A márkahatás fokozása, avagy hogyan termel többet egy jobb dizájn

Az utóbbi években rengeteget fejlődött az értékesítési pont (POS) megjelenése. Ez egyrészt üdvös, másrészt nehezített pálya a sign ipar szereplőinek, mert egyre nehezebb kitűnni a polcon lévő hasonló termékek közül. Ilyenkor lesz kritikusan fontos szerepe a kreatív tervezésnek – állítja az iXtenso.

Mindegy, hogy épp polcos, árcédulás vagy padlóra applikált hirdetésről beszélünk, mindegyik esetében az a legfontosabb, hogy kellő hangsúlyt kapjon a márka, a logó, a dizájn. Ez az utolsó olyan pont, ahol még valamilyen kommunikációs hatást tudunk gyakorolni a vevőre, például megpróbáljuk rávenni, hogy az adott POS-nál egy olyan termék mellett döntsön, ami nincs rajta a bevásárlólistán.

Az átgondolt méret és pozicionálás jól mérhetően növeli az eladásokat. „Az üzlettérben készült felméréseink szerint a vásárlóknak jobban tetsző hirdetések több terméket adnak el”, foglalta össze a tanulságokat Felix Horstmann. A marburgi Philipps Egyetem marketingmenedzsment tanszékének tudományos munkatársa szerint az egyedi, esetleg mozgó elemeket is tartalmazó dizájnok emelkednek ki a legjobban – miközben a harsány, sokszínű hirdetések öngólnak bizonyulnak. Az eltúlzott stimuláció – például fényes megvilágítás vagy éles hanghatás – túlterheli az érzékelést, így a vásárlók elkerülik az ilyen módon hirdetett termékeket.

Azonosítsd inkább a brandet! A reklámhatások piackutatására specializálódott MediaAnalyzer szakértője, dr. Steffen Egner hangsúlyozta: az online, nyomtatásban vagy televízióban sugárzott hirdetés az érdeklődés felkeltését szolgálja, míg a POS azt, hogy ehhez az érdeklődéshez hozzákapcsolja a márkát. Az asszociációt a két felület közötti hasonlóság idézi elő, ezért nélkülözhetetlen a semmi mással össze nem téveszthető stilisztikai elemek, így a színek, formák, logók stb. üzlettérben történő megjelenítése. Még hatásosabb lehet az elérés, ha a POS-t olyan nem vizuális eszközökkel is felvértezzük, mint a hirdetésekből ismert jingle, szlogen vagy reklámarc (amennyiben az egy ismert személy).

„A reklámhatás szempontjából persze az az ideális, ha a kommunikációs folyamat összes elemét magában foglaló dizájnt sikerül eltalálni”, magyarázta a szakértő. „Ha a vásárlót egy jól vezetett narratíva tereli, és ez alapján képes is azonosítani a márkát, akkor nagyobb eséllyel fog rátalálni magára a termékre.”

Gábor János, Sign&Display