A falilámpák a hangulat megteremtői

Tavaly elvállaltam egy négyszintes, György korabeli polgári ház interior design projektjét – írja Jermaine Gallacher a Vogue hasábjain. Amint elkezdtük a munkálatokat, kaptam egy levelet a tanácstól, hogy hagyjuk abba a munkát, és a következő héten meglátogatnak. A találkozó során felsorolták, mit nem tehetünk. Például nem engedték, hogy mennyezeti lámpákat szereljünk fel, ugyanis a fali világítás olyan érzést kelt a szobákban, mintha ragyogna.

Az albérletekben a lakók nem kábelezhetik át a lakást. A vezetékek elhelyezkedhetnek a falakon kívül is, ezáltal a lámpatestek mobilissá válnak, és a helyiség hangulata a világítás átpozicionálásával változtatható.

A lámpák hasznos célt szolgálnak? Vagy a hangulat fokozását hivatottak megteremteni? Ez utóbbi esetében többfajta kapcsolóra van szükség, illetve a beállításokra is figyelmet kell szentelni. A világítás szabályozása elengedhetetlen, továbbá a felfele és a lefelé irányuló lámpák elhelyezésével is fel lehet dobni a megjelenést. A felfelé irányuló fényforrás hangulatot teremt, míg a lefelé néző gyakorlatias célokat szolgál.

Fényerőszabályzóhoz melegebb, de nem túl sárga izzók valók. A porcelán izzótartókhoz olyan világítótestek felszerelése javasolt, amelyek tükörgömbfejjel vannak ellátva, így a fény szétterül a falon, és nem vakít el.

Némethi Botond, Sign&Display magazin