Bemutatkozik a DTF egyik úttörője, a népszerű Audley márka

Kétségtelen, hogy bombaként robbant be a Direct To Foil transzfernyomtatás technológia a köztudatba, mely már  a korai szakaszában is rendkívül népszerű. A sikere nem csupán a technikai és gazdasági előnyeinek köszönhető. Egy új kategóriát teremtett a textilek transzferpapíros nyomtatása, valamint a költségesebb DTG (Direct to Garment) pólónyomtatók között. A DTF egyik úttörője a népszerű Audley márka, amelynek szélesformátumú rendszerét teszteltük a Signdepot bemutatótermében.

Mi volt DTF előtt?

A textilek dekorálására, nyomtatására ma már számtalan nyomtatási technológiát alkalmazhatunk. A DTF megjelenése előtt elsősorban a transzferpapíros nyomtatás, a direkt pólónyomtatók és a szitanyomás jelentette a megoldást a textilek transzfernyomtatására. Viszont a költséges szélesformátumú tekercses textilnyomtatókat ezúttal nem említjük. Az alábbiakban felsoroltuk a lehetőségeket és az azokkal járó költségeket:

Vágott lapos transzferpapíros nyomtatás. Ehhez megfelelő lézernyomtatóra és hőprésre lesz szükség. A rendszer költsége alacsony, világos textil nyomása néhány 100 ezer Ft beruházással is elindíthatjuk, ráadásul a helyigénye elenyésző. Ha sötét textileket is szeretnénk nyomtatni, akkor már 500 ezer – 1 millió Ft közötti kiadással kell számolnunk a költségesebb fehér toneres nyomtató beszerzése miatt. Ez a rendszert alapvető informatikai tudással, irodai körülmények között használhatjuk.

Költség: 100 ezer Ft – 1 millió Ft között.

DTG. A digitális pólónyomtatókkal közvetlenül a póló felületére történik a nyomtatás. Itt is szükséges hőprés a festék fixálásához, de mivel nincs transzferpapír, így önköltséget tekintve gazdasági szempontból előnyösebb a transzferpapír vasalásnál. Ez a nyomtató már költségesebb megoldás, jellemőzen 5 – 10 millió Ft közötti kiadást jelent. Szintén kis helyigénnyel és irodai körülmények között dolgozhatunk.

Költség: 5 millió Ft – 10 millió Ft között.

Szitanyomás. A legrégebbi, egyben ipari nyomdatechnikai eljárás textilnyomásra, mely magas indulóköltséget és szakértelmet kíván, valamint telephelyet és megfelelő engedélyeket. Önköltséget tekintve a legjobb megoldás, ám elsősorban nagy tételben történő gyártásnál előnyös.

Költség: 10 millió Ft felett. Ipari kategória, engedélyköteles, telephelyhez között.

Az Audley tekercses DTF rendszere a Signdepot bemutatótermében. 70cm nyomatszélesség, 13m2/ óra sebesség, 4 szín + fehér, automata adagolás, porozás, hőkezelés és feltekerés.

A DTF rendszer felépítése és előnyei

 A technológia lényege a speciális vízbázisú festék –  mely alap konfigurációban a nyomdai alapszínek mellett fehéret is tartalmaz –, a PET film mint transzfer média, valamint a nyomdai ragasztópor és a hőkezelő. E rendszer segítségével a kinyomtatott és ragasztóporral kezelt matricát felvasalhatjuk a textilek felületére. A DTF digitális technológia, tehát a változóadat tartalom elérhető számunkra, ahogy a transzferpapír nyomtatásnál vagy DTG nyomtatásnál is. Ugyanakkor ötvözi a szitanyomásnál ismert nyomatok ipari minőségének és tartósságának előnyeit is. A rendszer négy fő összetevője:

  1. Digitális asztali vagy szélesformátumú nyomtató, mellyel a képi adatot kinyomtatjuk.
  2. Víztiszta PET fólia. Erre a tekercses anyagra közvetlenül történik a digitális nyomtatás.
  3. Speciális ragasztópor, amely hő hatására olvad, valamint tapadóhidat képez a nyomat és a textilanyag között. Továbbá a fedő fehér szín alapot képez a színes nyomatnak színes/fekete textilek esetén. Ez az transzferragasztó por anyag már ismerős a szitanyomással foglalkozó műhelyeknek, hiszen ugyanezt használják.
  4. Hőkezelő berendezés. A kinyomtatott fólia online módban (tehát beavatkozás nélkül automatikusan továbbítva) e berendezés által kapja meg a ragasztópor réteget. A hőkezelő felviszi és ráolvasztja, a gépből kilépő nyomat tapintható, azonnal további felhasználásra kész.

