A DTF technológia a nyomtatás Jolly Jokere

A DTF, azaz a digitális transzferfóliára nyomtatás egy igazi jolly joker. Egyszerre alkalmas pamut, mesterséges szálas (pl. poliészter) és kevert szálas textilanyagok feliratozására, még az sem számít, hogy az anyag színes vagy fehér. Igazából még az sem feltétel, hogy az alapanyag textil legyen: ezzel az eljárással akár fára, bőrre, üvegre, fémre is dekorálhatsz, magas felbontásban, kiváló minőségben. Mivel relatív alacsony hőmérsékleten vasalható (120-150 °C között, alapanyag típustól függően), így a hőre érzékenyebb textilek és tárgyak nyomtatására is alkalmas.

A DTF nyomtatás során egy speciális poliészter fóliára történik a grafikai anyag kinyomtatása egy inkjet nyomtató – és vizes bázisú festék – segítségével, amely lehet asztali íves, de akár tekercses nyomtató is. A nyomtatás fordított rétegrendben történik, vagyis először a színek, majd a fehér festék kerül a fóliára (a fehér csak színes alapanyagra nyomtatáskor, ez lesz az “alányomás” a megfelelő kontraszt érdekében).

Ezt követi egy, a transzfer szitanyomásnál is alkalmazott eljárás, mégpedig a ragasztópor felvitele a még nedves, nyomtatott festékrétegre. Ez teszi majd lehetővé, hogy a nyomat a dekorálni kívánt felületre tapadjon. Egy rövid meleg-levegős szárítás után – mely kellő mértékben megolvasztja a ragasztóport – egy hőprés segítségével a nyomat máris felvasalhatóvá válik a kívánt felületre. Amint a hőpréssel transzferálás megtörtént, a kihűlést követően a fólia könnyedén lehúzhatóvá válik, a nyomtatott festékréteg pedig az anyag felületén marad.

És?…

Ha elsőre nem is tűnik nagy számnak, nagyon is az. A DTF nyomtatás ugyanis olcsó, egyszerű és gyors a minőségi kivitelezhetőség és tartósság mellett. És ezt mind egyszerre jelenleg egyik textilre alkalmazható nyomtatási technológia sem képes biztosítani. Ráadásul további, más-más szempontok szerinti előnyöket is kínál a különféle – analóg és digitális – nyomtatási típusokhoz viszonyítva. Bemutatjuk ezek közül a legismertebbeket, a technológiák főbb korlátaival és a DTF nyomtatás előnyeivel az adott technológiához viszonyítva.

Szitanyomás

A technológia főbb korlátai:

  • kis példányszámnál kevésbé éri meg (magas beállási költségek)
  • limitált lehetőségek a színek és a színátmenetek tekintetében
  • sok változó befolyásolja a nyomtatási végeredményt (szita feszessége, szövet típusa, festék viszkozitása, a szárító hőmérséklete, a rákelgumi típusa, a nyomás erőssége stb.)
  • változóadat nyomtatás lehetőségének hiánya.

Szitanyomással  – megfelelő minőségű termékek körültekintő használata mellett – szinte bármilyen felületre lehetséges nyomtatni, legyen az textil, üveg, kerámia, papír, bőr, fa, fém, műanyag, stb. A textilek szitázásán túl a mai napig számtalan olyan ipari alkalmazási terület is van, ahol elsősorban (vagy kizárólag) ezzel a technológiával végzik a nyomtatást. Ilyen például az autóipari-, gyógyszeripari és üvegipari gyártás és a pénzjegy nyomtatás is. De használják még nyomtatott áramkör, membrán kapcsolók, érintőpanelek, napelemek, kijelzők, de még bankkártyák és azonosító kártyák nyomtatásához is. És még sorolhatnánk…

