A széles formátumú nyomtatás komoly tényezője az enteriőrtervezésnek

Megrendezték az ország legnagyobb enteriőrdesign eseményét, a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítást, amely inspirációt és ötleteket nyújt az építkezés és felújítás előtt állóknak, de kiváló alkalom az újdonságok megismerésére a design- és lakberendezési tárgyak szerelmeseinek is. A CANON révén betekintést nyerhet­tünk a speciális dekorációs nyomtatás lehetőségeibe.

A széles formátumú nyomtatás fontos tényező – és a jövőjének alkotója – az enteriőr, lakberendező és belsőépítészeti körökben. E terület egyre nagyobb szerepet fog betölteni a tervezők, illetve kreatív szak­emberek világában.

EGYEDISÉG ÉS TESTRE SZABHATÓSÁG

Ma már a legtöbb iparágban – különösen a lakbe­rendezés területén – arra törekszenek a gyártók, hogy egyedi termékeket a fogyasztók igényeire szabva állítsanak elő. Ez a törekvés az enteriőr szakmát is jellemzi. A széles formátumú nyom­tatás lehetővé teszi, hogy olyan unikális minták, színek és textúrák jöjjenek létre, amelyek segítik a tervezőket a teljes testre szabhatóság megterem­tésében. Az adott tér ennek hatására az ügyfelek igényeihez és stílusához idomul.

DEKORÁCIÓ ÉS BRANDING

A széles formátumú nyomtatásnak köszönhetően gyorsan és egyszerűen hozhatók létre faldekorációk, padlóburkolatok, tapéták, bútorok és számos egyéb dekorációs elemek. Ezek nagyban hozzájárulnak a helyiség hangulatának és karakterének kialakításá­hoz. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vállalkozások és különböző márkák is előszeretettel nyúlnak a széles formátumú nyomtatás alternatívá­jához, hiszen a megjelenésük igényessé és professzi­onálissá válhat általa.

TÉRHATÁS ÉS OPTIKAI ILLÚZIÓK

Az enteriőrtervezésben és lakberendezésben olyan eszközöket vetnek be, amelyek segítségével a helyi­ség vagy tér optikailag módosítható vagy javítható.

E területen kreatív módon igazítható a tér és a forma érzete. A széles formátumú nyomtatás ezen hatások fokozásához járul hozzá. Például a kisebb helyiség nagyobbnak tűnhet, vagy éppen a térhan­gulat egyedi módon hangsúlyozható ki.

FENNTARTHATÓSÁG

A fenntarthatóság fontos kérdés az enteriőrtervezés területén, de a széles formátumú nyomtatásban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre. A környe­zetbarát alapanyagok és a nyomtatási technológiák elősegítik az ökológiai lábnyom csökkentését.

FOLYAMATOSAN FEJLŐDŐ TECHNOLÓGIA

A technológia folyamatos fejlődése jellemzi a széles formátumú nyomtatást, ami különösen igaz a CA­NON nyomtatóira, amelyek úttörő szerepet vállaltak ezen a területen. Az innovációknak köszönhetően magasabb felbontású nyomatok készülnek, illet­ve nagyobb sebességgel gyárthatják a különböző termékeket. „A célunk az volt, hogy megmutassuk, milyen termékek előállítására vagyunk képesek a nyomtatóinkkal és alapanyagainkkal.

A piac edukálása számunkra kiemelten fontos, hiszen így ismerhetik meg a belsőépítészek, lakbe­rendezők azokat a technológiákat, amelyekkel kiváló minőségű, egyedi termékek állíthatók elő” – mondta Lakos László, a CANON szakembere, majd hozzátet­te: „Európa-szerte népszerűek a széles formátumú nyomtatóink, s ez a szervizszolgáltatásunk mellett annak köszönhető, hogy folyamatos minőséget pro­dukál, azaz ugyanazt a színt és méretpontosságot biztosítja.”

„Egyedi dekorációs elemekkel érkeztünk a S/ALON BUDAPEST kiállításra” – teszi hozzá Hóka László, a CANON presales consultantja. „A standunk hátfalá­ra például vasporos tapétát helyeztünk fel, amihez színes elemeket készítettünk, amelyek így ráilleszt­hetők a képre. Ennek a technológiai háttere, hogy CANON Colorado M5W UV-nyomtatóval készítettük, ami képes fehér színben is nyomtatni. A kiállításon való teljes megjelenésünknél azt prezentáljuk, hogy mi mindenre képesek vagyunk egyediséget vinni. A padlótól kezdve a falakig és dekorációs elemekig mind CANON nyomtatóval készültek, s más kiállítók standjánál is általunk biztosított alapanyaggal és eszközparkkal készültek egyes elemek.”

Némethi Botond