Az asztali DTF rendszerek több munkaerőt igényelnek, ezért induló kisebb vállalkozásoknak előnyös. Itt a fólianyomatra kézzel, egy tálcán kell felvinni a ragasztóport, majd az ívet egy szintén asztali hőkezelőben melegíteni. A tekercses automata rendszerek (mint a tesztalanyunk is, az Audley terméke) egy folyamaton belül elvégzik a nyomtatást, ragasztópor applikálást, hőfixálást, feltekerést. A kész nyomatot már csak fel kell darabolni és hőprés segítségével felvasalható textil késztermékek felületére.

A DTF szenzációs előnye, hogy egy nyomtatóval készül a világos, illetve sötét textilekre, valamint pamut és műszálas textilekre vasalható nyomat. Nincs szerszámköltség, valamint a pólókat nem kell elő- és utókezelni a DTF nyomat felvasalásánál. A transzferpapíros és a DTG nyomtatáshoz képest pedig jelentősen alacsonyabb önköltséggel számolhatunk!

Főként a kedvezőbb önköltség miatt kijelenthetjük, hogy aki DTF rendszerre vált, az előnyt élvezhet a transzferpapíros vagy a DTG nyomtatással rendelkező felhasználókkal szemben.

A DTF rendszerek egyik piacvezető szállítója.

Audley. Egy jól ismert név a DTF világában!

A kínai vállalat 20 éve elkötelezett híve a digitális szélesformátumú nyomtatásnak, a világban számtalan helyen megtalálhatók a nyomtatóik. A DTF technológia betörésének legelső pillanatában az elsők között fejlesztették ki a komplett DTF rendszert, így ma az egyik piacvezető márka nemzetközi szinten. Az Audley a legnépszerűbb, ha DTF rendszerről van szó, nem véletlenül az USA-ban piacvezető dtfsuperstore.com is nagy mennyiségben értékesíti ezen berendezéseket. Az Audley márkáról már külön Facebook felhasználói csoportok alakultak több ezer felhasználóval, így széleskörű tapasztalat áll a gyártó a felhasználók mögött. A Signdepot jövőbelátó döntést hozott, amikor az Audley DTF rendszerek gyártójával szerződtek és elkezdték forgalmazni a berendezéseiket Magyarországon.

1. Fázis, a nyomtató

Az Audley S2073 DTF nyomtató felel a víztiszta PET film nyomtatásáért, melyhez speciális vízbázisú DTF festéket használ. A festék és nyomtatófej (mely 2 vagy 4 darab Epson i3200) kompatibilitásának köszönhetően nem kell tartani az inkjet nyomtatóknál ismert beszáradástól. A fehér festék konzisztenciája sűrűbb, ezért ez lehet az egyedüli gyenge pont – csak úgy, mint minden fehér festéket használó digitális nyomtatónál márkától és típustól függetlenül. Ezért célszerű betartani a Signdepot által előírt karbantartásokat, mellyel a beszáradás esélye szinte zéró. A nyomtatófejek egymáshoz képest eltolva helyezkednek el a fejkocsin, így nagyobb területet fednek, nagyobb sebességgel nyomtatnak. Már a 2 fejes verzió is jelentős sebességre képes, mely 13 négyzetméter/óra 4 pass módban, a 4 fejes verzió ennek dupláját teljesíti. A nyomtatási szélesség 60 centiméter, ami optimális a felhasznált tekercses PET fólia szélességéhez.

Kiváló teljesítmény / ár értékű nyomtatófej.

A nyomtató automatikus tekercsadagolással rendelkezik, tehát a hasonló nagyformátumú nyomtatóknál ismert módon a komplett tekercset felhelyezhetjük. Ami megemlítendő előny, hogy az adagolás motorikus, balancer tengellyel kiegészített, így a feeding mindig egyenletes és nem jelentkezik előretolás hiba, ha például túl könnyű vagy túl nehéz a tekercs.