Tudnánk is órákig, imádjuk és mindenünk van, amire csak a szitanyomáshoz szükség lehet, de sajnos nem ajánlhatjuk mindig, mindenkinek. A szitanyomás igazán csak nagyobb példányszámnál éri meg anyagilag. Színenként külön szitára van hozzá szükség és komoly hozzáértésre, szakmai tapasztalatra, hogy a végeredmény a várakozásoknak megfelelő legyen. Ezzel az eljárással nem nyomtathatók meg akármilyen bonyolultságú grafikák, a színek és színátmenetek tekintetében is vannak korlátok, még akkor is, ha sokéves tapasztalattal rendelkező szakember vagy (de ha az vagy, ezt nem is kell magyaráznunk). És mivel ez egy analóg technológia, nem digitális, a változóadat nyomtatást, megszemélyesítést nem tudod vele kivitelezni.

A szitanyomással szemben a DTF nyomtatásnál…

  • nincs beállási költség, kis példányszámnál is költséghatékony
  • egy jó nyomtatóval és a megfelelő festékkel szinte korlátlanok a lehetőségek a színek és a színátmenetek tekintetében
  • lényegesen rövidebb a gyártási idő és bárki könnyedén elsajátíthatja a munkafolyamatokat
  • változóadat nyomtatásra is lehetőség van
  • kis befektetés is elég a gyors profit termeléshez, alacsonyan tarthatod az induló költségeket.

Ha a DTF nyomtatást választod, nem lesz szükséged szitákra, se rákelgumira, se sokéves nyomdaipari tapasztalatra. Akár egy darab termék elkészítését is rövid határidővel tudod vállalni, kedvező költségek mellett. A végeredmény: élénk színek, finom kézérzet a vékony festékrétegnek köszönhetően, akár fotóminőségű, részletgazdag nyomatképek. A mosásállóság pedig – megfelelő odafigyelés mellett – akár a 30 mosási ciklust is elérheti.

DTG nyomtatás (direkt textil nyomtatás kész ruházati termékeken)

A technológia főbb korlátai:

  • a tartós nyomatokhoz – a megfelelő tapadás érdekében – előkezelésre is szükség van
  • költségesebb beruházás, ha minőséget és/vagy megfelelő termelékenységet várunk el
  • a technológiához többféle kiegészítő berendezésre is szükség van (előkezelő, szárító, hőprés, stb.)
  • bizonyos mesterséges szálas anyagokra nehezen megoldható a nyomtatás.

A DTG nyomtatás egy közvetlenül a készre varrt textilanyagokra történő digitális nyomtatási eljárás. Digitális pólónyomtatásként is ismerheted, számtalan méret és típus érhető el a piacon, az igazán komoly, ipari DTG nyomtatók például ennél jóval többre is képesek. Egy megfelelő DTG nyomtatóval ugyanúgy nyomtathatsz a különféle textilanyagok mellett akár bizonyos tárgyakra is, de minél speciálisabb igényeid vannak, annál magasabb beruházási költségekre kell számítanod, ami az anyagiakat illeti.

Mi imádjuk, az egyik kedvenc digitális nyomtatási technológiánk, mert modern és elképesztően minőségi tud lenni, de tényleg bele kell tenni egy jelentős összeget már az indulásnál, ha igazán jó minőséget szeretnél elérni. És a technológia sajátossága még, hogy a nyomtatáshoz többféle kiegészítő berendezésre is szükség van (előkezelő, szárító, hőprés minimum, speciális paletták, hajtogatógép, mosógép, vasaló igény szerint kellhet), emiatt a gyártás kialakítása még helyigényes is lehet.

A DTG nyomtatással szemben a DTF nyomtatásnál…

  • nincs szükség előkezelő berendezésre
  • a DTG nyomatokhoz hasonló finom érzetű nyomatokat kapsz végeredményként
  • lényegesen kisebb az induló beruházási költség.

