A CANON COLORADO CSALÁD – UVgel technológia és automatizálás

Az elterjedt szélesformátumú nyomtatási technológiáknak megvannak a maguk egyedi előnyei, de a korlát­jai is. A termelékenység, a minőség és a rugalmas nyomathordozó választás – és ezzel együtt az alkalmazási sokoldalúság – optimális kombinációját kereső szolgáltatók számára ma nem áll rendelkezésre egyetlen olyan megoldás, amely minden igényt teljesít. A realitás az, hogy valamelyik jellemzőben kompromisszumot kell köt­nünk a másikért. A termelékenység az egyik legfontosabb technológiai jellemző, amely a kis és közepes méretű szolgáltatók (PSP) üzleti bővülését ma korlátozza. A víz/oldószer elpárologtatásával működő latex és eco-solvent technológiák alapvető műszaki jellemzőiből következik, hogy a folyamatos kutatási és fejlesztési erőfeszítések dacára a közeljövőben a PSP-k egyre nehezebben tudnak majd megfelelni a növekvő termelékenységi elvárá­soknak. Ez egyértelmű lehetőségeket kínál a radikális újítások megvalósítására a tekercses reklámdekorációs piacon, ha meg akarnak felelni az ügyfelek elvárásainak úgy, hogy közben a minőségre és a sokoldalú alkalmaz­hatóságra vonatkozó kívánalmak is teljesüljenek (vagy túlteljesüljenek).

Az egyedülálló UVgel technológiájával a Canon meg­találta a választ a fenti kihívásra: az innovatív Canon Colorado 160 cm-es tekercsnyomtató eddig nem tapasztalt termelékenységet, kiváló minőséget, ki­vételes sokoldalúságot és alacsony üzemel­tetési költségeket biztosít: 1800 dpi-t és rendkívül tartós, szagtalan és azonnal száraz, fel­dolgozható nyo­matokat kínál szinte bármilyen nyomathordozón. A leggyorsabb nyomtatási módban, például kültéri reklámposzterek esetében a Colorado 1630 maxi­mális nyomtatási sebessége 111 m² / óra. A legmaga­sabb minőségű nyomatokat 29 m² / óra sebességgel gyártja.

A Canon Colorado 1630 és 1650, a Colorado sorozat­ban eddig megjelent tekercsnyomtató, a Colorado 1640-hez hasonlóan azt a szabadalmaztatott UVgel technológiát használják, amely egyesíti a csúcskate­góriás ipari rendszerek sebességét és teherbírását a belépőszintű szélesformátumú nyomtatók könnyű kezelhetőségével és elérhető be­ruházási igényével. A Canon UVgel technológia áttörő termelékeny­séget biztosít, és soha nem látott automatizálási képességeket, ki­váló képminőséget kínál egyedi, ugyanakkor bőséges felhasználási lehetőségeivel. Gyártási szintű telje­sítményt tesz lehetővé a 64 hüvely­kes (160 cm) szektorban a hajlékony, tekercses nyomathordozók széles skálájával, függetlenül attól, hogy be­vonatos vagy bevonat nélküli anyagról beszélünk. Az új gépekhez a Canon új festéket fej­lesztett, amely még inkább alkalmas a megrendelők által támasztott kéréseknek megfelelni: a termékek széles körének előállítására képes, tökéletes választás minden nyomda, reklámgrafikai szolgáltató számára, akiknél az igények a plakátoktól, öntapadó fóliáktól és bannerektől kezdve olyan nagyértékű alkalmazásokig terjednek, mint az iroda- és lakberendezés, különböző reklámtextilek (soft signage), az elölről vagy hátulról megvilágított dekorációk. Az új festék nyújtható, így a fentieken kívül lehetőség nyílik akár autódekorációs megrendeléseket is kiszolgálni. Az egyedülálló FLXfi­nish technológiának köszönhetően pedig festékkész­let-, alapanyag csere és további költségtételt jelentő lakk csatorna nélkül képes matt vagy fényes nyomatot létrehozni, ezzel segítve magas minőségű, kreatív al­kalmazások piacra dobását.

A nyomtatás világában egyre gyakrabban merül fel az igény arra, hogy a termék a megrendelést követő 24 órán belül elkészüljön. Ezt felismerve a Canon a Colorado család kifejlesztésekor az operátori folya­matos jelenlétet és ezáltal költségeket is drasztikusan csökkentő, automatikus funkciók sokaságával látták el a nyomtatókat a UVgel technológia által kínált alap­vető képességek mellett:

  • Ellenőrzött pontterülés, azonnal száraz nyomatok kevesebb menetben, a legtöbb esetben az utóla­gos laminálás, fóliázás igénye nélkül.
  • Automatikus nyomathordozó tekercs-váltás és betöltés.
  • Festékutántöltés nyomtatás közben.
  • Automatikus, ultrahangos fúvóka ellenőrzés és helyettesítés, melyek a stabil nyomatminőség mellett a festékfogyasztás drasztikus csökkenté­sét is elősegítik.
  • Felcsévélést és befűzési veszteségcsökkenést se­gítő automatika.

