok szublimációs eljárással nyomtathatók.

KÜLSŐ DEKORÁCIÓ

Már messze van a nyár, de legalább van idő a kö­vetkező szezon tervezésére. Az AKA Digital Média kínálatában például megtalálható a hidrofób felülettel bevont napellenző textília, amely kiváló lehetőséget teremt kávézók, éttermek teraszainak lefedésére.

De a napozóágyak és a babzsákfotelek anyagai szintén olyan opciót jelenthet, amelyek vonzzák az ügyfeleket.

AZOK A JÓL BEVÁLT REKLÁMAJÁNDÉKOK

A legtöbb szakember számára ismertek a magas minőségű AKA Digital Média termékek. A textiltöröl­közők esetében 50-50 százalékos keverésű pamut és poliészter alapot kínál, amelyek akár a karácsonyi idő­szakban is kiváló ajándékot jelentenek. De a vállalatok számára a textilzsákok rendkívüli népszerűségnek örvendenek, amelyek igény szerint brandingelhetők.

Az AKA Digital Média kifejezetten büszke a széles textilportfóliójára, amely többek között a Soletex márkának is köszönhető. A hazai disztribútor all-in-one megoldást kínál a textilnyomtatás területén.

Az AKA Digital Média folyamatosan látogatható, hogy elsőkézből megtapasztalhatók legyenek a végtelen le­hetőségek. A vállalat lehetőséget teremt mintaanyag vásárlására, amely 1 méter széles és 5 méter hosszú, ez elősegíti a termék kipróbálását. Emellett minden fontos kiegészítő termék is hozzáférhető, például: Sappi Transjet szublimációs papírok, kalandervédő papírok és az Original Epson szublimációs tinták.

Aka Digital Média Kft.