Ha minőségi digitális nyomatokat kínálnál ügyfeleidnek a legváltozatosabb alapanyagokra és nincs lehetőséged nagyobb méretű/költségű beruházásra, akkor a DTF nyomtatást Neked találták ki. Ezt elkezdheted kicsiben, egy asztali nyomtató segítségével, de van tekercses megoldásunk, ha nőne a termelékenység és automatizálnád a folyamatokat (van például tekercses nyomtatónk és automata porozó/szárító berendezésünk is hozzá).

Transzfer szublimációs nyomtatás

A technológia főbb korlátai:

  • kizárólag poliészter vagy nagy arányban poliészter anyagokra használható textilek vonatkozásában
  • tárgyak esetében csak a megfelelő „szublimációs alapanyagokra” használható (ezek szublimációs lakkal kezeltek)
  • csak fehér vagy natúr színű anyagokon működik
  • ha meggyűrődik az anyag a nyomtatási folyamat során, az teljesen tönkre teheti a nyomatot
  • a nyomtatáshoz minőségi kalanderre is szükség van (hengeres hőprés), amely – például tekercses textilnyomtatásnál – tovább növelheti az induló költségeket.

transzfer szublimációs nyomtatás szintén egy digitális nyomtatási technológia és nem is akármilyen. Sportruházati termékekhez, fürdőruhákhoz, lakás- és kiállítási textilekhez a leggyakrabban választott technológia, gyakorlatilag erre találták ki. Gyönyörű élénk színeket biztosít, tökéletesen működik a rugalmas anyagokon is és a nyomatot tapintásra nem lehet érezni. De sajnos kizárólag a fehér/natúr poliészter anyagokra alkalmas. Tárgyakra ezzel a technológiával is nyomtathatsz, de a alapanyag színén túl (csak fehér és natúr) feltétel, hogy a nyomtatandó felület megfelelően elő legyen kezelve szublimációs lakkal.

A transzfer szublimációs nyomtatással szemben a DTF nyomtatásnál…

  • pamutra vagy kevert anyagokra is nyomtathatsz
  • nincs speciális bevonat a tárgyaknál, ami előfeltétele a nyomtatásnak
  • nem számít az alapanyag színe
  • lényegesen kisebb lehet az induló beruházási költség.

Habár a DTF nyomtatás végeredménye nem lesz olyan, mint a szublimációs nyomtatás esetében (nem lesz teljesen kitapinthatatlan a nyomat, a festék nem válik az anyag részévé), de ha mindenképpen egy berendezéssel akarsz természetes és mesterséges szálas textilekre, tárgyakra nyomtatni és nem akarsz feltétlenül már az indulásnál sok pénzt befektetni, akkor ezt a kompromisszumot érdemes megkötnöd. A digitális transzferfóliára nyomtatás számodra jó választás lehet.

Vasalható flex/flock vinyl fóliák

A technológia főbb korlátai:

  • egyszerre csak egy szín vihető fel (nincs nyomtatás, a színes fóliákat vágják formára felvasalás előtt)
  • bonyolultabb grafikák, színátmenetek nem kivitelezhetők
  • vékony vonalas grafikáknál nehezen vagy egyáltalán nem alkalmazható (flock fóliák).

A vasalható fóliákkal dekorálás ugyan nem nyomtatási technológia (nyomtatás nem történik), mégis van helye a felsorolásban. Sok esetben ugyanis kiváló, tartós – és nem utolsó sorban kis befektetési igényű – módja a textilek dekorációjának. Egy vágóplotter mellett csak a színes fóliákra és egy hőprésre van szükség és szinte bármilyen textil anyagra felvasalhatjuk a választott, kivágott dizájnt. Van némi érezhető felülete, ám rendkívül tartós, nem töredezik, nem válik le, jól bírja a mosást is.

Leginkább vektorgrafikákhoz alkalmazzák, betűk, számok, szöveges dekorációs elemek, céglogók is gyakran ezzel a technikával kerülnek például mezekre, céges pólókra. A flex fólia tapintásra gumis érzetű, de mégis vékony, szépen simul az anyagra, a flock fólia pedig bársonyos tapintású.

