A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A MAGYAR TERVEZŐGRAFIKA TOP 100 című kötet Németországban

A 13. ICMA – Nemzetközi Kreatív Média Díj zsűritagjai érdeklődve, kuriózumként lapozták az új kötetet

Düsseldorfban ért véget a 13. ICMA Award Nemzetközi Kreatív Média Díj zsűrizése kilenc prominens tervezővel Ausztriából, Dániából, Hollandiából, Luxemburgból, Magyarországról, Németországból és Svájcból. (Amelie Pers­son, Christian Baun, Claudia Eustergerling, Prof. Eberhard Wolf, Katharina Reitan, Meike Quentin, Michael Adams, Pim Nap és Vasvári Péter részvételével.) A világméretű verseny célja a modern tervezőgrafika teljes skálájának bemutatása négy kategóriában: 1. Egyedi média, 2. Grafikai tervezés, 3. Könyvek, 4. Magazinok. A pályázat célja a kreatív ötletek cseréje. Számos országban zajlanak versenyek a vállalati média, a vállalati tervezés, a könyv- és ma­gazindizájn témakörében, amelyeket külön versenyként rendeznek meg. Az ICMA áttekintést nyújt a kortárs grafi­kai tervezés ezen területeiről. Az ICMA elsősorban a kreatív ötletek nemzetközi szintű cseréjét hivatott elősegíteni.

A VERSENY TOVÁBBI CÉLJAI:

  • A trendek feltárása: A pályázat eredménye minden kreatív embernek lehetőséget ad arra, hogy mun­káját nemzetközi összehasonlításban minősítse, és gyorsan optimalizálja saját termékét.
  • Külső hatás: A nyertesek weboldalaikon és a nyom­tatott sajtóban intenzíven beszámolnak az elnyert díjakról. Hangsúlyozzák a minőség iránti igényüket, ugyanakkor reklámozzák saját vállalkozásukat.
  • Tehetséggondozás: A www.icma-award.com olda­lon a nyertesekről szóló publikációk saját kreativi­tásukat népszerűsítik.

Az ICMA Award – International Creative Media Award – egy világméretű verseny egyedi médiák, könyvek, vállalati dizájn és magazinok számára. Jellemzője a kis-és nagyvállalatok jelenléte. A résztvevők között vannak olyan nagy tartalommédia-ügynökségek, mint a Ter­ritory (a Gruner + Jahr leányvállalata), az Axel Sprin­ger Corporate Solutions, a muehlhausmoers vállalati megoldásai, de a könyvkategória nemzetközi szereplői is, mint például a Thames & Hudson, a Museum of Modern Art New York, a Museum of Fine Arts Boston, a Getty Research Institute Los Angeles, a Louvre Abu Dhabi. A Magazinok kategóriában a montreali Esse magazin, a Singapore Press Holdings, valamint a WirtschaftsWoche díjat kapott. Összességében el­mondható, hogy az ICMA-díj nemzetközi szinten na­gyon jól megalapozott.

A SZAKMAI MUNKA KERÜL A KÖZÉPPONTBA

„A díjak a szakma és a munka minőségének megítélését segítik” – mondja Christian Baun (www.logodesign.dk). „Valószínűleg ez most relevánsabb, mint amikor 2012- ben elkezdtem a díjazásban részt venni. Egy érdekes mellékhatást azonban észrevettem. Még 2012-ben gyorsan elkezdtem díjakat nyerni, ez segített kiemel­kedni, és ennek eredményeként vevőkre tettem szert. Több ügyfél odajött hozzám, és azt mondta: „Nem tudom felmérni, melyik logótervező a legtehetsége­sebb, de azt látom, hogy most nyertél díjat – ezért té­ged választalak.”

Összesen mintegy 400 pályamű érkezett mind a négy kategóriában: 1. Egyedi média, 2. Grafikai tervezés, 3. Könyvek és 4. Magazinok. A Grafikai tervezés kategó­riában 14 országból érkeztek nevezések: Ausztrália, Ausztria, Csehország, Dánia, Hollandia, Japán, Kína, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Német-ország, Románia, Spanyolország és Svájc.

Büszkék lehetünk. Elmondható, hogy a nemzetközi élmezőnyben a zsűri objektív, akkurátus, kizárólag szakmai alapú döntései alapján magyar alkotók szín­vonalas munkái is díjazásra kerültek. Kiemelkedő telje­sítményt nyújtott a Fusion 4 Kft. Soós Rezső vezetésé­vel, amely új logó kategóriában bronz, míg az identitás kategóriában egy bronz és egy kiválóság díjat nyert. Szívből gratulálunk!

MEGSZÜLETETT A MAGYAR LOGÓK KÖTET TESTVÉRE: A MAGYAR TERVEZŐGRAFIKA TOP 100

Az első két próbapéldányt különös módon nem itthon, hanem Németországban, Düsseldorfban a nemzetközi 13. ICMA Awardon adták át két prominens szakember­nek. Így a kötet debütálása a messzi külföldön történt, sikeresen.

A KÖTETRŐL RÖVIDEN

A Magyar tervezőgrafika TOP 100 a kortárs magyar grafikai tervezés izgalmas világába kalauzol el ben­nünket. A könyv törzsanyaga 100 kiemelkedő, magyar alkotók által készített tervezőgrafikai művet mutat be. Azokat az alkotásokat, melyeket a hazai és nem­zetközi szakmai zsűri a legjobbnak ítélt a nyilvános pályázatra érkezett több mint félezer pályamű közül.

Ezek a méltán nyertes alkotások a kötet tényleges főszereplői, rajtuk keresztül – a könyv fontos szak­mai összegzéseivel együtt – átfogó képet nyerhetünk az itthoni tervezőgrafika múltjáról, jelenéről és folya­matos változásáról. Nemcsak a hazai vizuális kultúra örvendetes fejlődése zajlik a szemünk előtt, hanem a 21. század kihívásaira adandó aktuális válaszok folya­matos kutatása is.

A MAGYAR TERVEZŐGRAFIKA TOP 100 című kötet megvásárolható szerzői dedikálással.

Érdeklődés: info@petervasvari.com, +36 209 349 873, magyartervezografika.hu

- Hirdetés -

Sign&Display