Néhány nyomtatási technológia hő segítségével szárít­ja a festéket a alapanyagokon, ami végül torzítja nyo­mathordozót. A Colorado nyomtatócsalád a gyártási folyamat során magas nyomtatási sebesség mellett is az UVgel technológiának köszönhetően a festék ultra­ibolya fény hatására, 28-33 Celsius fok közötti állandó hőmérsékleten térhálósodik. Ez nem változtatja meg a papír/tapéta/vinyl mechanikai tulajdonságait, így például a tapétaszegmensek egymás mellé illesztése tizedmiliméter pontossággal történik. Az UVgel festék a térhálósodás után strapabíró, karcálló; a nyomat tisztítható vízzel, vagy háztartási tisztítószerekkel egya­ránt. Az UVgel technológia használatával nem történik gázkibocsátás, így a tapéta nyomtatás után, azonnal utófeldolgozható és szállítható. A nyomda a megren­deléseket az eddigieknél is rövidebb határidővel képes kiszolgálni. Az UVgel festék AgBB, Greenguard Gold, CE, A+ -Émissions dans l’air intérieur tanúsítványokkal rendelkezik, így biztonságosan használható üzletek­ben, kórházakban, oktatási intézményekben.

A gyártás hatékonysága mellett a Colorado 1630 és 1650 iparági összehasonlításban az élen szerepel. A teszteknél hat kritikus teljesítményparamétert ér­tékeltek és minden tekintetben az előírt ISO, Fogra és egyéb kapcsolódó sztenderdeket magasan felülszár­nyalva végzett:

  • Színtér
  • Színpontosság
  • A színek egyformasága
  • Megismételhetőség és színkonzisztencia
  • A felület dörzsállósága és a festékelkenődési hajlam
  • A nyomat strapabírása

A Colorado 1630-as moduláris felépítésével kíván a megrendelői elképzeléseknek maximálisan megfelel­ni, vagyis az alapmodellel indulva az üzleti igényektől függően további modulokkal egészíthető ki a konfigu­ráció. A nyomtató telepítéskor egy alapanyag tekercs fogadására alkalmas, az üzletmenet növekedése so­rán hozzáadható a második hordozótekercs-opció. A precíz alapanyag megvezetés a hatékonyság további fokozása mellett biztosítja a tökéletes, folyamatosan kontrollált kétoldalas nyomtatást is, mely szintén a ké­sőbbiekben telepíthető funkció. Rugalmasságot bizto­sít a matt vagy fényes felület nyomtatásával anélkül, hogy hordozót vagy festéket cserélne: az opcionális FLXfinish modul egyedi UV LED-es technikát alkalmaz, amelynek célja, hogy kiemelkedő vizuális hatást fejt­sen ki olyan alkalmazások esetén, mint a tapéták vagy üzlethelyiségekben használatos egyedi fali dekorációk.

A Colorado 1650 a Colorado család minden elérhető szolgáltatással felszerelt, nagyobb teljesítményű tagja.

A szabadalmaztatott és hosszú élettartamra tervezett hardverfunkciók mellett az új Colorado 1650 esetében a Canon Hungária a piacon egyedülálló szolgáltatás­sal teszi még vonzóbbá a gyártási hatékonyságban verhetetlen nyomtatót. A használat során a szerviztá­mogatás költsége előre kalkulálható, így a felhasználó kockázatmentesen, rejtett tételek nélkül vághat neki a megrendelések teljesítéséhez. A szolgáltatási csomag részeként a megelőző karbantartások automatikusan, előre egyeztett időpontban érkeznek.

UVGEL TAPÉTAGYÁR

A Canon a vágóeszközöket gyártó Fotobával együtt­működve létrehozta az UVgel Tapétagyárat, amely egy teljesen automatizált gyártóberendezés, digitálisan nyomtatott tapéták, poszterek, fotófalak gyártásához. Az UVgel Tapétagyár egy teljesen automatizált munka­folyamat, amely a következőkből áll:

  • Motorizált Fotoba Jumbo Roll JRU 170 nyomathor­dozó adagoló.
  • Colorado 1650 nagyformátumú tekercsnyomtató.
  • Fotoba Cutter XLD 170WP, amely a kinyomtatott terméket a kívánt specifikációk szerint levágja mind x, mind y irányban.
  • A Fotoba Rewinder REW 162 integrált újrateker­cselő egység, amely a kinyomtatott és megvágott tapétát készre tekercseli, hogy az készen álljon az azonnali szállításra és felhasználásra.

A nagy kapacitású tekercsadagoló a Colorado nyom­tatóval együtt kiemelkedő gyártási teljesítményt nyújt. Az UVgel Tapétagyár teljesen automatizáltan, felügye­let nélkül működik, a nyomathordozó adagolástól a kész, általános piaci igényeknek megfelelő formában kiszerelt termékig.

A Canon a nagy formátumú nyomtatás trendjeit figye­lemmel kísérve létrehozott egy online nyomdai szak­mai közösségi teret graphiPLAZA néven. Az ingyene­sen hozzáférhető platform globális szakértői hálózatot kínál a résztvevők üzleti gyakorlatának fejlesztése ér­dekében. A graphiPLAZA-n a felhasználók tájékozód­hatnak a legfrissebb nyomtatási piaci trendekről. A világból mindenhonnan összegyűjti a bevált mód­szereket, megoldásokat, ötleteket, inspirációt nyújtva a nyomdai szakemberek számára. Kiterjedt, gyártótól független médiaprofil-adatbázist kínál, amely kompa­tibilis a Canon Arizona síkágyas és a Colorado „roll-to-roll” nyomtatócsaládokkal, fejlett keresési felülettel.

A felhasználói és műszaki dokumentáció, valamint a legfrissebb firmware és a legújabb szoftverfrissítések néhány kattintással elérhetők. A graphiPLAZA interak­tív fórumot kínál a kollégákkal folytatott beszélgetések megkönnyítésére, különféle témák szerint kategori­zálva azokat. A GDPR-kompatibilis és a Canon szigorú biztonsági előírásainak megfelelő platformot a Canon Production Printing központjában dolgozó munkatár­sak csapata moderálja, a regionális értékesítési szerve­zetek támogatásával.

canon.hu