A felvasalható vinyl fóliákkal szemben a DTF nyomtatásnál…

  • egy jó nyomtatóval és a megfelelő festékkel szinte korlátlanok a lehetőségek a színek és a színátmenetek tekintetében
  • vékony vonalas grafikákra is alkalmazható
  • csak a vizes bázisú festékréteg kerül a pólóra nyomatként, vinyl nem, így természetes marad az anyag

Ha még nem nyomtatsz, de már dolgozol vasalható flex és/vagy flock fóliákkal és zavarnak a technológiai korlátok, a DTF nyomtatással alacsony induló költségek mellett bővítheted a termékkínálatod, mely új ügyfélkört, további bevételi forrást jelenthet számodra és a vállalkozásod számára.

A DTF nyomtatás kellékei

Ahogy fentebb már leírtuk, a digitális transzferfóliára nyomtatás, azaz a DTF nyomtatás egy – a többi technológiához képest – olcsó és egyszerű módja a textilek és akár különféle alapanyagból készült tárgyak nyomtatásának. Ugyanakkor a felsorolt nyomtatási típusokhoz hasonlóan a DTF nyomtatást is lehet egyszerű és akár professzionális szinten is alkalmazni. Ha nincsenek különösebb elvárásaid és nem zavarnak a manuális folyamatok, a DTF nyomtatásnak ezzel a “bevásárlólistával” már nekiláthatsz:

  • egy DTF nyomtatásra felkészített asztali inkjet nyomtató A3 vagy A4 méretű ívek nyomtatásához
  • a szükséges szoftver
  • vizes bázisú DTF festék
  • a nyomtatáshoz szükséges speciális, hidegen lehúzható poliészter transzferfólia
  • ragasztópor
  • tálca vagy edény, amelyben le tudod porozni a már nyomtatott fólián lévő, még nedves festékréteget
  • hajszárító, hőpisztoly vagy hőalagút (esetleg hőszárító szekrény)
  • hőprés.

Ez nagyjából nettó 500.000 – 2.500.000 Ft közötti induló összeget jelent, függően az eszközök és kellékanyagok minőségétől. Ha már van meglévő nyomtatód vagy egyéb eszközöd a listáról, akkor ennél is kevesebbe fog kerülni a kezdés.

Ez az alap felszerelés, amelyre szükséged lesz a DTF nyomtatás megkezdéséhez. És innen bővíthetsz – igény esetén – olyan kényelmi eszközökkel, mint például egy automata porozó és szárító berendezés vagy egy tekercses nyomtató – mely a tekercs mellett ívekre is nyomtat – mellyel folyamatossá teheted a nyomtatást magasabb termelékenységi igények esetén. Ezek ugyan további beruházási költséget jelentenek, de közel sem annyit, mint a felsorolt egyéb nyomtatási technológiai lehetőségek esetén.

Automata porozó és szárító berendezést, tekercses nyomtatót és egy minőségi hőprést választva is meg fognak állni a költségeid nagyságrendileg nettó 8-10.000.000 forintnál. Ha van rá keret és megfelelő mennyiségű munka, akkor érdemes ezeket is beszerezni, hiszen sokkal többet nyerhetsz a használatukkal és még a munkavégzést is kényelmesebbé, tisztábbá teheted.

Marabu Italia tekercses DTF nyomtatók a CSH kínálatában

Fő beszállítónkkal, a német Marabu festékgyártóval kötött egyedi megállapodásunknak köszönhetően olasz üzletágukkal közvetlen együttműködés keretein belül a magyar piac számára is elérhetővé váltak az általuk kínált DTF megoldások.

Ipari termelékenységre alkalmas, dupla fejes tekercses DTF nyomtatók, akár 20 m2/óra termelékenység, CMYK WWWW színkiosztás, automata porozó-szárító egységgel, kétféle szélességben, minden szükséges kellékanyaggal együtt (fólia, festék, RIP szoftver, ragasztópor, elszívó).

www.csh.hu