Profi tekercsadagoló, a kuplungos adagoló motor és a balancer hengernek köszönhetően mindig konzisztens a feeding.

Mint ipari megoldás, az Audley tekercses DTF rendszere a folyamatos gyártást támogatja, így nem kell aggódnunk a kis kiszerelésű és költséges festékkazetták miatt. A nyomtató automata, nagy kapacitású festékutántöltő rendszerrel rendelkezik, tehát flakonos kiszerelésű festék használható. Fontos tényező a festék keringető rendszer, mivel a digitális inkjet nyomtatóknál a fehér szín mindig érzékenyebb pont a nagyobb szemcseméret és ülepedés miatt. A cirkuláció mindig fenntartja a konzisztens körülményt.

Festékutántöltő- és keringető rendszer a gazdaságos és biztonságos felhasználásért.

A kezelőpanel felhasználóbarát és a legtöbb, hasonló szélesformátumú nyomtatóhoz hasonló menürendszerrel és funkciókkal rendelkezik. Innen végezhető el például a nyomtatófej origó beállítása, a fejtisztítás, kalibrálás. A nyomtató elő- és utófűtő felülettel rendelkezik, mely segít a festék tapadásában, amikor a fóliára kerül. A fűtés külön panelen állítható.

A nyomtató kezelőpanele.
A nyomtatás alatti elő- és utófűtő kezelőpanele.

A 2 darab nyomtatófejből az egyik a színekért, a másik pedig a fehér színért felel. A fehér réteggel ellátott nyomatok nyomtatása egy lépésben történik, tehát nem kell megvárnunk a színnyomtatás végét, hogyújra nyomtathassuk a fehéret, hanem egy lépésben történik mindez. Az Epson i3200 nyomtatófej optimális megoldás ebben a szegmensben, elfogadható produktív nyomtatási sebességet biztosít az alacsony ár ellenére. Ugyanis a gép jellemző célcsoportja, a mikro- és kisvállalati réteg jobban tolerálja a kedvezőbb nyomtatófej árat, ha cserélni szükséges (mely jelenleg 1000 USD körüli összeget jelent, ami kedvező a wide format kategórián belül a mikropiezo fejes ipari nyomtatóknál).

2db Epson i3200 nyomtatófej, elő- és utófűtés, akár 13m2/óra sebesség quality módban.

Jogtisztatiszta RIP nyomtatószoftvert legálisan!

Számtalan, jelenleg is forgalomban lévő DTF rendszerhez belépő szintű Acrorip nyomtatószoftvert ajánlanak ingyenesen. De oda kell figyelni ezekre, mivel nagy részük nem jogtiszta, hanem feltört Acrorip szoftverek. A Signdepot arra törekszik, hogy ezt a tendenciát megállítsa, ezért az Audley DTF rendszerhez szintén ingyen ajánlanak RIP szoftvert – természetesen legális keretek között. A CADLINK Digital Factory nem csupán professzionális kategóriát képvisel, magasabb tudással, mint az Acrorip, hanem jogtiszta is.

Cadlink Digital Factory 10. Élvonalbeli RIP szoftver kifejezetten DTF nyomtatáshoz.

2. Fázis, por applikátor-hőkezelő gép

A nyomtatóból kilépő tekercses nyomat online módban kerül továbbításra az applikátor-hőkezelő (egyszerűsített nevén „porozó”) gépbe. A berendezésnek két fontos funkciója van:

  • A ragasztópor konzisztens felvitele a kinyomtatott fóliára, hogy a por egyenletes rétegben beletapadjon a még nedves festékfelületre. Ennél a lépésnél kritikus jelentőségű, hogy a berendezés milyen minőségben képes erre. A rétegnek egyenletesnek kell lennie és csak a festéken maradhat porszemcse, a fólia nem nyomtatott részein nem. Hiszen, ha maradna az meglátszódik majd a felvasat textil terméken is.
  • A porral bevont fólia továbbítása a hőkezelő alagútba, ahol a konvejor pályán infravörös sugárzók a bekalibrált hőmérséklettel és adagolási sebességgel éppen a megfelelő pontig hevítik. A por megolvad és egyöntetű egyenletes réteg képződik a nyomaton. Ez a réteg lesz a fedő fehér tapadóhíd melynek segítségével a nyomat a választott textil termék (jellemzően póló) felületére vasalható hőpréssel.

Az Audley porozó berendezése láthatóan kiváló összeszerelési minőségben készült. A porral érintkező felület tükrös rozsdamentes felület, tehát a gépet minőségi és tartós fődarabok alkotják. Az adagolás zökkenőmentes, a továbbítást egy gumihenger végzi, valamint a feltekerést fokozat mentes áttételes motor biztosítja. A kezelőpanel egyszerűen felépített, a használata nem bonyolult, csupán a megfelelő hőmérséklet, levegő befújás és sebesség értékének pontos beállítása szükséges. Ez utóbbiakat a Signdepot szervizcsapata kalibrálja be a géptelepítés alkalmával. Később más alapanyagok használata esetén ezek után állítása szükséges lehet.

A rázó mechanizmus által lerázott, a gép alján összegyűlt por (ahol szintén végig sima, tükrös rozsdamentes anyag található) egy fiókkal kihúzható és felül újra betölthető. Így szinte veszteség mentesen használható fel a ragasztópor.

A környezeti ártalomra figyelve, a rendszer tartalmaz egy légtisztító berendezést is, mely a hőkezelő alagút tetejére van csatlakoztatva. Az elszívó cserélhető szűrővel rendelkezik, a pótszűrő megvásárolható a forgalmazótól, mint a gép kellékanyaga.

Érdekes tapasztalat volt, hogy a rázó mechanizmus miatt és általában az egész rendszert tekintve nagyobb zajártalomra számítottunk, de a berendezés nem hangos. Kisebb reklám-dekor műhelyekben is zavaró hatás nélkül üzemeltethető.

Az úgynevezett „porozó”, mely a homogén ragasztópor felvitelért és a hőkezelésért felel.

Összegzés, műszaki adatok

Már ránézésre is, összeszerelési minőségben látható, hogy az Audley magasra tette a lécet és inkább ipari kategóriát képvisel, kiemelkedik a piacon jelen lévő alacsonyabb minőséget képviselő kínai DTF nyomtatók közül. Ezt alátámasztotta a teszt alatt készült nyomatok minősége és a gép problémamentes kezelése. A rendszer tesztelhető a Signdepot telephelyén.

Élettel teli színek, fehér alányomással.
A CADLINK számos funkciója közül a raszterizálással nem csak festék takarítható meg, de puhább lesz a nyomat a pólón.
Ilyen egy tökéletes, homogén ragasztópor réteg.
Nyomtató
Model S2070-3
Nyomtató fej 2db Epson I3200-A1 ( CMYK + WWWW)
Szoftver CADLINK Digital Factory v10 DTF
Színek 1.fej – CMYK  \  2.fej – White
Festék tartály 1liter/szín
Max. Nyomtatási sebesség 13m2/óra (4pass)
max. Nyomtatási szélesség 60cm
Tápellátás 230V 50/60hz
Szárítás Infra lámpa és ventillátorok
Média adagolás Automata alapanyag feszítő rendszer
Média leszorítás Beépített, állítható vákuum
Fűtés Első és hátsó fűtés
Nyomtatható alapanyag PET film
Festék adagolás Folyamatos tintaellátás
Festék keverés Festék cirkuláló rendszer
Méret 1700mm(W) x 800mm(D) x 1460mm(H)
Súly 172kg
Porozó/Hőkezelő
Model DF-700
Fűtés típusa Infra sugárzó
Fűtés szabályozás Állítható hő és sebesség
Tápellátás 230V 50/60hz
Áramfelvétel 4000W
Por adagolás Automata – állítható
Rázás Automata – állítható
Por leválasztás Elektrosztatikus felesleg leválasztás
Szárítás Ventilátor
Légszűrés Levegő szűrő és elszívó
Média gyűjtés Automata felcsévélő rendszer
Méret 1750x950x1335mm
Súly 174kg

Ha szeretnél többet megtudni a DTF nyomtatásról, regisztrálj a Signdepot Europe Kft. webinárjára, ahol élőben kerülnek bemutatásra a tekercses és asztali DTF rendszerek. A webinár alkalmával a résztvevők exkluzív kedvezményre számíthatnak.

Időpont: 2022. január 14., péntek, délelőtt 10 óra

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz és egyedi elbíráláshoz kötött. Jelentkezési határidő: január 13., 12:00

Regisztráció

www.signdepot.eu

Némethi Botond, Sign&Display magazin